Extra tartalom · interjú · Körkérdés

Magyar szerzők és a Halloween

Ugyan még nem túl elterjedt Magyarországon a Halloweent beöltözős partival ünnepelni, viszont képzelegni mindig szabad! És, ha már könyvmolyok vagyunk, akkor mégis mi másnak öltözhetnénk be, ha nem könyves karaktereknek? Ezúttal néhány magyar szerzőnek tettük fel a kérdés: ők mégis melyik könyves szereplőnek öltöznének be Halloween alkalmából?

Brandon Hacket12 regény és több antológia áll már mögötte. Főként a fantasztikus műfajban alkot zseniálisabbnál zseniálisabb irományokat. Xeno című regénye a 60. legjobb sci-fi helyezést érte el a moly.hu értékelései alapján. 

A fantasztikus regények nem feltétlenül a jelmezként is működő látványról szólnak, hiába érdekes egy szereplő, ha a kinézete nem elég egyedi. Ezért azon kezdtem el gondolkodni, hogy melyik író nagyon erős látványvilágban, és egyből China Miéville bizarr teremtményei jutottak eszembe.
Miéville egyébként maga is egy remek jelmez lehetne, mivel egy kopasz, fülbevalókkal teli, kigyúrt és közel két méteres csávó, csak se kopasz, se kigyúrt, se két méteres nem vagyok, és nincs végiglyukasztva a fülem sem. Viszont a Perdido pályaudvar, végállomás című urban fantasyja tele van meghökkentő lényekkel, mint például a kaktuszemberek, a szárnyas garudák, vagy a rovarfejű, embertestű kheprik.
Azonban sci-fi rajongóként mégis inkább egy űroperát választok, és Dan Simmons: Hyperion című regénye ikonikus alakjának öltöznék: az időben (is) utazó misztikus gépszörny, a négykarú, pengeujjú, izzó, vörös szemű Shrike-nak, akinek testét számtalan, kiálló töviskaró borítja. Csak aztán tényleg ne jöjjön senki a közelembe.

Fekete Judit2017-ben jelent meg a Könyvmolyképző gondozásában Az őrület határán című regénye, ami méltán nagy sikereket ért el a könyvmolyok körében. Ezen kívül még egy könyve van az írónőnek, az Időkapszula, ami a Partvonal kiadó által jelent meg.

Ha már Halloween, mindenképp szeretnék rémisztgetni, ehhez pedig a legjobb karakter Stephen King AZ figurája. Tini korom egyik legnagyobb paráit a King-könyvek okozták, köztük legfőképpen az aljasan vigyorgó bohóc. (No de a Tortúra sem volt semmi.)
Egyébként is rühellem a bohócokat, kicsit sem viccesek és sosem tudtam nevetni a bárgyú poénjaikon. King pedig egy zseni, úgy tud milliókat beszaratni, ahogy senki más. Szóval legyen AZ!

Képtalálat a következőre: „halloween gif”

A. M. AranthA Holdárnyékkal szerettette meg magát, de az Oculus című regényével robbant be igazán a köztudatba. Az írás mellett fordítással is foglalkozik, az ő nevéhez fűződik például Neil Gaiman: Halál című képregénygyűjteménye.

Legszívesebben valamelyik kedvenc könyvszereplőmet választanám, de egyikük sem túlságosan félelmetes. (Oké, Piton professzor határeset.) Ha ijesztő jelmezt vadásznék, akkor beöltöznék Annak az Azból, vagy választanék valami csecse lélekfaló szörnyet Victoria Schwab Egy kegyetlen dalából (ez nem is lenne olyan bonyolult). De ha minden kötél szakad, beöltöznék minden könyvszerető legnagyobb rémálmának: Olvasási Válságnak.
Őt nagy fekete köpenyes, kaszás alaknak képzelem el, akiről egy csomó könyv lóg, időről időre kézbe vesz egyet, aztán megcsóválja a fejét, és leteszi.
Esetleg beöltöznék Lassie-nek. Azaz beterelném a buliba a kutyámat. 😀

J. GoldenlaneA páratlan humorú írónő a low fantasy egyik magyar királynője. Érdekes karakterei és meglepő világa mellé olyan szókincs és humor társul, ami miatt letehetetlenek a könyvei.

Alkatom alapján talán Garfield a legalkalmasabb választás. Ő ráadásul picit gonosz, de a lelke mélyén mégis jó, szóval ideális partyarc egy kellemes halloweeni buliban.
Ha elengedem a fantáziámat, akkor viszont jó szentként egy saját könyves „hard” gonosz karaktert választanék, méghozzá Mariat, az Éjfélben szereplő vámpírt. Lenne nálam egy üres könyv, amit néha felütnék, és a fehér lapokról idézeteket olvasnék fel boldog-boldogtalannak, hisz fejből tudom az egészet. Hideg lennék, felsőbbséges, mindenkinek össze-vissza parancsolgatnék, és esetleg hajnalban megölnék valakit.
Persze, valószínűleg ez esetben többet nem hívnának meg…

Gaura ÁgnesMagyar nyakba magyar szemfog! Az írónő, a vámpírjai és a csodálatos, alliteráló nevű főhősnője hamar belopták magukat a hazai olvasók szívébe, azt kell, hogy mondja, nem véletlenül. 

