Érdekességek · Extra tartalom · történelem

Így éld túl az iskolát! – PRO tippekkel a siker útján.

Apa, kezdődik! Apa, kezdődik, apa, apa… És te már kétségbeesettebb vagy, mint a hal víz nélkül. Rettegsz, hogy elveszik a szabadidőd, elölről kezdődnek a borzalmak, ám ha minden jól megy, még kopogtathat az ajtódon Fortuna. Beüthet a last minute megfázás, befigyelhet oldalt a vakbél, s bár soha nem volt, de most jelentkezhet a migrén is, mert miért ne? Ami viszont a legdurvább, hogy mindezek gyakran lelki eredetűek. Hiszen az iskola képes nem csupán fizikailag, de lelkileg is leterhelni az áldozatait. Ne hagyjátok magatokat! Összeszedtünk néhány tippet ahhoz, hogyan éljétek túl az elkövetkezendő hónapokat.

1., Döntsd el, mit szeretnél!

Ez elég tág dolog, de ha csak a legapróbb célokat is kitűzöd magad elé, már előrébb vagy. Legyen ilyen például az, hogy holnap reggel nem kések el. Vagy az, hogy megcsinálom most ötösre ezt a matekdolgozatot, mert kivételesen értem a kombinatorikát. Velem például így volt, és simán bevállaltam, hogy mivel a logaritmus nekem nem megy – tekintve, hogy nincs ritmusérzékem, nem is értem, mit vártam -, abból jöhet az egyes. Másból meg írtam egy ötöst. Lehet nem véletlenül voltam a gimis 5 évem alatt hármas? No de! Azt is el kell döntened, hogy éppen ellógod-e a napot “nyelvvizsgára készülök” címke alatt. Higgyétek el, sokszor az is hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzétek magatokat, hogy néha mertek nemet mondani. Nem dől össze a világ, ha egyszer kihagyod a kémia témazárót.

2., A notórius hazudozókat nem szeretik!

ApprehensiveBrokenBluefintuna-small

Tudod, hogy van az, a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Ha pedig negyedjére sem viszed a beígért igazolást, akkor esetleg elkezdenek kételkedni abban, hogy a kutyus a hivatalos igazolásaidra specializálódott vérebbé nőtte ki magát, s kilométerekről kiszagolja, hogy hol figyel a fecni. De ha már negyedszer sem vagy ott a fizika tézén, esetleg a szaktanár figyelmét is felkelted. Azt meg senki sem szereti, ha rászállnak. Az meg még kínosabb, ha még a tetejébe jogos is. Mennyivel könnyebb bevallani, hogy: “Tanárnő, megmondom őszintén, én azt a fizikaórát ellógtam. Tessék beírni az igazolatlant vagy ha jobbnak látja, akkor kérem, igazolja le!” Megtörtént eset alapján büszkén mondhatom, leigazolták.

3., Ne temetkezz bele a könyvekbe!

Igen, tessék kimenni az udvarra, és játszani a macskáddal. Tedd félre a könyveket, s legalább egy órán keresztül ne csinálj semmit, ami kapcsolódik a tananyaghoz. Bevett recept, tanári javaslatra idéztem szabadon a fentebbi szavakat. Fontos, hogy hétköznapjaidat ne csak az iskola töltse ki, mert abba bele fogsz őrülni. Komolyan mondtam, emlékezz szavaimra. Nézd meg a kedvenc sorozatod legújabb részét, akármit, de felejtsd el egy kicsit a holnapi évszámdogát. Minek görcsölnél rá napokkal előtte, ha csak holnap írod meg? Mire kiadják akár hetek is eltelhetnek. Ráérsz akkor aggódni, ha már biztos az eredmény. Ha pedig elérkezik a pillanat, hogy leülsz tanulni, akkor se hagyd, hogy a könyvek uralkodjanak feletted! Irányítsd te a tanulást!

4., Irányítsd a tanulást!

Ki kell tapasztalnod, neked melyik módszer válik be! Lehet, hogy megjegyzed a nyolcvan százalékát az órán, így elég csak átolvasni, hogy a fejedbe menjen a maradék 20. De vannak akiknek a magolás válik be. Nabumm! Mások szókártyákkal kísérleteznek, többen zenét hallgatnak, és még sorolhatnám! Ha még nem találtad meg a te módszered, akkor kísérletezz, hogy kitapasztald, melyik a leginkább hozzád való módszer. Ha pedig ez megvan, akkor a kezedbe veheted az irányítást, sakkozhatsz, hogy mivel akarod kezdeni, mi lesz a következő, stb.

5., Készíts puskát!

