ajánló · Extra tartalom · Percy Jackson · YA

Görög mitológiai könyvajánló

Befejezted Rick Riordan Percy Jackson és az olimposziak sorozatát? Már Az elveszett hős és folytatásái is olvasottan csücsülnek a polconod? Ráadásul épp tegnap olvastad újra az összes részt? Akkor ez a cikk bizony neked szól, merthogy most olyan könyveket fogunk nektek ajánlani, melyekben a görög mitológia központi szerepet kap. És most vonatkoztassunk el az ógörög drámáktól és episzoktól (habár azok között is rengeteg jó van), hiszem ezúttal a modern irodalmi alkotásoké a főszerep.

Rosamund Hodge: Kegyetlen szépség

A Kegyetlen szépség nem csak egy zseniális Szépség és a Szörnyeteg retelling. Rengeteg mitológiai utalást is találunk benne, kezdve a főhősnő nevével, ami az alvilág egyik folyóját idézi, a Nüx folyót. Ezen felül pedig egy zseniális regény tele szenvedéllyel és varázslattal.

kegyetlen szépség

Nüxet gyerekkorától kezdve arra képzik, hogy végezzen a Királyság zsarnok uralkodójával, a félelmetes és halhatatlan démonnal. De amikor tizenhét évesen beköltözik a város fölé magasodó kastélyba, rájön, hogy semmi sem olyan, mint amilyennek képzelte: főképp nem a vonzó és szemtelenül szellemes férje. Nüx tudja, hogy mi a kötelessége, és hogy bármi áron meg kell mentenie a népét, de lassan be kell ismernie, hogy menthetetlenül beleszeretett az esküdt ellenségébe… Vajon ez elég indok arra, hogy feladja a küldetését, és átadja magát ennek a szörnyetegnek? 

Szabó Magda: A pillanat

Oké, azt mondtam, hogy nem lesznek eposzok. Hazudtam, mivel most előrukkolok eggyel. Méghozzá egy huszadik századi, modern hőskölteménnyel. Szabó Magda egyik legsikeresebb regénye az Abigél, ami meg is érdemli azt a sok dicsérő ajánlót. Viszont az írónő más regényei is hihetetlenül zseniálisak. A pillanat is egy ilyen csodálatos alkotás, ami egyszerre idézi az ógörög eposzok és a modern irodalom stílusjegyeit.

covers_670

Hőskölteményt ​nyújt át olvasóinak Szabó Magda, modernet, huszadik századit és – látszólag – prózában elbeszélve. Hőse Creusa trójai királylány a fásultságba dűlt Priamus és a tündöklő szépségű Hecuba lánya, hős Aeneas felesége, asszony és anya, aki oly váratlanul és érthetetlenül tűnik el isteni férje mellől, menekülvén az égő Trójából, s válik maga is füstté, köddé, titokká. Titkos keres Szabó Magda, Creusa titkát, a királylányét, az asszonyét, az anyáét, hőskölteményt ír hát, leteszi az Aeneis mellé a maga eposzát, a Creusais-t, belesűrítve e különös alkotásba egy gazdag, teljes és bátor élet minden tapasztalatát és bölcsességét. Hová lett Creusa, hogyan halt meg Creusa, mi itt az igazság? Erről szól A pillanat, amely természetesen nem holmi mitológiai parafrázis, vagy pamflet. Élő és igaz és emberi történet a helytállásról, a bátorságról, a test és a lélek önfeláldozásról, az otthonról és az örök újrakezdésről – és a pillanatról. Arról a pillanatról, mely minden élőnek megadatik legalább egyszer, mikor a „sors urnáját tartó kéz” egy pillanatra megállítván, mikor a Nemezis elfordítván róla egy röpke időre tekintetét, az ember kifoghat a Végzeten, kezébe veheti sorsát, megválaszthatja a maga útját, és „végigbotorkálhat rajta az istenek büntetése nélkül nem állítja meg Iuppiter sem”.

Bessenyei Gábor: A jövő harcosai

Amikor először megláttam ezt a könyvet és a fülszövegét, a következő jutott eszembe: magyar Percy Jackson. Nagyjából. Legalábbis, ha a humort és a történetvezetést nézzük, akkor mindkét regény remekel. Inkább a fiatalabb korosztálynak tudnám ajánlani, hiszen a főhősei is fiatalok, de akár a felnőtteknek is szórakoztató lehet.

a jövő harcosai

Marcell, ​Erik és Adria meghökkentő dolgot lát: valaki lezuhan az égből. 
Ráadásul túléli. 
Amikor az aszfaltba krátert ütő, füstölgő testet figyelik, még nem sejtik, hogy hamarosan belekeverednek egy múltbéli összeesküvésbe és a rég elfeledett görög istenek hatalmi viaskodásába. 
Valaki azt akarja, hogy az Olimposz isteneinek korszaka soha ne múljon el. És soha nem szülessen meg a jövő. 
Marcell és Adria, a folyton akadékoskodó Erikkel különös, lebilincselő kalandra indulnak. Visszautaznak az időben, hogy leleplezzék az áruló istent, és megtalálják a jelenből ellopott tárgyat, ami nélkül a pusztító terv nem valósulhat meg. 
Társukul szegődik egy örökké vérre szomjazó halálistennő, miközben állniuk kell a többi isten segítőkésznek tűnő rohamát is. 
De megbízhatnak-e bármelyikükben? Vagy épp az árulót engedik közel magukhoz? Ki merné megvádolni Arészt, Athénét, Héphaisztoszt, Hermészt, Poszeidónt, vagy épp Zeuszt? 
Mit ér a barátság? Hol kezdődik a bátorság?

