ajánló · Értékelés · Új megjelenések · maxim kiadó

 Kai Meyer – A betű mágusa

covers_465785
Maxim kiadó, 2017 Bp., 416 oldal

Minden könyvnek van egy titkos oldala.

Furia Faerfax a könyvek világában él. Családja vidéki birtoka egy végtelenségbe nyúló könyvtár fölött emelkedik. A lány egy nap különleges könyvre bukkan: a lapokra írt sorok segítségével képes levelezni Severinnel, aki 1804-ből válaszol neki. Miközben a barátság lassan vonzalommá formálódik, Furia nem is sejti, milyen halálos veszedelem fenyegeti a családját. A tragédia hamar bekövetkezik, édesapját elveszti, öccsét pedig elrabolják. Így Furia olyan erőkkel kerül szembe, amelyek hatalmát még csak nem is sejti. Hogy segítséget kapjon, Libropolisba, az eltűnt könyvesboltok városába megy. Itt találkozik a vadóc lánnyal, Cattel, és Finniannel, a felkelővel. Együtt vonulnak harcba a könyvmágia urai és az összes könyvet fenyegető betűhalál ellen.

 

sdw_lib_visMint minden könyvmoly, én is imádok olvasni. Amikor pedig megláttam A betű mágusa című könyvet, ami 100%-ban a könyvekről és az olvasásról szól tudtam, hogy ezt kötelezően el kell olvasnom.

Kezdeném először a borítóval. Imádom az arany-fekete összeállításokat, így már ez külön egy jó pont volt, nem beszélve arról, hogy az egésznek van egy varázslatos titokzatos megjelenése a törékeny kis origamikkal, és kacskaringózó indákkal az elején. Szóval hatalmas várakozással vágtam bele a történetbe, ami sajnos az első 80 oldalon csalódás volt.

Egyszerűen szenvedtem vele, unalmas és vontatott volt a történet. De mivel értékelést ígértem belőle, így összeszedtem minden erőm, és tovább olvastam. Hál Istennek, hogy tovább olvastam! Amilyen szörnyű volt az eleje, annál klasszabb volt a folytatás!

Végre megelevenedett mindaz a lelki szemeim előtt, amit a fülszövegtől és a borítótól reméltem.

4_Libropolis72_vorne

Az alaptörténet az, hogy Furia egy régi könyvmágus család leszármazottja, az egyik Rosenkreutz egyike. Bizonyos félreértések, és politikai lépések miatt az egész családot kiirtották már, csak ő, az öccse és az apja maradtak életben. Folyamatosan rejtőzködve élnek a világ és a gyilkosaik elől immáron több évtizede.

Furia még nem találta meg a lélekkönyvét (ez által válhat teljes jogú könyvmágussá), így csak kisebb, gyengébb varázslatokra képes. Öccse, Pip pedig nem is rendelkezik mágiával.

Aztán bekövetkezik a végzetes éjszaka, rajtuk ütnek, Pip fogságba esik, Furia pedig eljut Libropolisba, a könyvek városába (mindenhol könyv van, de tényleg MINDENHOL), hogy segítséget kérjen apja egyik barátjától, testvére megmentésére.

Eközben találkozik a titokzatos Cattel és Finniannel. Megtudjuk, hogy nézeteltérések és lázongások zajlanak a városban a Könyvmágusok és a Könyvönkívüliek között. A könyvönkívüliek olyan teremtmények, melyek a mágiának köszönhetően estek ki a lapok közül. Tehát könyvszereplők, testet öltött formában. Őket gettókba zárják, és igyekeznek elnyomni őket, mondván ők nem teljesértékű emberek. Ez az egyik szál, közben Furia mindenáron öccsét próbálja megmenteni.

 

Aki pedig mindennek a középpontja, aki összeköti a szálakat, az nem más, mint az 1800 -as években alkotó titokzatos író, Siebenstern. Furia egyik kedvenc kalandregényének írója, aki aztán nyomtalanul eltűnt. De előtte megalkotta az úgynevezett üres könyveket. Ezek, ha aktivizálódnak, elhozzák a betűhalált, ami által kitörlődik az összes könyv, megszűnik könyvmágia is.

Kicsit kaotikusnak hathat így leírva és tömörítve, de az író tökéletesen tudja adagolni a sztorit, és kellőképpen megmagyaráz mindent, így minden egyértelművé válik.

25844777022_c4a8a7b820_b

Röviden és velősen talán így tudnám összefoglalni. Ami nagyon tetszett a regényben, hogy nagyon sok plusz van a mondanivalójában. Például az egyeduralkodó könyvmágusok, akik csak a könyvekkel foglalkoznak, az embereket már meg sem akarják látni, és csak a hatalmuk érdekli őket semmi más. A könyvönkívüliek, akik egy másik „faj”, akiket végül is az emberi képzelet, majd a könyvmágusok mágiája hívott életre. Mégis megvetendő lények, akik nem egyenjogúak a többiekkel, és így nem érdemesek az életre. Erősen rávilágít, hogy nem szabad elhamarkodottan ítélni, nem szabad csak azért, mert „más” valaki, kirekeszteni, bántani, hiszen ugyanolyan érző lény. Szerintem a mostani helyzetre, ami a világban tapasztalható, egy nagyon jó megállapítás, rávilágítás a dolgokra, és arra, hogy az emberek milyen abszurdan viselkednek.

A másik, ami nagyon tetszett, hogy amikor sejteni véltem, mi lesz a végkimenetele egy egy rejtélynek, arra Furia is hamar rájött. Nem nyújtotta, mint egy rétestésztát. A szereplők nem torpantak meg egy nyilvánvalóbb helyzet előtt és lamentáltak rajta 50 oldalt, mikor teljesen logikus volt a válasz. Nem, itt rájöttek és folyt tovább az esemény. Ezt köszönöm! Kifejezetten üdítő volt.

Egyedül, ami nem tetszett az Pip szála. Igazából teljesen felesleges volt. Ha kivesszük az egész mentsük meg a tesómat szálat úgyis teljes értékű lett volna a könyv. Sajnos nem tetszésemhez az is hozzájárult, hogy nagyon idegesített a kissrác. Komolyan elég türelmes vagyok, de néha azt kívántam öljék meg és haladjunk már. Tudom gonosz vagyok, de akkor is erőltetett plusz érzelmi szálnak látom, ami nem lett elég jó. Ha meg nem elég jó akkor felesleges beletenni. Szóval vissza is tértünk a kiindulópontra.

maxresdefault

A könyvnek nem lett teljesen lezárása. Elég gyanús, hogy számíthatunk második részre. Amitől be kell vallanom félek. A már felsorolt pár dolgon kívül rettenetesen tetszett a könyv. Külön megfűszerezte az író még pár aprósággal a történetet, ami személyes kedvencem is lett. Ilyen például, hogy Furia alvás közben is képes olvasni. Te jó ég! Milyen nagy hasznát vettem volna ennek vizsgaidőszakban! Vagy a könyvhöz járó könyvjelző. Csak a végén esett le, hogy Libropolisba való bejutáshoz egy könyvjelző a kulcs, amit bizony meg is kaptunk! Milyen jó ötlet már?

Tehát ezek az apróságok még teljesebbé tették a könyvélményem. De félek, hogy a második részt csak elrontja és ezzel beárnyékolja az elsőt. Természetesen azért bizalmat szavazok az írónak, és ha kijön a második rész feltétlenül elolvasom.

„Könyv a könyvben,történet a történetben”

sc3a1ra_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s