ajánló · Extra tartalom · filmajánló

Klasszikus regények, amik a filmvásznon is zseniálisak

Ha adaptációkról van szó, akkor a legtöbb könyvmoly húzza a száját, hiszen elég sokszor megesik, hogy a filmkészítők teljesen elrontják azt a bizonyos könyvélményt. Szerencsére akad egy pár igazán kiváló adaptáció is, amik megérnek egy misét, de nem ám csak a mai, modern irodalom műveit kapta fel Hollywood, bizony a nagy klasszikusoknak is vannak filmváltozataik, amik leginkább a diákoknak kedveznek, amikor kötelező elolvasni az adott regényt. De lépjünk túl a gyakorlati okokon, hiszen ezekre a filmekre filmművészeti alkotásokként is tekinthetünk, de, ha nem akarunk ennyire mély és elemző gondolatokig elmenni, akkor akár puszta szórakozásból is megtekinthetjük egy-két klasszikus regény filmváltozatát. Ebben a cikkben összeszedtük a szerintünk legkiemelkedőbb filmeket. nézzük hát őket!

Balzac: Goriot apó

A filmmel gimnáziumi tanulmányaim során találkoztam, amikor is a romantika és a realizmus stílusát tanultuk. Balzac egy zseniális író, nagyon összetett regényeket írt, de most beszéljünk inkább a filmről. A film teljesen hitelesen adja vissza a regény történetét, hangulatában sem tér el, de még a szereplők is egészen hasonlítanak a fejemben elképzeltekhez. Egy remek filmről van szó, amit akkor is érdemes megnézni, ha a regényt már olvastuk, de akár a könyv ismerete nélkül is belekezdhetünk. A színészi játék szerintem egészen elképesztő, ahogy az is, hogy a rendező milyen tisztelettel nyúlt az eredeti alkotáshoz. A korhűségnek egy ilyen filmben elég nagy szerepe van, de ezt az akadályt is sikerült megugrani. A ruhák, a környezet, a kameraállás, minden egybevág és egy nagyon sajátos atmoszférát eredményez. Mindemellett természetesen maga a történet is izgalmas, a romantika és a realizmus határán van valahol. A film és a regény is érdekes, filozófiai kérdéseket vethet fel az emberben, mint például, hogy mit lennénk képesek megtenni a boldogulásunkért. A főszereplő egy tipikusan olyan alak, akivel a közember könnyedén tud azonosulni, hiszen ő is csak boldogulásra vágyik.

894

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Természetesen a magyar filmeket sem hagyhatjuk le a listáról, pláne nem az egyik legjobb általános iskolai kötelező adaptációját. Már gyerekként is nagyon szerettem az Egri csillagokat, később még inkább megszerettem. A film is legalább olyan jó, mint a regény. Tökéletesen visszaadja annak hangulatát. A látványra sem lehet panasz, zseniálisan kivitelezték a hatalmas török hadat. A ruhák és a nyelvezet is korhű, ami szintén hatalmas pozitívum. Egy estés szórakozásnak remek, főleg a családdal, gyerekekkel.

18077947_1102545_a96264927ed6790392876ca6aaafcb98_wm

George Orwell: Állatfarm

Be kell vallanom, hogy a könyvet ebből még sosem olvastam és az animációs filmet is csak gyerekként láttam. Tudom, elég beteg. Gyerekként bennem eléggé megragadt a film, kicsit sokkos állapotba kerültem tőle, de már akkor felfogtam, hogy miről is szól ez. Ettől függetlenül, gyerekekkel semmiképp ne nézze meg senki, mert nagyon könnyen traumát okozhat, senkit ne tévesszen meg az, hogy rajzolva van! Mivel nem olvastam az eredetit, nem tudom összehasonlítani, de a filmért én élek halok. A mai napig megborzongok, hacsak rá gondolok, mivel egy annyira lehetetlen szituációt mutat be félelmetesen reálisan. Egyszerűen lehengerlő, ahogy az állatokon keresztül kritizálják az embert és a társadalmunkat, a nagyképűségünket és az uralkodásunkat. Félelmetes, elrettentő és elborzasztó, de remek filmélmény.

20609_13.jpg

Gaston Leroux: Az ezerarcú ember – Az Operaház fantomja

Ez a film egy igazi dráma! De jóféle. Tele van érzelemmel, szerelemmel, dühvel és csalódottsággal. És most nem az 1925-ös némafilmről, hanem a 2004-ben bemutatottról beszélek, amiben már beszélnek is. Kétség sem fér hozzá, hogy egy zseniális adaptációval van dolgunk. A korhűség természetesen itt is visszaköszön, ami csak hab a tortán. A szereplőket remekól megválogatták, nagyon tehetséges színészek kaptak helyet ebben a filmben. A történet meg egyszerűen nagyon jó. Mindenkinek bátran ajánlom, aki kedveli a felfokozott érzelmeket és a katarzist.

495549.jpeg

Nektek van kedvenc adaptációtok? Ha igen, írjátok meg kommentben itt vagy akár Facebookon!


fanni_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s