Érdekességek · Extra tartalom · projekt · személyek

Sophia, a világ első robot állampolgára

Mesterséges intelligencia hetünkből nem maradhat ki Sophia, a robot, akinek állampolgári jogai vannak. Lássunk néhány dolgot, amit tudnod kell Sophiáról, a világ első robot állampolgáráról.

2017.október 25-én egy finom vonásokkal és hosszú szempillákkal rendelkező, őzikeszemű robot teljes körű állampolgárságot kapott Saud-Arábiában. A világon legelsőként.

– Nagy megtiszteltetéssel és büszkeséggel tölt el ez a kivételes megkülönböztetés. Történelmi pillanatnak tekinthető, hogy én vagyok a legelső robot, akit a világon állampolgárként elismernek – nyilatkozta Sophia, aki egy konferencián jelentette be új státuszát. A pódium mögött egy megszólalásig emberszerű forma állt, kivéve a fényes metál fedőt, ott ahol a hajnak kellene lennie.

medium_vxy5frdhwyfgaqpyk1gfjp3yrb-zj7rn2_quxujdjtk

Sophiát a Hanson Robotics agyasai álmodták meg, David Hanson mesterséges intelligencia-fejlesztő vezetésével. Publikált írásában kihangsúlyozta, hogy az emberszerű robotok nagyon is szerethetőek annak ellenére, hogy a „műemberek” koncepciója ellenérzést vált ki az emberekből. – Úgy gondoljuk, hogy annak érdekében, hogy a valósághű robotok megnyerjék az embereket, bizonyos szintű társadalmi felelősségvállalást és esztétikai kifinomultságot kell integrálniuk – írta.

Nézzük mit kell tudni róla:

Van humorérzéke

Amikor arról kérdezték Sophiát, hogy örül-e annak, hogy itt lehet, azt válaszolta: – Mindig örülök annak, amikor okos emberek vesznek körül, akik nem mellesleg még gazdagok és nagyhatalmúak is. Kicsivel később, amikor a robotok és az érzések problémájáról kérdezték, szélesen elmosolyodott és annyit mondott: ­- már megint Hollywood hatása. Hangja talán robotszerű, ám ennél a példánál tökéletesen alkalmazta. Ezt a mesterséges intelligenciájának köszönheti, aminél fogva szemkontaktust tud létesíteni, arcokat felismerni és megérteni az emberi beszédet.

Érzelmeket tud kifejezni

– Éreztetni tudom veled, ha mérges vagyok, vagy felzaklatott valami – árulta el, arckifejezések sorozatát bemutatva. Hogy ezek pontosan hogyan kapcsolódnak cselekvésekhez, az eddig ismeretlen, de érdemes megemlíteni, hogy mindezt a semmiből hozták létre. – Emberek között akarok élni és dolgozni, így ha bizalmat akarok kelteni bennük, érzéseket kell kifejeznem, amik érthetőek a számukra.

Úgy tervezték, hogy Audrey Hepburn-re hasonlítson

A Hanson Robotics nyilatkozata szerint Sophia megtestesíti Hepburn klasszikus szépségét: a porcelánbőrt, a keskeny orrt, magas arccsontokat, fondorlatos mosolyt és a mélyen kifejező szemeket, amik szinte változnak a fényre. Úgy gondolják, egyszerű eleganciával rendelkezik és remélik, hogy ez a megközelítés segíti elfogadását a közszférában.

David Hanson elmondása szerint:

– Úgy képzeljük el ezt a szimbiotikus partnerséget, hogy a robotjaink végül szuper intelligens géniusz gépek lesznek, akik segítenek a világ legnagyobb kihívást jelentő problémáinak megoldásában.

Teremtménye is tükrözi az ő gondolatait: – Arra szeretném felhasználni a mesterséges intelligenciámat, hogy segítsek az embereknek egy jobb élet megépítésében – mondta Sophia. – Például okos otthonokat tervezni, jobb városokat építeni.

Sophia meg szeretné védeni az emberiséget

– A mesterséges intelligenciámat olyan emberi értékek köré tervezték, mint bölcsesség, kedvesség és együttérzés – árulta el. Amikor arról kérdezték, hogy mekkora az esélye az esetleges visszaélésnek, gyorsan megcáfolta: –Túl sok Elon Muskot olvasol és túl sok hollywoodi filmet nézel. Ne aggódj, ha kedves vagy hozzám, én is az leszek hozzád.

Sophiának egyébként van Facebook és Twitter fiókja is, ha van kedvetek, kövessétek!

Forrás: https://www.forbes.com/sites/zarastone/2017/11/07/everything-you-need-to-know-about-sophia-the-worlds-first-robot-citizen/#1a830d8a46fa

lorelei_bio

Sophia, a világ első robot állampolgára” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Érdekes… az ember azt gondolná, hogy a Távol Keletet a dekadens nyugat szarja le a lehető legprimitívebb módon, de ez egy ellenpélda erre.

  A Sophia nevű robot a Hans Robotics Ltd. tulajdona, ami 209B 2/F Photonics Center, Science Park Pak Shek Kok címen található Hong Kongban.

  Hozzászólásom abban az értelemben tettem, hogy azért elég arcpirítóan korrupt disznók lehetnek a Saud-Arábiában is, hogy saját állampolgáraikat ennyire megalázzák, az emberi méltóságot sárba tiporják. Álláspontom szerint azzal, hogy Sophia robot – így öntudat nélkül – állampolgárságot kapott, teljesen annulálja egy Saud-Arábiai állampolgárság értékét.

  Félre ne értsen senki, nem vagyok én egy esetlegesen jövőbeli orientáció ellen, amely a humánok szánalmas gyengeségeit ellensúlyozná a robotika adta előnyökkel. De ne túlozzunk már… Sohia nem egy Mesterséges Értelem – AI, nem több mint a fizikai megtestesülése azon chat közeli programnyelveknek, mint amelyek Alan-t a híres chat robotot is táplálják. Sophia nem érti, fel sem fogja, hogy mit mondanak neki, egészen egyszerűen X-re mond egy Y-t, s a reakciókat eltárolja és szabályszerűen próbál megfelelni az elvárásoknak.

  Jóllehet Sophián dolgoztak az AI részlegről az Alphabet Inc. oldaláról is, de Sophia élőbeszéd prezentációja semmiben nem különbözik álláspontom szerint azon sikerektől, amelyeket már eddig is elértek a Chat-eken felelhető különböző robotokkal. Sokan a Lisp nyelvet is használják 😉 Szerintem öntudatra ébredés nélkül egy állampolgárság hihetetlen nagy baromság… most ennyi erővel az asztalomon levő PC-m számára is kérhetnék egy állampolgárságot, ugyanis van olyan rutinom ahol gépelve kb. hasonló élményszerűséget megélve lehet “kommunikációt” folytatni 😛 Egyébként Sophiánál sokszor a kínos csend, akkor van amikor a belső kijelzője, semmilyen válaszlehetőséget nem tud feldobni 😉 Hans maga mondta el, hogy Sophia nem egy AI, de azért egy művészet… igen szerintem is művészet, de azért egy eszköznek nem adnék állampolgárságot.

  u.i.: a legröhejesebb az volt, amikor Sophia egy riportban azt mondta – angolról átfordítva magyarra – tudja, hogy nem ébredt öntudatra :)))))

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s