Extra tartalom · interjú · projekt · sci-fi

Marissa Meyer interjú

A Holdbéli Krónikák sorozat lassan kis országunkban is feltámad hamvaiból, így hoztunk egy, az írónővel készült interjút. A spoilerek elkerülése végett kivágtunk minden olyan információt, amely a 3. és 4.részből bármi lényegeset lelőhetne, ám aki tud angolul és kíváncsi rá, a bejegyzés végén megtalálja a teljes cikket.

Ki vagy mi szolgál a legnagyobb inspirációs forrásodként?

Egyetlen forrást nem tudnék megnevezni, ugyanis az bárhonnan jöhet és jön is! Értelemszerűen a Holdbéli Krónikákhoz a klasszikus tündérmesékből merítettem ihletet a nagy sci-fi eposzok mint például a Star Wars és a Firefly – A szentjánosbogár mellett. Ezen kívül folyamatosan lenyűgözött napjaink technológiája, továbbá újságcikkek és hírek amik azzal foglalkoztak, hogy merre is halad a tudományunk, a mesterséges intelligencia, űrkutatás és cyberkinetika. Valamint a történelem is inspirált, a forradalmak és dinasztiák, polgárjogi mozgalmak és bubópestis képében. Ám még sorolhatnám. Az ihlet mindenhol ott van. Az író dolga, hogy fogja az ötletmorzsákat és egy történetté kovácsolja őket.

Amikor felmerül benned egy ötlet, mihez kezdesz vele elsőként?

Leírom! Az éjjeliszekrényemen mindig tartok egy tollat és jegyzetfüzetet, mert az ötletek hajlamosak az éjszaka közepén felbukkanni. Ezen kívül folyamatosan újabb ötleteket pötyögök be a telefonomba. Sok gondolat nem vezet sehova –amit egyik nap briliánsnak látok, másnapra talán nevetségesnek tűnik. Viszont inkább később hozok ítéletet egy ötletről, semmint megkockáztassam, hogy teljesen elveszik.

Milyen kutatásokat végeztél a Holdbéli Krónikák futurisztikus technológiájának elképzelésekor?

Miután eldöntöttem, hogy egy sci-fi sorozatot szeretnék írni, az első utam a könyvtárba vezetett, ahol a Scientific American magazin számait kerestem elő. Órákat töltöttem az átböngészésükkel, elolvasva minden olyan történetet, ami megragadta a figyelmemet, hogy betekintést nyerhessek abba, hol tart most a technológia és merre tart. Nagyon sokat tanultam belőlük és a Holdbéli Krónikák futurisztikus világa azokból a valós tudományon alapuló cikkekből nőtte ki magát. Azt szerettem volna, ha a könyveimben lévő technológia valóságos alapokon nyugszik. Hogy azt érezzük nemcsak lehetséges, de elkerülhetetlen mindez. Mármint pontosan ez az az irány, amerre az emberiség tart. Egyszerűen elképesztő mire képesek a tudósok és alig várom, hogy lássam hol tartunk 10, 15, 20 év múlva.

Van valamilyen sajátosság, amiben Thorne és Cress karaktereit (3.könyv, Rapunzel újramesélése) Flynn és Rapunzel ihlette az Aranyhaj című Disney meséből?

Meglepő módon nem! Éppenséggel a Cress első változatát még azelőtt befejeztem, hogy az Aranyhaj kijött volna és emlékszem, hogy elmentünk megnézni a filmet, ahol leesett az állam azt gondolva: Hé, az az én öntelt bandita tolvajom! Nagyon sok példa van arra, hogy hasonló dolgok bukkannak fel egyszerre a kultúránkban, médiánkban és ez is egy ilyen pillanat volt. Annyira fura, hogy ilyenek megtörténnek!

A Holdbéli Krónikák a világ minden tájáról vonultatnak fel karaktereket…hogyan értik meg egymást a szereplők a különböző nyelvek ellenére?

Van egy univerzális nyelv, amelyet beszélnek a Földön és a Holdon is –úgy képzelem el, mint az angol, spanyol és kínai keverékét (mondjuk, azt nem tudnám elképzelni, hogyan hangzana!). Ám a világ különböző pontjain az embereknek még mindig megvan a saját szlengjük és dialektusuk, sőt, egyes helyeken az eredeti nyelveiket is megőrzik az emberek, ami el is van hintve helyenként a regényben, pontosabban az afrikai helyszíneken.

Mit szerettél olvasni gyerekként? Most melyik könyveket ajánlanád nekünk?

Amikor igazán fiatal voltam, nagyon sok gyermek klasszikust olvastam, például Roald Dahl: Charlie és a csokigyár valószínűleg a kedvencem volt. Majd miután kicsit idősebb lettem, beleszerettem a fantasykbe, úgymint A Hobbit és a Belgariad sorozat. Akkoriban nem nagyon létezett a YA kategória – szóval annál elképesztőbb, mennyire szárnyal most! Ami a modern javaslatot illeti, bármit ajánlanék Leigh Bardugótól vagy Rosemary Clementmoore-tól. Imádom A halál szépséges szolgálólányai sorozatot is Robin Lafeverstől és A nyertes átka trilógiát Marie Rutkoskitól.

Ha bármelyik sci-fi vagy fantasy világban élhetnél, melyik lenne az és miért?

Roxfort! (Hollóháti vagyok)

Forrás: https://www.theguardian.com/childrens-books-site/2016/feb/02/marissa-meyer-lunar-chronicles-interview

lorelei_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s