lények · napi dilemma · projekt · prológus · történelem

Érdekességek a sellő-hagyományról

Mivel bolygónk legnagyobb részét víz borítja, nem csoda, hogy sok-sok évvel ezelőtt az emberek hittek abban, hogy az óceánok mélyén különböző teremtmények élnek, olyanok, mint a sellők. A hableányok és hablegények azóta is töretlenül élnek a köztudatban, és éppen ezért ma elhoztunk Nektek néhány igazán izgalmas tényt és érdekességet ezekről a lenyűgöző lényekről!

Hablegényt említettem volna? 

mermaid_by_myme1-d4tk28e

 

Bizony ám! Pasik a sellők világában is léteznek, bár kétlem, hogy a hablegény lenne a hivatalos megszólításuk. Az angol irodalomban, amit olvastam, a sellőt (ami a nemtelen átfogó név lehet) merfolk-ként említik, míg a nőnemű lény a mermaid, a hímnemű pedig a merman. Ez azért elég érdekes. És talán nem olyan népszerűek, mint a hableányok, a férfiak is híresek voltak hajóelsüllyesztő szokásukról, kék színű bőrükről és szürke szakállukról.

 

Milyen lények is ezek?

Félig ember, félig pedig hal lények. A nevük pedig onnan ered, hogy a mer szócska tengert jelent. Szerintem menő!

Jótevők vagy rosszakarók?

Azzal a szomorú hírrel kell szolgálnom, hogy a sellőket a néphagyomány szinte mindig a szerencsétlenséggel és a halállal párosította. Ez pedig azt jelenti, hogy a Karib-tenger kalózainak félelmetes sellői sokkal közelebb állnak a ‘valósághoz’, mint Ariel.

A világon bárhol találkozhatunk velük?

Meglehet, hiszen a hagyomány létezik számos helyen, például Japánban is, ahol a merfolk kifejezés megfelelője a kappa. Úgy hiszik, hogy ezek a kisgyermek méretű lények Japán tavakban és folyókban élnek, és sokkal inkább állati a megjelenésük, mint emberi: majomszerű arcuk van, hátukon pedig kék kagylók díszelegnek.

feejeemermaid

Léteznek?

Tudjátok, hogy megy ez – pontosan úgy, ahogy az űrlényekkel lenni szokás: mindig van, aki látott már egyet. Számos bejelentés érkezett, illetve címlapsztori született a témában. Itt van például John Smith kapitány, aki szentül állította 1614-ben, hogy látott egy igen nagy szemű, hegyes fülű, zöld hajú lényt a tengerben úszni. Hogy sellő volt-e, azt rátok bízom.

wallpaper-disney-computer-photo-desktop-ariel-wallpapers-friends

Mindenesetre akármilyen ősi lények is a sellők, ma is velünk vannak számos helyen és formában: a mozivásznon, könyvekben, Disney mesékben, a Starbucksban – vagy, ha elég alaposan nézzük, tengereink hullámjai között is megpillanthatunk egyet.


 

mancs_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s