interjú · projekt · prológus · szerelem

Interjú Colleen Hooverrel! – Házasság, lelki társak és minden, amiben CoHo tökéletes!

Egy kapcsolat sem tökéletes. Colleen Hooveer új regényében, az All Your Perfects-ben feltárja egy férj és egy feleség kapcsolatának tökéletlenségeit. A történet két részre tagolódik: a múlt emlékeire, amikor Quinn és Graham először találkoztak és szerelmesek lettek; és a fájó jelenre, mikor a házaspárnak küzdenie kell, hogy erősek maradjanak és megfelelően kommunikáljanak ezekben a nehéz időkben. Hoover Bookish-sel való beszélgetése következik tehát a kapcsolatok bonyolultságáról, az ő saját „tökéletességeiről”, valamint arról, hogy miért nem hisz a lelki társak létezésében.

BOOKISH: Quinn és Graham a legkevésbé sem hagyományos módon találkoznak először: Quinn vőlegényének szobája előtt futnak össze és jönnek rá, hogy szívük választottjainak viszonya van. Mi adta ezt az ötletet?

COLLEEN HOOVER: Azt akartam, hogy az első találkozásuk egy olyan szituáció legyen, melynek során mindketten rájönnek, hogy odakint valami sokkal jobb vár rájuk. Mindketten rossz helyen voltak a kapcsolatukban és épp most tudták meg, hogy a párjuk csalja őket. Mégis, beszélgetésük során rájönnek, hogy talán ez áldás, csupán álruhában érkezett.

BOOKISH: Ez egy hihetetlenül intim történet. A narratíva legnagyobb része Quinn érzelmei és gondolatai körül forog. Melyik volt a legnehezebb aspektusa egy ilyen szerkezetű regény megírásának? Melyik volt a kedvenced?

COLLEEN HOOVEER: Nem fogok hazudni, nagyon nehéz volt megírni ez a könyvet, mert minden jelenben játszódó fejezet rendkívül súlyos. Éppen ezért vegyítettem múltbéli fejezetekkel, mert Quinn gondolatai és érzelmei engem is megijesztettek és az írós napjaimat pozitívan akartam zárni. Szóval határozottan Quinn fejében lenni volt a legnehezebb, átélni azt, amit ő is megtapasztalt. A kedvenceim a visszaemlékezések voltak, amikor tarthattam egy kis szünetet Quinn szívfájdalmában.

BOOKISH: Mondhatjuk, hogy ez a történet sok szempontból arról szól, hogy mi történik, amikor két ember kerüli a problémákról való beszélgetéseket. A könyvben Quinn így gondolkodik erről: Az elkerülés olyan ártalmatlan szónak tűnik, de ez az egy szó súlyos károkat tud okozni egy kapcsolatban. (“Avoidance sounds like such a harmless word, but that one word can cause some severe damage to a relationship.”) Az írás melyik pontján jöttél rá, hogy ez az elkerülés, a menekülés lehet a könyv egyik fő témája?

all y p

COLLEEN HOOVER: Már az első fejezetben rájöttem. Azt gondolom, hogy a legtöbb pár számára a kommunikáció az egyik legnehezebb dolog. Ez olyasvalami, amivel még nekem és a férjemnek is meggyűlt a bajunk, mert én szeretem kiírni magamból az érzéseimet és inkább kerülöm a róluk való beszélgetést. A férjem pedig beszélni sem szeret róluk, és elolvasni sem szereti őket. Régebben sok gondunk volt azzal, hogy kimondjuk, amit gondolunk, így ez egy olyan dolog, amin mindkettőnknek dolgoznia kellett. Ezért is kerültek előtérbe, illetve középpontba a kommunikációs problémák Graham és Quinn házasságában is.

BOOKISH: A könyv során Quinn elhagyja a social media felületeket, mert egyszer csak azon kapja magát, hogy összeméregeti a saját életét másokéval, ami sok olvasó számára ismerős lehet. Mi késztetett arra, hogy felfedezd ezt a témát is?