Nekem már egyre kevésbé áll jól a szexi vámpír-jelmez, és mivel azt tartom, hogy egy nő mindig az adottságainak megfelelően öltözzön, hát azt hiszem, Frankenstein menyasszonyának öltöznék be – egy csavarral: nem Mary Shelley Frankenstein című regényéből (mert ott ugyebár elmaradt a komplett összefércelés), hanem Jon Skovron Man Made Boy című regényéből, mert ott „igazi” szereplő lesz belőle. Ez részemről tisztelgés lenne Shelley előtt, aki nő létére megírta azt a regényt, amit az irodalomtudomány általában a sci-fi irodalom kezdőpontjának tart, s tette mindezt egy olyan korban, ahol még nehezebb volt nőként érvényesülni, mint most (a regény első kiadásra nem is került rá a saját neve…). Szóval ez amolyan dupla girl-power demonstráció volna részemről, a halhatatlan szerző és halhatatlan szereplői előtti főhajtás. No meg lehetőség arra, hogy borzalmasan jól bulizhassak!

Kapcsolódó kép

Gabriella EldA fiatal írónő csak nemrég kezdett publikálni, de már első regényével hatalmas sikert aratott. Ez persze nem csak a szép borítónak köszönhető. 

Véleményem szerint a halloweenben a beöltözés a legjobb – remélem hamarosan kis hazánkban is nagyobb teret hódít magának ez az ünnep. Olyan karakternek szeretek leginkább beöltözni, akinek teljes egészében fel tudom venni a külsejét – ez lila hajjal, pedig redukálja a lehetőségeim. Legutóbb Alexnek öltöztem a Gépnarancsból, az a kalap miatt jó megoldás volt, de most talán az Oculus lila tornádójának, Aoinak, bőrébe bújnék szívesen. 😀

Imre Viktória AnnaAz írónő mögött már három regény áll, melyek különlegessége az, hogy ő maga is illusztrálta őket. Ezen a három önálló regényen kívül több antológiában is jelentek már meg írásai. Következő regénye, A Bosszúszomjas doktor folytatása pedig már készülőben van. 

Hű, ez egy remek kérdés! Gondolkodtam is rajta jó darabig. 🙂
Tavaly még valószínűleg Sydney Sage lett volna Richelle Mead Vérvonalak-sorozatából, de idén minden kétséget kizáróan Yennefernek ( Andrzej Sapkowski: The Last Wish ) öltöznék. Egyrészt remek stílusa van, másrészt az első pillanattól, hogy színre lépett, imádtam a karaktert, harmadrészt pedig ki ne akarna mérhetetlen hatalmú varázslónőnek beöltözni? 🙂

Vivien HollowayA magyar steampunk nagyasszonya. Életműve eddig 11 regényből és egy antológiából áll, melyek több bloggerünk szívét is megdobogtatják. 

Húha, ez nehéz 😀
Az egyik aktuális könyv-kedvencem most éppen V.E. Schwab ‘A mágia árnyai’ sorozata, szóval elképzelhető, hogy Linának öltöznék. Az elején talpraesett tolvaj lány, aztán meg még elég sok minden más is (amit most nem mondok el, mert nem akarok spoilerezni annak, aki nem olvasta). A sorozat előrehaladtával egyre inkább tudtam azonosulni vele, és nagyon megkedveltem. Vagány, céltudatos, és nem aggódja agyon a dolgokat. Ja, és imádja a késeket 😀
A jelmez része lenne egy hosszú, fekete kabát, egy magas szárú csizma, egy ördögszarvas maszk, és pár ezüstösen csillogó tőr.

Kapcsolódó kép

Moskát AnitaAz írónő valószínűleg szeret polgárt pukkasztani, hiszen mindkét megjelent regényének elég meredek témát választott. A magyar fantasztikus irodalom egyik olyan kiemelkedő alkotója, aki a világirodalomban is megállná a helyét. 

Az a típus vagyok, aki simán beöltözne a kedvenc férfi karakterének, így amint elolvastam a kérdést, csupa ilyen válaszlehetőség ugrott be – aztán eszembe jutott, hogy farsang körül olvastam egy cikket arról, milyen sok kislány öltözött idén Wonder Womannek. Ha valami nagyszerű volt abban a filmben, ez például biztos: Vasembernek vagy Amerika Kapitánynak is menő öltözni, de végre választhattak egy vagány női szuperhőst is, akivel szívesen azonosultak. Ezért úgy döntöttem, nem a számomra kényelmesebb utat választom, hanem keresek olyan női karaktert, akinek szívesen a bőrébe bújnék Halloweenra.
Ha a vágyakat nézem, biztos Luci lennék a Wicked and the Divine képregényből, mert ki ne akarna mágikus képességekkel rendelkező reinkarnálódott istenséggé válni egy estére – aki ráadásul egyfajta női David Bowie! –, de nem lennék hozzá sem elég szexi, sem elég cinikus, és elég hülyén néznék ki a Blahán a villamosra várva tetőtől talpig fehérben. Szóval azt hiszem, marad Tuskó Lady a Twin Peaksből – úgyis mindig szerettem volna nyilvánosan ölelgetni egy farönköt, és ha egy csecsemőméretű tuskóhoz beszél az ember a BKK-n, az még csak nem is számít furcsának.

R. J. HendonA szerző legújabb regényével robbant be igazán a köztudatba. A történet az ember legjobb barátját, a kutyákat helyezi a középpontba. 

Legszívesebben Harry Potternek öltöznék be, de mivel kopasz vagyok, parókát kéne hordanom, ami nevetséges lenne. Ezért inkább Voldemortot választom, az ő pálcája amúgy is ott áll a vitrinben, kb. ezer másik HP-relikvia mellett. 🙂

Ti melyik könyves karakternek öltöznétek be szívesen? Én személy szerint valami menő fantasy szörny lennék. 😀


fanni_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s