ajánló · Új megjelenések · Eladott jogok · Extra tartalom · Könyves hírek · Kedvencek · lények · prológus

Szláv mágia – 7 könyv, amit el kell olvasnod

Az utóbbi időben hatalmas fanatikusává váltam a szláv mitológiát felhasználó könyveknek. Mindez 2017. januárjában kezdődött, amikor szokás szerint vizsgaidőszaki olvasásrohamom támadt. Az amerikai kék borító a házikóval, fogta magát és megragadta a figyelmem, és azóta sem engedte el. Azóta megszállott módon kutatok olyan könyvek után, amik valamilyen módon tartalmaznak szláv mondaköri elemeket. Rájöttem, hogy ez az a műfaj, ez az a hangulat, ami én vagyok, amivel leginkább azonosulnom sikerült. Miért?
Itt senki sem fekete vagy fehér, ártatlan vagy bűnös. A mágikus lények segítenek, de el is gáncsolnak. Itt a szürkének nem csupán ötven, de milliónyi varázslatos árnyalata van.

 

Katherine Arden – Winternight trilogy
(Az északi erdő legendája)

2548913434050917

Mint a bevezetőben is emlegettem, nálam ennek a sorozatnak az első kötete  A medve és a csalogány (The Bear and the Nightingale) jelentette az első szerelmet a világgal. Olyan embereknek ajánlanám Vaysa történetét, akik nem félnek egy lassú könyvtől. Az első kötet olyan mint a szemerkélő hóesés. Szép lassan befedi a tájat, mindenféle rohanás nélkül. Ahogy az egész világ fehérbe burkolózik, úgy vonódunk be mi is egyre jobban a könyv bűvkörébe. Ám a hótakaró sem fedhet el minden szörnyet. A második viszont az orosz vadon veszélyeit felváltja az orosz cári udvar pezsgő, ám annál veszélyesebb atmoszférája, és az események is felpörögnek.

Naomi Novik – Rengeteg

29588104A Rengeteghez hamarabb volt szerencsém, mint az előbb említett trilógiához, de ő valahogy megmaradt a saját kis izolált világában az én fejemben. A nevek, a hangulatok, a helységek azok, ahol föl lehet fedezni a szláv elemeket. Sokkal inkább hasonlít szerintem egy felnőtteknek készült Grimm meséhez, mint valóban szláv mondakörből építkező történethez. Agnyeska vad és szertelen természete éles kontrasztot alkot Sarkan mogorva szabálymániás személyiségével, de valahogy észrevétlenül összecsiszolódnak és egy szuper párost alkotva igyekeznek szembenézni az életre kelt Rengeteggel. Úgy gondolom ez az a könyv, aminek a megfelelő pillanatban kell elkapnia az embert, főként egy esős szürke napon, és akkor imádni fogja.

Leigh Bardugo – Grisha trilógia

1019415714061955

Talán az egyik legkorábban megjelent kötet a listáról, mégis csak mostanság kerítettem sort rá. Kicsit bánom is, hogy nem ezzel kezdtem, mert a többi könyv után úgy éreztem, hogy kevés volt. A világ jól kitalált, Ravka lakóinak mágiája is egészen különleges rendszert alkot. Mégis valahogy, valami nem passzolt nekem. Nem éreztem úgy, hogy a szereplők a természetes közegükben lennének, túl gyorsan követte egyik dolgot a másik, magyarázatok nélkül. Egy gyorsan olvasható, mozgalmas trilógia, és valószínűleg ezzel érdemes kezdeni a szláv mondakörrel való ismerkedést.

Meagan Spooner –  Hunted

24485589A Hunted nem más, mint egy Szépség és a szörny retelling, kicsit más környezettel, kicsit más hangulattal. Ennél a könyvnél is inkább a hangulat és a változtatások az igazán megnyerőek. Képzeljétek el a mesebeli Belle-t egy nyughatatlan helyét kereső lánynak, aki a természetben érzi leginkább otthon magát. A vérében van a vadászat. Amikor az apja fanatikus módjára az erdő rejtélyes szörnyének nyomába ered és eltűnik, legkisebb lánya Yevka is beleveti magát a vadonba. Tudjátok mi az igazán fura? Hogy Yevka és a szörny története olvasás közben nem vetett fel bennem kérdéseket. Aludtam rá egyet, és rájöttem, hogy igazából, egy csomó dologra nem kaptam választ, mégis lekerekítettnek érzem a történetet.

Evelyn Skye – The Crown’s Game

2615620327211901

Hiányoltatok az eddigi listából egy jó kis versengést? Nem kell már sokáig, ugyanis a The Crown’s Game elkalauzol bennünket a cári Oroszországba, ahol egy nagyszabású játszma veszi kezdetét. Oroszország időnként rászorul egy nagy hatalmú mágus segítségére. Ám az ország teljes mágiájához egyetlen ember férhet csupán hozzá. Vika és Nikolai gyermekkoruk óta gyakorolnak, hiszen aki alulmarad a küzdelemben, meghal. Klasszul hangzik ugye? Nos a könyvet olvasva, a szereplők ezt nem tartják annyira szupernek, de nekünk olvasóknak, mindenképp sok izgalmat szolgáltat a verseny.

 

Íme két könyv, amit tűkön ülve várok:

 

Naomi Novik – Ezüstfonás

ezustfonas

Egy újabb Novik könyv, de senki ne ítéljen a borító alapján! A könyv nem áll kapcsolatban a Rengeteggel.
Amit biztosan tutni róla, hogy egy Rumpelstiltskin retellingről van szó, amit ugyebár a Grimm testvérek gyűjtöttek valahol Németország területén. Főhősnőnk Miryem, egy uzsorás családnak a lánya. Édesapja viszont nem egy született tehetség, ami a pénz begyűjtését illeti, és hamar adósságokba veri magát. A lánya kezébe veszi dolgokat és maga kezdi el beszedni a tartozásokat. Hamarosan az a hír kezdi járni, hogy Miryem kezében az ezüst is arannyá válik, nem csoda hát, ha erre az erdő hideg teremtményei is felfigyelnek.

Emily A. Duncan – Wicked Saints

36118682

Ismét a homályban tapogatózunk kissé, hiszen a könyvnek még fülszövege sincsen. A főszereplő Nadya, akit a marketingesek ügyesen Jeanne d’Archoz hasonlítanak. A történet két ellenséges országban játszódik, melyek alapjául Oroszország és Lengyelország szolgált. Mi található még a könyvben a leírások szerint? Istenszerű lények, vérmágusok, nagyra törő célok, megtévesztés, gonoszság, gonoszság és gonoszság. Ha egy igazán sötét és gonosz fantasyra vágysz, erre szerintem megéri várni!


Remélem, ti is kedvet kaptatok hozzá, hogy pár óra erejéig havas erdőkbe kalandozzatok, se nem jó, se nem rossz lényekkel találkozzatok, és egy kis mágiát is átéljetek. A magyarul is megjelent könyveknél, a képre kattintva a kiadók webáruházában találjátok magatokat.

Jó olvasást!

szonja_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s