Érdekességek · Extra tartalom · interjú · Percy Jackson · projekt

Rick Riordan interjú

Percy Jackson hetünkből nem maradhat ki egy interjú az íróval, Rick Riordannel. Elárul néhány érdekességet, többek között az is kiderül mi volt az eredeti foglalkozása és honnan szerezte az ötletet a sorozathoz.

Sokáig tanárként dolgoztál. Miért hagytad ott a tantermet?

Nehéz döntés volt otthagyni. Imádok tanítani és gyerekekkel foglalkozni. Sokáig teljes munkaidőben tanárként dolgoztam és mellette egy év alatt írtam meg egy könyvet a Tres Navarre misztikus sorozatba.

Amikor eladtam a Percy Jackson sorozatot a Disney Book Groupnak, rájöttem, hogy évente két könyvet kellene írnom, ha szeretném tartani a határidőket – egy felnőtt és egy gyerekkönyvet. Nem hittem volna, hogy képes lennék tartani az iramot és mellette jól teljesíteni az iskolában, így vonakodva, de meghoztam a döntést, hogy otthagyom a tanítást.

A dolog pozitív oldala, hogy íróként is tudok gyerekekkel foglalkozni. Remélhetőleg így érdekesebbé tudom tenni számukra a mitológiát, mint tanárként bármikor képes lettem volna rá.

Mindig tudta hogy író szeretne lenni? Hogyan kezdett neki?

Nagyon sok novellát írtam fiatalon, sőt még néhányat be is küldtem (hogy aztán elutasítsák őket). A legeslegelső elutasítást Isaac Asimov Science Fiction Magazine-tól kaptam 1978-ban. Édesanyám évekig megőrizte ezt az üzenetet és előhozta, miután publikáltak.

A főiskolán nem vettem komolyan az írást. A kreatív energiáimat a zenébe fektettem és egy folk rock bandának voltam az énekese, akár hiszed akár nem.

Honnan szerezte az ötletet a Percy Jacksonhoz könyvekhez?

A fiam Haley megkért, hogy mondjak neki esti meséket a görög istenekről és hősökről. Sokáig tanítottam görög mitológiát, így örömmel teljesítettem a kérését. Amikor kifogytam a mítoszokból, elkeseredett és megkérdezte, hogy nem tudnék-e új történeteket kitalálni ugyanazokkal a karakterekkel.

Egy pár percig gondolkodtam rajta. Utána eszembe jutott az egyik kreatív írás projektem, amit a hatodikasokkal szoktam csinálni: engedem  nekik, hogy megalkossák a saját félisten hőseiket, a fiát vagy leányát bármelyik istennek, akit szeretnének. Ezután meg kell fogalmazniuk egy görög-stílusú küldetést annak a hősnek. A fejemből kipattanva megalkottam Percy Jacksont és elmeséltem a történetét annak, ahogyan visszaszerzi Zeusz villámját a modernkori Amerikában. Körülbelül három éjszakámba telt a teljes történet elmesélése és amikor befejeztem, Haley azt mondta, hogy könyvként is meg kellene írnom.

Járt valaha Görögországban vagy Olaszországban? Esetleg tervez odautazni?

Igen, mindkét országban jártam, de ironikus módon csak a Percy Jackson sorozat befejezése után. Ám nem kell ahhoz odautazni, hogy valaki értékelje a mitológiai történeteket. Azok meglehetősen univerzálisak.

Látja saját magát Percy Jackson karakterében?

Percy-vel közös a humorérzékünk, az tőlem van. Kedvelem őt, én sem voltam mindig jó diák az iskolában. Ám Percy-t sok más korábbi diákom is alkotja és részben a saját fiam nehézségei a diszlexiával.

Forrás: http://rickriordan.com/about/an-interview-with-rick/

lorelei_bio

Rick Riordan interjú” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s