Extra tartalom · projekt · prológus · személyek · történelem

Érdekességek Viktória királynőről

Viktória királynő 1819. május 24-én látta meg a napvilágot Londonban. Uralkodását már korán, 18 évesen megkezdte, egészen 1901-ben bekövetkező haláláig. Ma pár érdekességet szeretnénk megosztani erről a rendkívüli uralkodónőről.

1. Ő volt “Európa nagyanyja”

Ezt a nevet azért kapta, mert kilenc gyereke, és harmincnégy unokája közül huszonhat a kontinens valamely országának uralkodói és nemesi családjába házasodott be.

1200px-balmoral_castle

2. Ő és férje, Albert vette meg a balmorali kastélyt

A skóciai telket 1852-ben vásárolták meg, azóta is ez a királyi család kedvenc nyári rezidenciája. Jelenleg több mint kétszázhatvan négyzetkilométeres, domborzata rendkívül változatos. Van rajta nyírfajdos láp, megművelt szántóföld, illetve haszonállat is – szarvascsordák, felföldi marhák és pónik. Sőt, még egy malátawhisky lepárlóüzem is működik a birtokon. Április elseje és július 31-e között pedig meg is lehet látogatni!

3. Találkozott Charles Dickenssel

Dickens 1845-től kezdve színdarabokat is rendezett, amik nagy sikert arattak a közönség – és köztük Viktória királynő – előtt. A találkozásuk viszont egészen 1870-ig nem történt meg, három hónappal az író halála előtt meghívást kapott a Buckingham palotába. Mindketten kifejezték rajongásukat egymás iránt, a királynő megajándékozta Dickenst az aláírt könyvével (Journal of Our Life in the Highlands), illetve megkérte, hogy ő is küldjön a saját munkáiból.

dash-commissioned-by-her-mother-1836-with-text4. Kedvenc kutyája egy King Charles spániel volt

Dasht 1830-ban kapta Viktória édesanyja, de végül a kislányé lett, aki egyből belehabarodott a kutyusba. Mivel szigorú neveltetést kapott, nem nagyon volt barátja, így Dash töltötte be ezt a szerepet. 10 évet élt, a Windsor kastélybeli Adelaide Cottage-ben lett eltemetve.

profimedia-0116374097

5. Életének utolsó tizennégy évében az indiai szolgája lett a legjobb barátja és bizalmasa

Tavaly film is készült a barátságukról (Viktória királynő és Abdul címen), sőt, még könyv is megjelent belőle ugyanezen a néven. Akkoriban nagy port kavart, ugyanis nem tetszett a királynő belső körének, hogy egy idegen ilyen közel került hozzá. Akkor esett le igazán az álluk, amikor kiderült, hogy 1889-ben egy éjszakát együtt töltöttek a skóciai Glassalt Shielben. Viktória halála után a fia fejébe vette, hogy minden dokumentumot, fényképet megsemmisíttet, aminek köze van Abdulhoz. Szerencsére a férfi családja sikeresen megőrizte a leveleket, fotókat, sőt, később még Abdul naplója is előkerült. Különleges barátságuk volt, ez az egy biztos!

Remélem tudtunk valami újat mondani Viktória királynőről!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s