Nem feltétlenül kell használod, de mire elkészíted, megtanulod. Jómagam egyszer próbáltam használni, de be kellett látnom azt, hogy analfabéta vagyok. Lebuktam, soha többet. Igen, egyetemen is puskázásmentesen tengődök, s hogy őszinte legyek eddig két félév pipa bukás nélkül – egyszer szaftos betegség miatt kértem egy egyest, de van ilyen. Ám a puska elkészítése alatt hidd el, tanulsz! ha pedig emlékeztető jegyzetnek hívod, s nem puskának, akkor még csak meg sem büntethetnek illegális fegyverbirtoklásért. Maximum egyessel jutalmazhatnak.

6., Nem németül, angolul, spanyolul kell tudni, hanem NYELVVIZSGÁUL!

giphy

Csináljátok meg a nyelvvizsgát gimnáziumi éveitek alatt, ha a továbbtanulás a cél! Lehetséges, hogy a címmel kissé félrevezettelek benneteket, szókincsre, és a mondatalkotási szabályokra természetesen szükség lesz itt is. Az azonban közel sem mindegy, hogy az általad kiválasztott nyelvvizsga milyen szabályokkal rendelkezik. Például van, ahol használhatsz szótárt. Valamint a feladatok, azok típusai is eltérőek. Érdemes kiválasztani, hogy neked mennyire fekszenek azok a mintafeladatok, amelyek letölthetők a honlapról is legtöbbször. Arra kell rágyúrni ugyanis, amelyik leginkább elnyerte a tetszésedet. Én biztos voltam abban, hogy soha, semmilyen körülmények között nem tudom letenni a TELC nyelvvizsgát, egyszerűen képtelen vagyok rá, a Lückentexttől a falra másztam – lyukasszöveg, rájöttem, mit jelent. szerintem tippeléssel is többre mentem volna, minthogy tudással kilogikáztam. A rossz választ. A jót valahogy soha nem sikerült megtalálni. Úgyhogy én akkor az Origóra mentem el, ami állt egy fordításból, levélírásból, és szövegértésből. Ezek mellett volt még a mumus nyelvi teszt valami 50 kérdésből, na meg a szóbeli. Ha megvagy a választással, jöhet a begyakorlás. A lényeg, hogy odafigyelj, mi a bevett módszer ezekhez, mert mint mondottam volt: nyelvvizsgául kell tudni.

7., Add el azt, ami nem kell!

Feleslegesen vetted meg az emelt kémia tankönyvet, mert két nap után leadtad a faktot, s felvetted a törit? Ó, előfordul. Van tehát minimum kettő felesleges tankönyved, ami már a kutyádat sem hozza izgalomba? Keresd meg a potenciális vevőket, és nyerd vissza a már esetlegesen kifizetett összeget, vagy annak legalább egy részét! Minek bonyolítsa az életedet néhány felesleges gyújtós, ha azon az összegen megannyi szórakoztató olvasmányt zsebelhetsz be?

8., Törekedj a harmóniára, és kerüld el a lehúzó embereket!

Nincs azzal semmi baj, ha valaki középiskolai tanulmányai után egy pékségben dolgozik, mindaddig, amíg ennél nem vágyik többre. Igenis tessék újraérettségizni, küzdeni azért, ha az álmod még nem vált valóra. Ha pedig a környezetedben valaki emiatt bánt, akkor hagyd ott. Igen, lehetséges, hogy nem vagy elégedett az emelt történelem 71%-oddal, mert ez kevésnek bizonyult a bejutáshoz. Attól még nem kell elfogadnod, ha valaki azt mondja, hogy “Mit akar ez, ez se jó neki?”. Szimplán zárd ki. És kerüld el azokat is, akik valami miatt nem lennének büszkék rád. Azokra sincs szükséged, akik csak kihasználnak. Ezek igazi energiavámpírok, s neked a harmónia a célod, hogy túléld az iskolát!

school-gif-9

8+1., ÉREZD JÓL MAGAD!

Lehetne ragozni, de nem tenném. Ez a legfontosabb. Az iskola nem börtön, az érettségire sem kell halálosan rágörcsölni, hiszen nem tanít meg adót bevallani, csekket fizetni, de a matekpéldákon keresztül egyszer mindenkinek lehet 80 görögdinnyéje!


A legfontosabb, ezek kivonata, hogy mérlegelj! Tudd, hogy vannak jogaid, de azt is, hogy döntéseidnek következménye van. Az iskola nem mindig az igazság bajnoka, de törekednünk kell arra, hogy legalább saját helyzetünket megkönnyítsük. Remélem, hogy tudtam segíteni ezzel a 8+1 ponttal. Mindenkinek sikeres évet, s kellemes időtöltést kívánok a 2018-2019-es tanévre!


cersei_bio

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s