COLLEEN HOOVER: Quinn fejében lenni adott nekem egy teljesen új perspektívát, hogy min megy keresztül egy meddő nő. Amikor egy karakter nézőpontjából írok, néha úgy érzem, hogy én vagyok az a szereplő. Az ő szemszögéből tekintek a dolgokra. Nehéz volt social media felületeken lenni a könyv írása során, mert az emberek posztjait Quinn nézőpontjából értékeltem és rájöttem, hogy mennyire bántó is lehet egy ártatlan vicc vagy tréfa az olyanoknak, mint ő. Így döntöttem el, hogy ezt bele fogom írni a könyvembe.

BOOKISH: Quinn és Graham beszélgetnek a lelki társakról is, hol viccből, hol pedig komolyan. Te hiszel ebben?

COLLEEN HOOVER: Fura, de nem. Tudom, írok róla és azért is írok romantikusokat, mert tetszik a lelki társak ötlete. De nem gondolom, hogy van egy adott ember, akivel egymásnak teremtettek. Az emberek sokoldalúak, szerte a világban találnak kapcsolatokat a legkülönbözőbb szituációkban. Én abban hiszek, hogy van lehetőségünk számos embert szeretni. Csak meg kell találnunk a számunkra legjobbat mind közül.

BOOKISH: Quinn és Graham házassága habár válságban, mégis mindig visszatérnek ahhoz az egyszerű tényhez, hogy szeretik egymást. Hogyan találtál egyensúlyt a kapcsolatuk problémái és aközött, hogy még mindig érzik azt a szerelmet, amihez megéri ragaszkodni?

COLLEEN HOOVER: Nem gondolom, hogy minden válás azért történik, mert a felek már nem szerelmesek. Néhány válás azon dolgok következménye, amik történnek velünk. Mint Quinn és Graham esetében, ők nagyon nehéz helyzetben vannak, mégis nagyon szeretik és tisztelik egymást, ezért lett ebből egy olyan pont, ami mellett kitartok, miközben a házasságukról írok.

All+Your+Perfects

BOOKISH: Quinn nagyon sokat gondolkodik a szeretet különböző típusán – szülő és gyermek közötti, a testvérek közötti, illetve a szerelmesek közötti szereteten. Számodra mit jelent?

COLLEEN HOOVER: Szerintem mindannyian úgy akarjuk látni, mint egy megingathatatlan, feltétel nélküli valamit. De őszintén, én azt gondolom, hogy a szeretet kemény munka. Számomra ez teszi annyira különlegessé azt, ha valaki szeret: mert minél tovább és minél erősebben szeret valaki, annál inkább érezzük, hogy igazán számítunk. Harcolunk a házasságunkért, harcolunk azért, ami a legjobb a gyerekeink számára és azért is, hogy fenntartsuk a kapcsolatunkat azokkal, akiket szeretünk. Ha szeretsz valakit, akkor elfogadod, hogy az a szeretet néha nagyon nehéz lesz, de ahogy Graham fogalmaz a könyvben, ezek azok a pillanatok, amikor a legerősebben kell szeretni.

BOOKISH: Quinn sorsának hangulatában (Ha csak a hibáidra emelsz fényt, minden, ami tökéletes benned, elhalványul.) mi az a három „tökéletesség”, amit szeretsz önmagadban?

COLLEEN HOOVER: Nagyon jó lánya vagyok a szüleimnek, mindent megtennék értük. Kiváló feleség is vagyok, de ezt a férjem eléggé megkönnyíti, hiszen ő a legjobb férj. Amire pedig a legbüszkébb vagyok, az az, hogy a lehető legjobb anya vagyok. Megírni ezt a könyvet pedig ennél is jobbá tett.

Ugye milyen különleges történet? Az eredeti interjút ITT el tudjátok olvasni, ha szeretnétek!


mancs_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s