Extra tartalom

Páratlan problémák

cicerohet

Frank Márton történetében, a Páratlanok első részében mondhatni páratlan problémákkal kell szembenéznie tizenhárom fiatal fiúnak. Egy titokzatos erdőben találják magukat, mit sem sejtve arról, hogy milyen erők által is kerültek oda. A különböző megpróbáltatások mit sem segítenek helyzetükön, így arra gondoltam, pontokba szedem, pontosan mik is a legnagyobb próbatételek számukra, ahonnan aztán kibontakozik a történet.

1) Közös nyelv hiánya

Alapból érdekes helyzet lehet teljesen random idegenekkel együtt felébredni egy olyan helyen, amiről igazából fogalmad sincs, hogy hol lehet. Ezt Frank Márton megfűszerezi azzal, hogy mindegyik fiú teljesen különböző nemzetiségű, és még véletlenül sem beszélnek közös nyelvet. A kezdeti sokk után elkerülhetetlen a valamiféle kommunikáció kialakítása: kezdetben mutogatás, gesztusok, hangeffektek használata bizony elősegítheti mindennek létrejöttét. A fiúk aztán kialakítanak egy közös nyelvet, de lássuk be, hogy azért ehhez bőven sok idő kell, ami az alapból nem könnyű helyzetet csak még inkább nehezíti.

2) Csoportszerepek alakulása

Egyes viselkedésjegyek, kommunikáció ide vagy oda, de biztosan jobban fognak érvényesülni, mint mások. Egy csoport életében rendkívül fontos helyet tölt be a különböző szerepek felosztottsága. Bizony szükség van vezetőkre, és a különböző hierarchiát tekintve lentebb lévő titulusok betöltésére is kellenek személyek. Amennyiben ez nem is lefektetett közös megegyezés alapján történik, úgy is egyértelműen kiválasztódnak önmaguktól az egyes szerepeket betöltő személyiségek. A kérdés már csak az, hogy mennyire ad ez biztos talajt a továbblépés elősegítése érdekében.

IMG_0338

3) Ahová a király is gyalog jár

Lássuk be, ez az egyik legfontosabb kérdés, ha már a vadonban vagyunk, amennyire ráutaltak vagyunk a fürdőszobák, mosdók onnan nézve kifejezetten “luxus világának” nevezhető légkörére. Alig vártam, hogy végre említés kerüljön a történetben arra, hogy ezeket a dolgokat hogyan is látják a gyerekek. Nem is feltétlen a dolgok kivitelezési kérdése volt fontos számomra, hisz mindannyian vagyunk annyira kreatívak, ha a szükség hozza, meg tudjuk oldani, de az alap komfort, amihez hozzászoktak, most bizony tovaszállt. Onnantól kezdve pedig ez rendesen rányomhatja a bélyegét a mindennapok hangulatára.

4) Ételvadászat

Szükség van energiára, ennek pedig elengedhetetlen része az étel. A fiúk viszont nem kapják tálcán kínálva mindazt, mint mondjuk Az útvesztő esetében. Saját maguknak kell rájönniük a különböző vadászási technikák mibenlétére. Nem hátrány, ha olyan tudással vagyunk felvértezve, ami a különböző növényekre, gombákra és állatokra egyaránt kiterjed. Amennyiben ez nincs meg, indulhat is a játék és a matek, hogy éppenséggel mennyi valószínűséggel fogunk elpatkolni az étel elfogyasztása közben, vagy órákkal később.

5) Természet lágy öle

Nincsenek kütyük, nincsenek ember alkotta építmények, nincs semmi, csak a természet. Sokaknak már egy szimpla túra is sok fejfájást okoz, hát még ha teljesen rá lennének utalva, milyen helyzeteket okozhatna. Idővel a fiúk ezt elég szépen kezelik, és megtanulnak együtt élni a környezet adta lehetőségekkel. Alkalmazkodó képességeink szépen be is indulnak idővel, de azért nem árt néha körültekintenünk, és meglátni azt a csodát, ami körülöttünk is zajlik. Mert aztán ki tudja, hogy mikor találjuk magunkat A világ peremén. 😉

Nektek mi okozná a legnagyobb a kihívást? Mit hiányolnátok legjobban a mostani életetekből? Írjátok meg nekünk! 🙂

uszáma_bio.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s