Érdekességek · Extra tartalom

Vízistenek és -istennők

Ki szereti Rick Riordan műveit? Aki bólogat, számára nem lesz meglepő, mely négy nép mitológiájából hoztam példákat. De remélhetőleg még nektek, mitológia fanoknak is tudok egy-két újdonságot mondani.

Kezdem is az egyértelmű választással, Poszeidónnal.

b4e9f9c80e9f85def6ea77856652d158
Alkotó: John Rocco

Azt mindenki tudja, hogy a görög mitológiában ő a tengerek, óceánok és édesvizek istensége, no, de azt tudtátok, hogy eleinte nem volt megelégedve a kapottakkal? Ugyanis úgy érezte, hogy neki járt volna a föld és az ég. Apollónnal szövetkezve fellázadt Zeusz ellen, de vesztettek. Büntetésből a halandó Laomedónt kellett szolgálniuk két évig, és még az isteni erejüket is elvette tőlük.

Poszeidónt számos városban tisztelték, köztük Athénban és Korinthoszban. Athénért mind Poszeidón, mind pedig Athéné is versengett. Mindketten ajándékot adományoztak a városnak, Athéné egy olajfát, Poszeidón pedig a szigonyával fakasztott sós vizet. A verseny kimenetele a város nevéből egyértelmű.

Neptunus

img_6868-20130923

A rómaiak minden év július 23-án rendeztek a tiszteletére egy ünnepséget, a neptunáliát. A száraz, forró nyár közepén folyóik védelméért fohászkodtak, még bikákat is áldoztak fel.

Két templommal is megörvendeztették az emberek Rómában, az egyik a Circus Flaminius-, míg a másik, Neptunus bazilikája a Pantheon közelében található. Ez utóbbit Agrippa építette, a tengerészeti győzelmeit megünnepelve.

Aegir és Rán

tumblr_nevt3spnwd1slie38o1_1280
Kép forrása

Ők ketten kicsit kakukktojások, ugyanis óriások. A skandináv mitológiában Aegir az óceán istene, míg Rán (hitvese és testvére… mint azt tudjuk, az istenségek családi állapotai hagynak maguk után némi kívánnivalót) a viharok és a haragos tenger istennője.

A vikingek, amikor óriási hullám közeledett a hajójukhoz, tudták, hogy Aegir közel van. Ilyenkor, ha volt, feláldoztak egy foglyot, a békés utazás reményében. Ez persze nem mindig jelentette, hogy megússzák, ugyanis kegyetlen istennek ismerték.

Ránt ugyanúgy félték, hiszen halászhálóját nem csak tárgyak összegyűjtésére használta, hanem emberek mélybe húzására is. Ő a tenger fenekén található Holtak Birodalmának uralkodója, akihez a tengerben veszett, vízbe fulladt emberek kerülnek.

Végezetül következzék az egyiptomi mitológia!

Itt nem lehet konkrét vízistent kikiáltani, ugyanis rengeteg kisebb van: Anuket, Hapi, aki a Nílus éves áradásáért felelt, Hatmehit, a halak istennője, Herisef, a folyópartok vigyázója, Nun, a kezdetek vizének, mélységnek megtestesítője, Tefnut, a csapadék istennője, és Sobek, a nílusi krokodilok istene.

Ha szeretitek a mitológiát, melyik a kedvencetek? Írjátok meg itt hozzászólásban, vagy molyon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s