ajánló · Extra tartalom · projekt

5 ok, amiért megéri elkezdeni Dan Wells Részlegesek trilógiáját

A héten a mesterséges intelligencia lenyűgöző témakörében kalandozunk itt a Prológus háza táján, így feltétlen szükségesnek tartottam egyik kedvenc trilógiám megemlítését. A Részlegesek egy világégés utáni polgárháborús szituba hajít be minket, ahol emberek és részlegesek harcban állnak, ám idővel kisül, hogy szükségük van egymásra a túléléshez. A részlegesek gyakorlatilag biorobotok, amik bár önálló gondolatokkal és érzésekkel rendelkeznek, emberek alkották őket, ám fellázadtak ellenük. Azonban van egy aprócska bökkenő: a beépített lejárati idő, ami után a részlegesek leépülésnek indulnak. Az emberekből pedig alig maradt egy maroknyi túlélő, és minden baba vírustól fertőzötten jön a világra és pár napon belül meg is hal, így ők is a kihalás szélén egyensúlyoznak.

series-showdown2

Ha ez nem hangzott volna kellően érdekfeszítőnek, nos van itt egy pár indok, ami talán meghozza a kedveteket hozzá!

1. Rendkívül aktuális

Méghozzá több szempontból is. Akár a technológiai fejlődésre gondolunk, akár a világpolitika jelen állására, a Részlegesek mindenképp szolgálhat gondolkodnivalóval, és amely kíméletlenül megmutatja az érem mindkét oldalát.

– Néha úgy érzem, ez hiányzik leginkább a régi időkből. A régi szép időkből. Mindenből annyink volt, hogy elpazarolhattuk mindenféle ostobaságra, amire senkinek sem volt szüksége. Az Ember Aranykora. – Arcára visszaült egy kényszeredett és keserű mosoly. – „A megromlás előtt kevélység jár”, ahogy mondják.

2. Tele van fordulatokkal

A töprengős részek ellenére a történet ezerrel pörög, különösen az első rész. Hogy a végéről már ne is beszéljünk! Protipp: legyen a kezed ügyében a folytatás.

Partials1

3. Emberközeli

A világ és a két faj megmentése nem kis falat, de valahogy sikerült kiegyensúlyozni a személyes történetszálakkal, és remekül működik a szinkron. A szereplők egyike sem érződik papírmasé figurának, mindannyiuknak megvannak a vágyaik, a félelmeik, a motivációjuk, és mindenkiben több van, mint amennyit elsőre feltételezel – csak nem biztos, hogy pozitív értelemben.

4. Éljen a száraz humor

partials_by_dan_wells_by_talljake44-d579r5n

Miután amit mi életveszélynek nevezünk, az náluk csak egy átlagos kedd reggel, a szereplőknek kicsit más a toleranciaküszöbük. Szerencsére a nehéz témák nem jelentik a humor hiányát, csak úgy röpködnek a csattanós benyögések, amik lazítanak néha egy kicsit az érfelvágós hangulaton.

– (…) Mi csak szúnyogok vagyunk a szemükben, pár ezer ember több mint egymillió Részleges ellen. Valószínűleg nem állítottak fel olyan erős védelmet, mint mi, mert azt hiszik, nem vagyunk olyan hülyék, hogy megtámadjuk őket.
Kira felhorkant.
– Nem hinném, hogy ez a „hülyébbek vagyunk, mint gondolják” tényleg olyan jó támadási stratégia lenne

5. Nem egy tipikus YA disztópia

Őszintén, bennem csak utólag koppant le, hogy amúgy ez YA, mert nem érződik annak. Tinidrámának és cél nélküli hisztinek nyoma sincs, a romantikus szál pedig szinte teljesen háttérbe szorul, és ez kifejezetten jót tesz a könyvnek. Megmondom őszintén, már egészen kezdtem kiábrándulni a műfajból, mikor az első rész a kezembe került. Ez nem egy újabb lerántott bőr az Éhezők Viadaláról, nekem elhiheted.


Nos, remélem sikerült felhoznom néhány nyomós indokot a Részlegesek mellett. Ha olvastátok már, mindenképp írjátok meg róla a véleményeteket facebookon, vagy itt, a kommentekben!

bizbasz_bio

5 ok, amiért megéri elkezdeni Dan Wells Részlegesek trilógiáját” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s