Érdekességek · Extra tartalom · Könyves hírek · projekt · prológus

Készül az Oculus 2 – Less be a kulisszák mögé!

Az írók élete nem csak játék és mese, legalábbis itthon biztos nem. Ezúttal A.M. Aranth mesélt arról, hogyan is készült az Oculus hamarosan megjelenő második része a Propheta. Reméljük ti is nagyon várjátok már a könyvet, de addig is lássuk, hogy miből lesz a cserebogár! 
(Pssssszt… Egyenesen az író tollából 😀 )

peti2.png
A. M. Aranth

Gyere, ülj le, igyál egy jó ír feketesört, és elmesélem, hogy jutottunk el ide. Bizony, beszélnünk kell az Oculus 2-ről.

Kicsit több, mint két éve, 2016. április végén jelent meg a legutóbb publikált regényem, az Oculus. Engem is meglepett, akkora szeretettel és sikerrel történt a fogadtatása. Már a megjelenésekor éreztem, hogy ebben a történetben több van – egy széthullott világról álmodtam, ahol high-tech cégek hadseregei vonulnak városállamok, szakadár országok és eretnek szekták ellen, és egy maroknyi józan elméjű hadúr igyekszik rendet tenni a marakodó frakciók között, mielőtt még túl nagy baj történik. Truthról álmodtam és Aoiról, akik harcosként és vezetőként kénytelenek helyt állni, ha nem akarják, hogy világuk végleg szilánkjaira hulljon.

De azt mondtam magamnak (és aki olvasta az Oculust, tudja, mire gondolok), hogy ezt a történetet el kell engedni, az Oculus vége után sehogy sem jutunk el oda.

Aztán egy éjjel, a ki tudja, hányadik Connemara whiskey után J. Goldenlane lecsapta az asztalra a royal flushét, rám nézett, és azt mondta:

„De hát miért nem azt írod, amit szeretnél? Ha benned van, azt kell írnod. Ez így működik. Azért van ott.”

Igyekeztem nem figyelni a háta mögött hevesen bólogató lila hajú csajra meg a barátnőjére, akinek zölden irizált a szeme, és teli szájjal mosolygott rám.

Nem sikerült.

Körülbelül már másnap (haha, tetszik érteni, másnap) elkezdtem azt a dokumentumot, amit nem egészen egy hete küldtem szét bizalmas előolvasóimnak.

Igen, a munka zöme megvan. Újabb és újabb átírások, törlések, újraírások, anyázások, sírás, foltozgatás és hozzáírás után, majdnem két év munkával befejeztem az Oculus folytatását. A címe Propheta (tessék szokni, bár hallgat az Oculus 2. becenévre is).

Korábban (ami alatt azt értem, hogy az utóbbi tíz év java részében, 2008 óta) évente befejeztem egy-egy regényt, amiknek többsége (méltán) landolt a közmondásos fiókban. Hát mi tartott ennyi ideig? – kérdezheted. És azt hiszem, tartozom is a válasszal.

2016 januárjában abba a helyzetbe kerültem, hogy el kellett költöznöm az albérletből, ahol Budapesten laktam 2010 őszétől. Azóta annyira felmentek az albérleti árak, hogy hasonló méretű (nem volt nagy egyébként) albérletet 100.000+rezsi alatt nem lehetett találni olyan helyen, ahonnan nem hajnali négykor kell elindulni, hogy tízre a munkahelyemre érjek. Úgyhogy gondoltunk egy nagyot, és elvégeztünk egy kalkulációt. Havonta mennyire jönne ki, ha nem bérelnénk, hanem vennénk egy placcot?

Hát, majdnem lefeleztük az albérleti költséget.

Úgyhogy miközben javában zajlott az Oculus szerkesztése, borítógyártás, utómunkák, én lakásokat és házakat vadásztam, ingatlanosokat és tulajdonosokat hívogattam (pedig a telefonálásnál csak azt utálom jobban, ha gyomorszájon rúgnak), mígnem ráleltünk egy jó árú házra szépséges egyetemi éveim városában, Piliscsabán. Március elsején már alá is írtunk rá.

És elkezdődött. Apa, elkezdődött.

A feleségem kórházban kötött ki egy műtéten, miközben én próbáltam mindent összefogni és egyben tartani, ami egyre nehezebbé vált, ahogy százféle papírt, igazolást, engedélyt kellett szerezni, lepecsételtetni különböző helyeken, elvinni A-ból B-be… miközben napi nyolc órás munkahelyem van, a Rolls Royce nem az írásból áll a ház előtt ugye, és még a fránya Oculusszal is persze munka volt. Nem tudom, mennyire maradt őszinte a mosolyom a végére, gyanítom, nem annyira.

Aztán a feleségem nekiállt időről időre rosszul lenni metrón, villamoson, reggel munkába menet, este hazafelé. Robbant a bomba: hurrá, apa leszek! Szerintem még soha semminek nem tudtam ennyire örülni, a világ Oculusostul mindenestül elbújhatott ehhez az egy tényhez képest.

