ajánló · Extra tartalom · filmajánló · projekt · prológus · sorozatajánló

Tündéres film-, és sorozatajánló

Este van, és egy hosszú nap után szeretnél kikapcsolódni. De jaj, nincs kedved olvasni! Mindenkit megtámadta már az olvasási válság szörnyű állapota, és ilyenkor a legjobb megoldás, hogy egy filmet, vagy sorozatot kezdesz el nézni. Tündéres hetünk utolsó napjára egy ajánlót tartogattunk.

maxresdefault

Egyszer volt, hol nem volt

Emma Swan talpraesett nő, akinek óvadékügynökként az a feladata, hogy a legdörzsöltebb szökevénynek is a nyomára bukkanjon. Amikor azonban a születésnapján beállít hozzá egy kisfiú, és azt állítja, hogy ő Emma gyereke, akit tíz évvel ezelőtt örökbe adott, Emma alatt megbillen a talaj. Mikor visszaviszi Henryt a nevelőanyjához egy Maine állambeli kisvárosba, Storybrookba, a fiú, aki nyilvánvalóan a mesék megszállottja, azt állítja, hogy egy átok következtében a mesék szereplői ezen a helyen ragadtak úgy, hogy a mesevilág létezéséről sem tudnak. Miután rövid úton összerúgja a port Henry nevelőanyjával, Regina Mills-szel, akinek úgy tűnik, igen nagy hatalma van Storybrookban, Emma úgy dönt, egy időre a városban marad.

Kezdem az egyetlen sorozattal. 2011-ben startolt el az abc csatornáján ez a hiánypótló fantasy sorozat, és idén érkezett el a végéhez, tehát, ha le akarnád darálni, elég sok napot rá kellene szánnod. A sorozat lényege, hogy a varázslat a mi világunkban is létezik, és a tündérmesék is éppúgy valóságosak. Rengeteg mesét feldolgozott már, Hófehérkét, Robin Hoodot, Csipkerózsikát, sőt, még a Jégvarázst is. Nekem a kedvencem Peter Pan, és nem Hook miatt, á, dehogy!

51esx4wv4dl-_sy445_Merlin (1998)

Merlint a Régi Idők varázslónője, Mab teremtette azért, hogy az emberiség számára átörökítse a bölcsességet és a tudást, ám a gonosz oldalán. Az ifjú Merlin nem hajlandó erre az útra lépni, ezért szembekerül saját rendjével és menekülnie kell. Minden lehetséges eszközt bevet, hogy legyőzze Mab királynőt. Legnagyobb reménye a fiatal Arthur, aki békét hozhat a brit nép számára.

Akárki akármit mond, Sam Neil a legjobb Merlin valaha. Annyira jól játssza a szerepet, mintha tényleg varázsló lenne az az ember. Már attól, hogy ránézek a plakátra, nosztalgia fog el. Nyilván rengeteg újabb verzió van, ami sokkal profibb kinézetre, de adjatok ennek is esélyt, nem fogjátok megbánni.

demona_poszterDemóna

A gyönyörű és tisztaszívű fiatal lány, Demóna idilli körülmények közt nevelkedik egy békés erdei királyságban, egy nap azonban egy hadsereg szállja meg a környéket, megtörve a vidéken uralkodó harmóniát. Demóna azonban kiáll a népért, és a királyság legelhivatottabb védelmezője lesz. Nem sokkal később viszont könyörtelen árulás áldozatává válik, amelynek hatására addig tiszta szíve kővé változik. A lány és a megszálló király örököse közt ádáz küzdelem veszi kezdetét, Demóna pedig bosszúból megátkozza ellenfele újszülött kislányát, Csipkerózsikát. Ahogy a gyermek kezd felcseperedni, Demóna kénytelen rádöbbenni, Csipkerózsika kezében van a királyság békéjének és egyben talán saját boldogságának kulcsa is.

Bevallom, sose szerettem se a Csipkerózsikát, se Angelina Jolie-t, de ez a film!! Annyira lenyűgöző volt, mind történetileg, mind látványilag, hogy elfeledtette minden fenntartásomat. Aki még nem ismerné, ez egy Csipkerózsika átdolgozás, amelyben a gonoszt ismerhetjük meg közelebbről, és kiderül, hogy nem minden annyira fekete-fehér, mint amilyennek hinnénk.

peterpannPán Péter (2003)

London egyik téli éjszakáján a kis Wendy (Rachel Hurd-Wood) a legendás kalóz, Hook (Jason Isaacs) kapitány történeteivel szórakoztatja testvéreit. A mesemondásnak Wendy apja (Jason Isaacs) vet véget, és másnap a szigorú Millicent néni (Lynn Redgrave) gondjaira bízza a kislányt, akinek eltökélt szándéka, hogy ifjú hölgyet farag belőle. Csakhogy Wendy történeteit öccsein kívül Pán Péter (Jeremy Sumpter) is élvezettel hallgatja, aki az éjszaka közepén megjelenik a gyerekek hálószobájában, és magával viszi őket a csodálatos Sohaországba. A Hook kapitányról és Pán Péterről szóló történet valósággá válik, és a gyerekek a mesében találják magukat.

Dunát lehetne rekeszteni Pán Péter adaptációkkal, de nem mind éri meg a pénzét. A legutóbbi, Pán nevezetű feldolgozás például egyenesen szörnyű lett (legalábbis szerintem), amikor a kalózok elkezdtek énekelni egy modern dalt, én kikapcsoltam a filmet. Na, de koncentráljunk a jókra. A plakáton láthatón kívül még a Hook (Robin Williams szereplésével) nevezetű az, ami élvezetes lett, de az sem ér fel a 2003-as verzióhoz. Én ezen a filmen nőttem fel, rengetegszer láttam, de mindig tud újat nyújtani. Keserédes, csodálatos történet.

the-spiderwick-chronicles-18659A Spiderwick krónikák

A Grace család – Jared, és ikerbátyja, Simon, nővérük, Mallory és édesanyjuk – New Yorkból egy elhagyatott, régi házba költöznek, mely déd-nagybátyjuké, Athur Spiderwické volt és amely egy erdőben áll. Hamarosan fura dolgok kezdenek történni az ódon lakban. Mivel a napi rendszerességgel előforduló rejtélyes eltűnésekre és balesetekre a család nem talál magyarázatot, Jaredet kezdik gyanúsítani. Ám amikor a gyerekek nyomozni kezdenek, fény derül a fantasztikus igazságra a Spiderwick birtokkal és az itt lakó lényekkel kapcsolatban.

Ebben aztán mindenféle lények akadnak, jók, gonoszak, szépek, csúnyák. Egy igazi akciódús, izgalmas mese. Az eredeti könyvsorozat 8 részes, egyik írója Holly Black, aki odavan a tündérekért, ugyanis legtöbb (ha nem mindegyik) könyve róluk szól. A legújabb egyébként egy sötétebb Young Adult sorozat, aminek első része, A kegyetlen herceg október másodikán fog megjelenni magyarul a Könyvmolyképző Kiadónál.

Remélem tudtam ajánlani újdonságokat, amik felkeltették az érdeklődésetek. Írjátok meg kommentben itt, molyon, vagy Facebookon. Jó kikapcsolódást!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s