Érdekességek · Extra tartalom · Menő Könyvek · miniprojekt

Feminista írók, akiket meg kell ismerned

feminista

Miniprojektünk témája a feminizmus, ezért arra gondoltunk, hogy bemutatunk nektek néhány olyan írót, akik ebben a témában alkotnak. Ám nem csak íróként, hanem magánemberként is támogatják ezt a mozgalmat, hiszen fontos számukra az egyenlőség, ezt pedig minél szélesebb körben el szeretnék terjeszteni, hogy még több emberhez eljuthasson ez a fontos üzenet.

Naomi Alderman

CroppedImage680680-Naomi-Alderman-credit-Justine-Stoddard-web
Forrás: British Council Literature

Az írónő már tinédzser korában megismerkedett a feminizmussal, azóta pedig támogatója a női egyenjogúságnak mind magánéletében, mind karrierje során. Naomi elszántan támogatja a fiatal és idős nőket is abban, hogy kibontakoztathassák tehetségüket és felismerjék a magukban rejlő erőket. Hitvallása szerint a férfiak és nők közül egyik sem feljebbvaló, így egyenlőként kell kezelni őket. Feminista beállítottsága nagymértékben befolyásolja munkásságát is, A hatalom című könyvet is feminista nézetei hívták életre. Írói karrierjét egyébként Buffy, a vámpírvadász fanfiction írással kezdte, azóta több díjat is nyert, 2007-ben például a The Sunday Times az év fiatal írójának nevezte. Disobedience című kötetéből film is készült, A rabbi meg a lánya címmel. (A kötet magyar fordításban szintén megjelent A rabbi meg a lánya címmel, valamint idei új kiadásban Engedetlenség címmel.)
Forrás: wikipedia és moly.hu

Margaret Atwood

margaret_atwood-e1493031979906
Forrás: AFP

Atwood művei jelenleg fénykorukat élik, így talán senki számára nem ismeretlen a neve, hiszen A szolgálólány meséjéből készült sorozatot milliók imádják. A könyvből – és a sorozatból is – süt az írónő elképzelése a nőkről és a férfiakról, igazi feminista műnek lehet nevezni (néhány karaktere nyíltan is az, például Fredé anyja). Az író egyébként rengeteg díjat nyert, többek között a Man Booker-díj és az Arthur C. Clarke díj díjazottja, valamint irodalmi állami kitüntetésben is részesült, két alkalommal (Governor General’s Award). Atwood egyébként regényei mellett verseket és novellákat is publikál és híres nőjogi, feminista aktivista voltáról is.

Forrás: wikipediahttps://24.hu/kozelet/2017/04/24/margaret-atwood-el-kell-mondani-a-velemenyunket-amig-meg-megtehetjuk/

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda-Ngozi-Adichie-500x750
Forrás: chimamanda.com

Az írónő Nigériában született és nevelkedett, azonban 19 évesen elhagyta hazáját és az Egyesült Államokba költözött, jelenleg is próbálja megosztani idejét szülőhazája és az USA között. Leghíresebb könyve az Americanah 2013-ban jelent meg (magyarul is olvasható, azonos címmel). A kötetben az írónő azt elemzi, hogy a rasszokról, genderről és nemzetiségekről alkotott eszmék hogyan nyilvánulnak meg Amerikában, Angliában és Nigériában, egy fiatal, bevándorló lány és fiú történetén keresztül. Chimamanda nem csupán regényeket ír a témában, de TED Talks előadásokat is szokott tartani, 2009-es The Danger of A Single Story című TED előadása egyike a legtöbb nézettséget elért TED Talks műsoroknak. Legújabb kötete, Dear Ijeawele, or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions a tavalyi évben jelent meg, egyelőre magyarul még nem olvasható.

Forrás: wikipediahttp://www.cerep.ulg.ac.be/adichie/cnabio.htmlhttps://www.chimamanda.com/about-chimamanda/

Khaled Hosseini

hos0-001-hosseini-Hosseiniauthorphoto.credit.-John-Dolan-1
Forrás: achievement.org

Khaled Hosseini afgán születésű orvos és író. Az egyik, de nem az egyetlen olyan férfi, aki feminista, és az egyenjogúságért harcol. Több műve jelent már meg (magyar fordításban is), amelyek számos díjat nyertek. Az első regénye a Papírsárkányok, amely Afganisztánban játszódik. Fő témái a hazarák és a pastukok közti etnikai feszültség, valamint Amirnak és édesapjának az USA-ban bevándorlóként szerzett tapasztalatai. A történetet egy férfi szemszögéből követhetjük nyomon, ezzel ellentétben második regénye az Ezeregy tündöklő nap női perspektívából mutatja be az eseményeket, egy az előzőhöz hasonló történeten keresztül. Láthatjuk, hogy milyen helyzetben vannak az ott élő nők, a könyv bemutatja a kapcsolataikat és konfliktusaikat is.
Az író jelenleg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagykövete, és a Khaled Hosseini Alapítványon keresztül humanitárius tevékenységet folytat Afganisztánban.

Forrás: wikipedia, https://medium.com/@kattymiao/khaled-hosseini-strikes-again-this-time-as-a-feminist-3a37b4f97ba3

Alice Walker

110623_hires104189358bb51Afroamerikai író- és költőnő, a feminista mozgalom egyik jeles képviselője. Fő irodalmi témái közé tartoznak az amerikai társadalom faji és nembeli konfliktusai. Számtalan regényt és novellát írt a leghíresebb a Kedves Jóisten, amelyet Bíborszín címmel meg is filmesítettek. Már a 60-as évek elején ezrekkel együtt részt vett a washingtoni tüntetésen, majd a későbbiekben még több hasonló megmozdulásban is harcolt az egyenjogúságért. 2009. március hónapjában 60 háborúellenes aktivistával a Gázai-övezetbe utazott, hogy együttesen segítséget nyújtsanak az izraeli támadás áldozatainak. Számos díjat nyert nem csak a könyvei, hanem humanitáriusi munkájáért is.
Forrás: wikipedia

regi_bio

timi_bio_2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s