Extra tartalom · filmajánló · Uncategorized

Kalózos filmajánló

Ahoy tengerészek! Szálljatok fel velünk az árbócos szörnyetegekre, vitorlát fel és indulás! A kalózkirály lánya című könyvvel kapcsolatos miniprojektünk keretén belül hoztunk most nektek egy filmajánlót, a legjobb kalózos filmekkel (illetve egy bónusz sorozattal).  További jó kalózos filmajánlatokat várunk tőletek, írjátok csak fel egy fehér zászlóra. Kezdődhet a fosztogatás!

A Karib-tenger kalózai filmek

Ha kalózok, akkor szerintem mindenkinek elsőre Jack Sparrow ugrik be, a flegma, hetyke stílusával, beszólogatásaival, humorával és persze rummal a kezében. Számos kalandba keveredik főhősünk, Will Turner  és Elizabeth Swann oldalán. Mára már 6 részesre bővült a filmek sorozata, bár személy szerint úgy gondolom az első három után valahogy elvesztette a varázsát, de azért ha kalózos filmre vágysz, egyszer érdemes mindegyiket megnézni. Ráadásul a hírek szerint jön még több rész is, sajnos már Depp úr nélkül. A romló minőség ellenére kíváncsian várjuk a folytatást, a kalózos filmek etalonjának számító sorozat alkotóitól.

A Karib-tenger kalózai filmek a következők:

  • A Fekete Gyöngy átka 
  • Holtak Kincse 
  • A világ végén
  • Ismeretlen vizeken 
  • Salazar Bosszúja 

giphy.gif

Hook

hook.jpg

Szerintem a legjobb Pán Péter feldolgozás, ami valaha készült. Nem olyan látványos, hiszen elég réginek tekinthető már, hiszen 1991-ben készült (akkor még nem is éltem, te jó ég!), ettől függetlenül kiemelkedik a Pán Péterrel kapcsolatos filmek közül. Aki még nem látta az sipirc megnézni, ha látni akarja a felnőtt Pán Pétert harcolni Hook kapitánnyal, és miért is ne akarná látni? Aki hallott már Steven Spielbergről (aki nem, az szégyellje magát) és kedveli a műveit, az mindenképp nézze meg, hiszen ezt a filmet is az ő rendezésében csodálhatjuk meg.

Kincses bolygó

Tudjuk-tudjuk, a Kincses bolygó nem is igazán film, hanem leginkább mesének mondható. Az én generációmnak gyerekkorában hatalmas élményt nyújtott, egyszerűen imádom a mai napig. Kalózkodás van benne dögivel, az izgalmas fajtából. Felnőtt fejjel is imádom a rajzfilmeket, így minden korosztálynak ajánlom a Kincses bolygót egy könnyed esti filmezésre. A rajzfilm egyébként Robert Louis Stevenson A kincses sziget című kötetének egyik leghíresebb feldolgozása.

Jim Hawkins átlagos kamaszfiút egy nap utoléri a nagy kaland: megtalálja a kincses bolygó térképét, és egy habókos tudós, Doppler professzor társaságában nekivág a végtelen űrnek. Űrvitorlásuk legénysége azonban gonosz tervet forral. Jimék a kapitány és néhány hű embere társaságában még idejében elmenekülnek a lázadók elől, de tudják: Hosszú John Silver, a kiborg és rettegett kalózai addig nem tágítanak a nyomukból, míg meg nem szerzik a régi űrkalózok legendás kincsének térképét.

treasure.gif

Phillips kapitány

wkthvne.jpgSzemélyes kedvencem a kalózos filmek között a Phillips kapitány, amely a modernkori kalózkodás veszélyeiről és drámai helyzetéről szól. Alapvetően nagyon jó színésznek tartom Tom Hankset, és ebben a filmjében is nagyot alakít. A filmet a kritikusok is elég jónak találták, ugyanis 4 kategóriában is Oscar-jelölt volt (bár egyikben sem nyert). Számomra mindig pluszt ad egy filmhez, ha igaz történeten alapul, ez az alkotás pedig – sajnos – nem csupán a képzelet szüleménye. A film rendezése is fenomenális, Paul Greengrass munkáját dicsérhetjük (hozzá kötődik még többet között a Bourne-csapda című film is). A komolyabb hangvételű, drámai alkotások kedvelőinek ajánlom.

Szomáliai kalózok fenyegetik az Adeni-öbölben áthaladó teherhajókat. Egy nappal azután, hogy az Amerikai Tengerészeti Hivatal 2009-ben figyelmeztetést ad ki emiatt, támadás éri a Maersk Alabama nevű, afrikai segélyszervezeteknek árút szállító teherhajót. Miközben a legénység elbarikádozza magát a gépházban, Richard Phillips kapitány a hídon marad. Idegőrlő tárgyalás kezdődik a kapitány és a kalózok vezére között. Végül Phillips túsznak ajánlja magát a legénység szabadságáért cserébe. Igaz történet.

Fekete vitorlák

Az eredeti nyelven Black Sails címmel futó sorozat körülbelül egy éve lopta be magát a szívembe. Bevallom, nem a kedvencem a kalózos téma, inkább más filmeket és sorozatokat részesítek előnyben, azonban ez a lista is hűen bizonyítja, hogy vannak olyan alkotások, amik még a kalózokat kevésbé kedvelő embereknek is tetszenek. Az előbbiek miatt ennek a sorozatnak is vonakodva álltam neki, aztán meg egy hónap alatt szépen végig is néztem mind a négy évadot, nagyon tetszett. Sokan mondják, hogy aki szereti a Vikingeket és a Trónok harcát az nézze meg ezt is, és nem is tévednek szerintem, néhány vonalon hasonló mindhárom sorozat (szövevényes történet, árulások tömkelege, erőszak, szexualitást). Aki szereti a rendkívül nagy jellemfejlődéssel dolgozó sorozatokat az mindenképp tegyen egy próbát a Fekete vitorlákkal.

bs

1715. A Karib térségben a kalózkodás aranykorának csúcsát éli. A korábban brit gyarmatként létező New Providence Island most törvényen kívüli vidék, amelyet a történelem leghírhedtebb kalózkapitányai uralnak. Köztük is a legrettegettebb, Flint kapitány. Ám a brit flotta visszatérésével, a kihalás veszélyétől fenyegetve, Flint egy másik oldala tör felszínre. Egy férfi, akit mély, bonyolult és akár romantikus indítékokok is vezérelhetnek. Egyezséget köt a gyönyörű Eleanor Guthrie-val, a helyi orgazda lányával. Együtt kiforralnak egy tervet arra, hogy megszerezzék a végső díjat, amit elnyerve visszaszerezhetik otthonukat az újjáéledő brit birodalomtól. Ellenfelek sorával kerülnek szembe, rivális kapitányokkal, akik féltékenyek Flint hatalmára, Elenor apjával, kinek ambíciói nem egyeznek lányáéval, és egy fiatal tengerésszel, akit már be is toboroztak Flint legénységébe és folyamatosan arra törekszik, hogy aláássa kapitánya tiszteletét. Az ő neve John Silver.

black-sails-banner-3
forrás

Források

regi_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s