… aztán a szerződésünk határideje lejárt a házra, a kifizetett (hatnullás összeges) foglaló ugrott, mert a bank még mindig csak a hitellel szenvedett, és csak kínos mosollyal vonogatták a vállukat. Nekik még ez kell meg az kell, ezt a papírt újra ki kell kérni, azt a papírt még X-szel is alá kell íratni, hogy elfogadják, még egy ilyen, még egy olyan…

Aztán a határidő lejárat után egy-két nappal robbant a bomba: hát, nem, nem leszek apa. A véres részletektől megkíméllek. Mi, hogy ezen a ponton már innál valami erősebbet is? Töltök egy whiskey-t, várj csak. Még nem vagyunk a történet végén.

Ha nincs a főnököm a Fumaxnál, Vladi, aki kérdés nélkül engedett el ügyeket intézni, sőt, konkrétan a mély vízből is kihúzott, amikor az eladók végképp türelmüket vesztették, akkor ez az egész iszonyú tragikusan alakult volna.

peti4
A Propheta sem fog szűkölködni tragédiákban. A lányok már készülnek! 😀

Ugyanis miután a banknál a sötét Mammon isten is úgy döntött, megkapjuk a hitelt, végül szeptemberben kiköltöztünk Piliscsabára. A házunkba. Mint egy vert sereg, úgy érkeztünk meg, fáradtan és végletekig megviselten. De a miénk volt. (Illetve, hazudok, húsz évig a banké, ugye.) És nem fájt levegőt venni, ha kiléptél az ajtón, a szekrényben nem zörögtek a poharak, amikor elment a villamos (mivel az itt NINCS), mindenre volt helyünk, magunknak alakíthattuk az egészet, ahogy tetszett…

Mondanom se kell talán, hogy ebben az időszakban nem igazán írtam semmit. Ezt is megtanultam magamról: amikor a belem lóg, és lelkileg is szét vagyok taposva, nem megy az írás. Mik vannak!

Nem sokkal a kiköltözés után fel is avattuk a házacskát, itt zajlott le az ominózus pókerviadal, ahol Goldenlane rámutatott a lényegre. Miért nem azt írod, amit akarsz?

Nekiálltam. És ha majd a kezedbe veszed, látni fogod, hogy a Propheta mennyivel sötétebb is lett az első kötetnél. Arra kérlek, ne csodálkozz majd. Ennek is oka van. 🙂 Akkor még nem tudtam, hogy miért megy ilyen lassan, nehezen – hát ezért. Sok-sok méregnek kellett távoznia. És a Propheta itta meg az egészet.

2017-ben úgy beindult a dolog üteme, hogy ismét leszerződtettem Klaut és Lucát a borítóra, sőt, szereztem nektek egy Kaledet is Boti képében, megcsináltuk a fotózást is, és…

peti3.png
A borítómodellek 

És aztán néminemű balhéba csúszott bele az Oculus, és hónapokra elapadtam, egy sort se tudtam írni. Se a Prophetához, se máshoz. Minden megkérdőjeleződött bennem: jó az egyáltalán, amit csinálok? Értek én ehhez egyáltalán? Hiába tettem fel mindent egy lapra, és hagytam el mindent, ebben nem leszek jó? Mást kéne írnom? Máshogy kéne írnom?

Szépen csendesen súgta a J. Goldenlane formájú angyal: „Miért nem azt írod, amit szeretnél? Ha benned van, azt kell írnod…”

Mennyire igaz. Mindig itt kötök ki. Ez is lett a megoldás.

Megírom ezt a könyvet, mert ezt szeretném. Olyannak írom, amilyennek szeretném. Mert ezt kell.

Hát… megírtam. 🙂

Ahogy a szereplőfotókról is eléggé látszik, ez a könyv más, mint az Oculus. Durvább. Csikorgósabb. Kegyetlenebb. Felnőttebb? Igen, az is. Öt év telt el az Oculus eseményei után, a szereplők már 22 (avaloni) éves nagy lovak, nyilván nem úszhatták meg felnövés nélkül. És sebek nélkül – mindnyájan gyűjtjük őket.

… és igen, van benne Kaled és van benne Truth és Aoi is. Hogy hogyan, azt majd meglátod. Ez itt egy spoilermentes környék!

Ami még több van benne, mint az Oculusban volt, az a lövöldözés. Mert ebben sokat lövöldözünk. Avalon egy igazán barátságtalan hely lett. Bátrak előnyben!

Látom, lassan végzel a söröddel. Nem sokára újra megihatnánk valamit. Akkor majd elmesélem, hogyan és mikor számíthatsz majd arra, hogy a kezedbe veheted a Prophetát. Mesélek majd arról is, milyen zenéket hallgattam közben, mikkel hangolódhatsz rá, illetve, hogy milyen frakciókkal, ellenségekkel és milyen szereplőgárdával találkozol majd.

Izgalmas lesz. Addig is, egészségedre!peti

 

Készül az Oculus 2 – Less be a kulisszák mögé!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s