Érdekességek · ciceró · Extra tartalom · projekt

Érdekességek Az Úr Sötét Anyagairól #2

A héten már hoztunk nektek pár érdekességet Philip Pullman sorozatáról, Az Úr Sötét Anyagairól, ám maradt még néhány különlegesség a tarsolyunkban.

1.Pullman nem ijedt meg a kritikáktól

Pullman számtalan beszédében hivatkozott önmagára ateistaként és agnosztikus ateistaként, ami alátámasztotta, hogy a könyvei nem Isten-ellenesek vagy hitellenesek, hanem sokkal inkább a megrögzött vallási doktrínák veszélyeire hívják fel a figyelmet. Azt is hozzátette, hogy a regényei testamentumok, amelyek tanulsággal látják el a gyerekeket.

2.Egy volt canterburyi érsek támogatta a regényeket

Rowan Williams instruktívnak nevezte a könyveket, majd hozzátette, hogy a regények valójában egy valótlan isten haláláról szólnak, miközben fenntartják a keresztény értékeket. Az érsek és Pullman 2004-ben egy közös nyilvános beszélgetést is tartott, amelyen Williams azt is kijelentette, hogy szerinte Pullman sorozatáról az iskolákban is tanítani kellene.

3.Pullman elvet mindennemű összehasonlítást más fantasy klasszikussal

Néhányan a C.S.Lewis által írt Narnia krónikáihoz, míg mások Tolkien A Gyűrük Ura sorozatához hasonlították Az Úr Sötét Anyagait – méghozzá Pullman legnagyobb rémületére. Az író ugyanis „égbekiáltóan rasszistának” és „nőket becsmérlőnek” hívta a Narnia sorozatot. Még egy esszét is írt Narnia sötét oldala (The Dark Side of Narnia) címmel, amiben részletezi a sérelmeit. Ami Tolkien könyveit illeti, Pullman az alábbiakat nyilatkozta: Tolkien nem érdekelt a felnőtt, emberi lények egymással történő interakcióiban. Sokkal inkább a térképek és tervek, valamint a nyelvek és kódok érdeklik.

4.A színházi változat nagy sikert aratott

68626-largeEgy 1300 oldalas sorozatot színpadra vinni megterhelő feladat, de Nicholas Hytner rendező nem cécózott. Megrendezett egy kétrészes, hatórás produkciót a Londoni Royal National Theaterben 2003-ban, ami egy évig műsoron is volt. Ezt követően felélesztették a darabot és még egy évig játszották. A daimónok és különleges effektek mellett harcoló jegesmedvéknek is jutott hely.

5.Ellentétben a film már nem aratott osztatlan sikert

2002-ben a New Line Cinema vásárolta meg a jogokat a filmekhez és abban reménykedtek, hogy a következő Gyűrük Ura-szintű sikert arathatják le. Ám Az arany iránytű munkálatai nem a tervek szerint alakultak az ellentmondásos fogadtatásnak köszönhetően (többet között a vallási csoport által szervezett bojkott is közrejátszott). Ehhez társult még egy szokatlanul megválasztott rendező is, aki sajátos módon kezelte a könyv vallási témáit. Ennek eredményeképpen a film bedőlt a 2007-es megjelenését követően és az egyik leggyakrabban emlegetett okává vált a New Line hanyatlásának is. Egyes hírforrások szerint egy minisorozat keretében kap új esélyt a regény.

Ha lemaradtál a cikk első részéről, azt IDE kattintva elolvashatod.

Forrás: http://mentalfloss.com/article/549844/facts-about-christine-movie-john-carpenter-stephen-king

lorelei_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s