Egyetlen esélyük, ha megkezdik a nyomozást az összezuhanó időben, és az élővé vált görög mítoszokból összerakják a mozaik darabkáit.

És kezdetét veszi az istenvadászat…

Gena Showalter: Éjsötét vágyak

A görög mitológia nem csak a YA, hanem a NA regényeik íróit is megihlette. Az erotika és a görög mitológia szerelemgyermekeként született meg az Éjsötét vágyak, a Az alvilág urai sorozat első kötete. Nem egy magasröptű, filozofikus műalkotás, de az igényes erotika kedvelőinek igazi gyöngyszem, pláne, ha még az urban fantasyért is rajong az olvasó.

covers_30017

EMBERFELETTI hatalom 
HALHATATLAN szenvedély

Hat férfi él a világtól elvonultan egy magas hegy tetején álló komor erődben. Halhatatlan harcosok egytől egyig, mind különös képességekkel felruházva, de testükben az erőszak, harag és halál démonai lakoznak. Az istenek rég magukra hagyták, egykori társaik elárulták őket, ám egy nap minden megváltozik, amikor egy gyönyörű fiatal nő segítséget kér tőlük. A legveszélyesebb közülük nem bír feltörő szenvedélyével, és bár mindketten tudják, hogy az örök kárhozatba tartanak, a nő és a démon szerelme megállíthatatlan háborút szít a harcosok között…

Jennifer L. Armentrout: The Return – Visszatérés

Az írónő a Luxen sorozatával szerzett magának óriási rajongótábort. A The Return egy hasonló kaliberű történet, habár ez inkább már a NA kategóriába esik. És hát, ha másért nem is, a tokás borítómodellért még én is megvenném ezt a könyvet. De komolyra fordítva a szót. Jenniferből kiindulva ez is egy szórakoztató is izgalmas regénynek ígérkezik, a rajongóknak szinte kötelező darab.

covers_478430

A ​VÉN MOIRÁK HALÁLRA RÖHÖGIK MAGUKAT…

Egy éve már, hogy Széth alkut kötött az istenekkel, és nekik adta az életét. Eddig minden tőlük kapott munka erőszakos volt és véres – amivel neki nem is volt semmi gondja. Apollón azonban most valami egészen más feladattal bízza meg. Testőrt kell játszania, és a szabály: mindent a szemnek, semmit a kéznek. Csakhogy olyasvalaki számára, akinek egész életében gondjai voltak a szabályokkal, ezt nem is olyan könnyű betartani. 
Josie el sem tudja képzelni, mit akarhat tőle ez az őrült, de nagyon szexi pasi. De nem sok jót ígér, hogy az otthonától távoli, épp csak elkezdett új életét Széth megérkezése a feje tetejére állítja, és egyenesen beledobja őt egy olümposzi méretű turmixgépbe. Josie-nak vagy teljesen elment az esze, vagy tényleg egy egyenesen a görög mitológiából megelevenedett szörnyeteg tör az életére. 
Persze könnyen lehet, hogy mindennél nagyobb veszélyeket rejt majd az aranysárga szemű, titokzatos Széthtel való izzóan szenvedélyes kapcsolata.

MERT A TÖRTÉNELEM, ÚGY TŰNIK, MEGINT MEGISMÉTLI ÖNMAGÁT…

Rick Riordan: The Hiddle Oracle

Tudom-tudom, Riordan nélkül nem lehet elmenni egy görög mitológiás könyvajánlóban, de, hogy ne Villámtolvajt ajánljak, íme, egy eleddig még csak angolul, németül és spanyolul megjelent kötet. Természetesen ez is egy Riordantól megszokottan zseniális kötet, nincs is rajta mit ismertetni. Aki csak egy sort is olvasott Riordan nagymestertől, az pontosan tudja, micsoda élményben lesz része. (Valaki? Petíciót a magyar kiadásért? Szigorúan eredeti borítóval!)

covers_374196

How do you punish an immortal?

By making him human.

After angering his father Zeus, the god Apollo is cast down from Olympus. Weak and disorientated, he lands in New York City as a regular teenage boy. Now, without his godly powers, the four-thousand-year-old deity must learn to survive in the modern world until he can somehow find a way to regain Zeus’s favour.

But Apollo has many enemies – gods, monsters and mortals who would love to see the former Olympian permanently destroyed. Apollo needs help, and he can think of only one place to go . . . an enclave of modern demigods known as Camp Half-Blood.


fanni_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s