ajánló · Extra tartalom · projekt

Halloweeni könyvajánló félős nyusziknak

Megint az évnek abban az időszakában járunk, amikor nyilvánosan tömhetjük magunkat édességgel és beöltözhetünk bárminek, aminek jól esik, és nem zárnak érte diliházba – már ha ünnepeljük a Halloweent. Magyarországon ugyan teljesen más hagyomány övezi a Halottak napját, a rövidebb nappalok még így is elég jó okkal szolgálnak arra, hogy elővegyük a borzongatóbb olvasmányokat és bevackoljuk magunkat a kanapéra egy forró itallal.

Azt hiszem, ezen a ponton tartozom nektek egy vallomással: imádom a Halloweent, de utálok félni. Ezért is inkább az enyhén creepy, atmoszferikus, de nem igazán ijesztő olvasmányokat preferálom az évnek ebben az időszakában, ugyanis a horrorral a világból ki lehet kergetni. Én vagyok az, aki lecsúszott a moziszékben és befogta a fülét, amikor a Slender Man bemutatója ment a nyáron.

Hasonló cipőben jársz? Akkor ez a lista neked való! Íme néhány könyv, ami jó kis halloweeni vibe-bal rendelkezik anélkül, hogy a szentlelket is kiijesztené belőled!

Mary Shelley: Frankenstein

Mindjárt egy klasszikussal indítunk. A műfaja elvileg gótikus horror, de a 19. században azért alacsonyabb volt az emberek ingerküszöbe ilyen téren. Nem félelmetes, inkább hangulatos, lassú folyású regény, ami a maga módján megdöbbentően aktuális. Az isten-komplexust valahogy nem sikerül magunk mögött hagyni.

frankenstein

Kiadó: Ulpius ház
Kiadás éve: 2007 (első kiadás: Kozmosz könyvek – 1977)
Oldalszám: 280

Fülszöveg:

Victor Frankenstein, a szépreményű tudós ifjú elhatározza, hogy embert alkot a tudomány eszközeivel. Az eredmény irtózatos: torz teremtmény születik. A sorsára hagyott lény szenved a magánytól, a megalázottságtól, de műveli magát, szeretetre, megértésre vágyik, amit nem kap meg. Bosszút esküszik tehát, hogy számon kérje szörnyű sorsát teremtőjén…

Mary Shelley, korának kiemelkedő tehetsége alig tizenhét évesen írja meg minden idők legeredetibb rémtörténetét, amelyből azóta számtalan világhírű filmadaptáció készült. A Frankenstein alapkérdései nem is lehetnének időszerűbbek: mindenható-e a tudomány? Teremthetünk-e embert, saját képünkre? Kell-e határt szabni a vágyainknak?

Naomi Novik: Rengeteg

Kalandozzunk el egy kicsit a tündérmesék világába, de ne a Disney jusson eszetekbe! Ó nem, ez az old school tündérmese, ahol sárkányok rabolnak el fiatal lányokat, az erdő mélyén pedig egy láthatatlan gonosz rejtőzik, ami megfertőz bárkit, aki túl közel merészkedik.

rengetegKiadó: Gabo
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 488

Fülszöveg:
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

Neil Gaiman: A temető könyve

Neil Gaiman kihagyhatatlan egy halloweeni könyvajánlóból, hiszen szinte minden írásában felfedezhető egy cseppnyi borzongás, mint amikor üvegszilánkokban hirtelen máshogy látod a valóságot tükröződni.

atemetokonyveKiadó: Agave
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 278

Fülszöveg:
„Senki Owens, barátainak csak Sen, egy majdnem teljesen átlagos fiú. Akkor lenne teljesen átlagos, ha nem egy hatalmas temetőben lakna, ahol szellemek nevelik és tanítják, a gyámja pedig egy magának való alak, aki nem tartozik sem az élők, sem a holtak világához. Egy fiú számára a temető tele van veszéllyel és kalanddal: ott a domb alatti vén Indigóember, ott a kapu, amely egy sivatagra nyílik, ahol elhagyott vámpírváros áll, ott a különös és rettentő lény, a szlír. Viszont ha Sen kimegy a temetőből, vár rá a Jack nevű, aki már megölte Sen egész családját…”

Maggie Stiefvater: A hollófiúk

Nincs is igazi Halloween szellemek nélkül! Egy kis paranormális, egy kis tini románc, egy kis rejtély pont elég ahhoz, hogy hangulatot teremtsen anélkül, hogy rettegnél leoltani a villanyt éjjel.

ahollofiukKiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 416

Fülszöveg:
Nem ​látó csak két esetben pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján; vagy te vagy a lény igaz szereleme… vagy te ölted meg őt.
Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket. Ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt.
A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Hollófiúkként ismert banda csak bajt hozna rá.
De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Hollófiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél.
Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát.
A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Hollófiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában.

Karen Marie Moning: Keserű ébredés

Képtelen vagyok lehagyni az egyik kedvenc sorozatomat erről a listáról, mert az esős Dublin, ahol gonosz, ocsmány tündérek róják az utcákat és akár örökre nyomod veszhet, ha hirtelen rád sötétedik nagyon adja magát a témához. Persze, mindennek közepén ott van Mac, akinek első ránézésre annyi agya sincs, mint egy hintalónak, de türelem, fejlődőképes a leányzó!

keseru-ebredesKiadó: Kelly
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 302

Fülszöveg:
MacKayla ​Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. Mobiltelefonjáról meghallgatja testvére utolsó, kétségbeesett és rejtélyes üzenetét. Dublinba utazik, hogy a számára felfoghatatlan, misztikus nyomokat követve eljusson Alina gyilkosáig, és bosszút álljon rajta.
A válaszok keresése közben azonban nemcsak nővére titokzatos életének, szerelmének és halálának részletei tárulnak fel előtte lépésről lépésre, hanem az ír város ódon falak mögötti, láthatatlan árnyékvilága is. Az ijesztő események sodrában rá kell döbbennie, hogy a múlt egymással is könyörtelen harcban álló furcsa figuráinak mesterkedéseit csakis akkor képes túlélni, ha megtanulja használni újonnan felfedezett adottságát, amelynek révén betekintést nyerhet a tündérek veszedelmekkel teli világába. A veszélyek leküzdésében segítőtársa is akad a kiismerhetetlen könyvesbolt-tulajdonos, Jericho Barrons személyében.
A nagy tudású férfi történetei révén érti meg, hogy ha nem sikerül megakadályozni a tündérek és az emberek világát elválasztó falak teljes leomlását, akkor az emberiség jövője reménytelen. Mac fokozatosan tudatára ébred, hogy miféle küldetésre figyelmeztette őt Alina abban a bizonyos utolsó üzenetben. Neki kell megtalálnia az ősi Sinsar Dubh-t, a Sötét Könyvet, mert aki először szerzi meg a Tuatha Dé Danaan félelmetes erejű relikviáját, az mindkét világ ura lehet.


Nos, ennyi lett volna az én kis “no para paripa” gyűjtésem Halloweenre, természetesen a teljesség igénye nélkül. Ti mit adnátok hozzá a listához?

bizbasz_bio

Halloweeni könyvajánló félős nyusziknak” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s