ajánló · Érdekességek · projekt · prológus · sorozat ajánló · sorozatajánló · személyek · szerelem · történelem · YA

Szláv (fantasy) filmajánló

Ha már szláv hetet tartunk, akkor nem hagyhatjuk ki a szlávok által készített, vagy éppen róluk szóló nagyszerű filmeket sem. Igyekeztünk olyan válogatás összeállítani, amelyikből mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban illőt. Kicsiknek, nagyoknak, időseknek és fiataloknak! Szláv mitológiát, hiedelem- és képi világot mindenkinek, mutatjuk, mit nézzetek. Teszteltük őket.

Farkasölő – 2007

Cím: Farkasölő
Eredeti cím: Volkodav iz roda serykh psov
Besorolás/műfaj: orosz fantasy
Időtartam: 136 perc
Megjelenés éve: 2007
Ismertető: Farkasölő szüleit és falujának összes lakóját lemészárolták, amikor még gyerek volt. Felnőttként a Szürke Kutyák klánjának utolsó tagját egyetlen cél vezérli: el akarja pusztítani Vérszomjast, a kegyetlen gyilkost, aki mindezért felelős. A célig hosszú út vezet, és az út során titokzatos események történnek vele és új barátaival, amíg kiderül, hogyan végződik hőseink utazása.

 

A botrányosan rossz filmes borító ne tévesszen meg benneteket, ez egy csodálatos film, amelyet nem csupán egyszer lehet megnézni, és a második után sem illik elfelejteni. Bosszúállásból, szerelmi szálból nincs hiány, de az állatok kedvelői is kedvencre fognak akadni, ugyanis a ruszkik egyik kötelező állatkája – emlékeztek az Anasztáziára és Bartekre? -, a denevér sem hiányozhat, ám ezúttal végig a főhős szolgálatában láthatjuk a kis dögöt. Kardozós, világmegmentős, hangulatos orosz fantasy.

Aranyhaj – 1973

Cím: Aranyhaj
Eredeti cím: Zlatovláska
Besorolás/műfaj: csehszlovák fantasy, musical
Időtartam: 74 perc
Megjelenés éve: 1973
Ismertető: Aki a kigyóból eszik egy falatot, az érti az állatok beszédét. A szakács is megkóstolta, bár a gonosz király megtiltotta neki. A bonyodalom csak ezután kezdődik…

 

Nem a világhírű Aranyhaj és a nagy gubanc című sokak kedvencéről, de az igazán fantasztikus csehszlovák alkotásról van szó. Néhány mostani rajzfilm helyett inkább ezt kellene leadni a televízióban, hogy az értékteremtést se hagyjuk ki a szórásból. Valójában mindennek az oka az aranyos nagymamának tűnő füves asszony – más néven boszorkány -, aki elhozza a palotába a kígyót a királynak. Igen ám, de milyen szakács az, aki a főztét meg nem kóstolja? A király természetesen rájön arra, hogy nem csak neki lesz középfokú nyelvvizsgája az állatok nyelvéből, de Jiriknek is. Az uralkodó és a szakács is kihallgatja két madár beszédét, s mivel előbbi nagyon megharagszik utóbbira, megbízza a fiút, hogy hozza el neki Aranyhajat, akiről a két állat beszélt. De a fiatalok, ahogy az lenni szokott… egymásba szeretnek. Kiváló jelmezek, zabálni való kézzel, zsinórral mozgatott bábok, és az elmaradhatatlan csehszlovák zene.

Anasztázia – 1997

Cím: Anasztázia
Eredeti cím: Anastasia
Besorolás/műfaj: amerikai fantasy, musical
Időtartam: 90 perc
Megjelenés éve: 1997
Ismertető: Volt egyszer egy Anasztázia nevű ifjú hercegnő, aki a pompás paloták és fényes estélyek varázslatos világában élt. 1916-ot írtak, s a legendás Romanov család a dinasztia uralkodásának háromszázadik évfordulóját ünnepelte. Az ünnepi esemény tiszteletére a cár nagyszabású fogadást rendezett, s a bál legfényesebb csillaga éppen Anasztázia volt. A cári palota fölött azonban sötét felhők gyülekeznek, mert a száműzetéséből Szentpétervárra visszatért Raszputyin bosszút forral.

Bár nem szlávoktól, de szlávokról, azoknak is a keleti részéről. Egész egyszerűen nem lehet nem szeretni az egy huszárvágással megmentett Anasztázia történetét. Aki pedig a mesék főgonoszaira specializálódott, ott van neki Raszputyin, de aki kellőképpen rá tud függeni a cuki dolgokra, akkor úgyis Bartek lesz a kedvence. Gyönyörű zenék, a szláv körben elvárható, túlzásba nem vitt mágia, és a szeretet ereje egy csipetnyi borsmentával fűszerezve.

Viy – 2014

Cím: Viy
Eredeti cím: Viy
Besorolás/műfaj: orosz, cseh, ukrán fantasy
Időtartam: 127 perc
Megjelenés éve: 2014
Ismertető: Viy egy mágikus szörny, aki a mocsárban él. Behatol az emberi lélekbe és megnyitja azt a gonosz szellemek számára. A 18. század elején Jonathan, a térképész, keletre indul tudományos útra. Átvág Erdélyen, legyőzi a Kárpátokat és áthatolhatatlan erdőkbe jut. Csak a köd tudott eljutni erre az elátkozott helyre. Az itt élő emberek lemondtak a normális életről. Naivan azt hiszik, hogy meg tudják magukat védeni a gonosz szellemektől. Nem veszik észre, hogy a gonosz erők már régóta befészkelték magukat a lelkükbe.
A materialista tudósnak fogalma sincs róla, hogy eleve neki van elrendelve az ördög hűséges szolgájával való találkozás.

A Viy gyönyörű képi világgal rendelkező, pazar történettel megáldott film, amelyben nem csak ez viszi el a prímet, de igazán jók a szereplők is, és előtérbe kerül a lélek. Nos, ha összetett, gondolkodtató, ugyanakkor hátborzongató alkotásra vágytok, akkor mire vártok még? Tessék menni, s óvakodni a Viy-től!

Régi mese – Amikor a Nap isten volt – 2003

Cím: Régi mese – Amikor a nap Isten volt
Eredeti cím: Stara basn. Kiedy slonce bylo bogiem
Besorolás/műfaj:  lengyel fantasy
Időtartam: 103 perc
Megjelenés éve: 2003
Ismertető: Barbárság kegyetlenség, vérbő szenvedélyek, pogány orgiák… A IX. században vagyunk még a kereszténység felvétele előtti században. A Goplo-tó menti vidéket Popiel barbár herceg uralja, aki teljesen rabszolganője, a boszorkányos Ksiezna hatása alá kerül. A nő eléri nála, hogy két fia közül az egyiket meggyilkolja, s a másikra vetődjön a gyanú árnyéka, így a rabnő fia kerülne a trónra. A kegyetlen uralkodó ellen lázadás tör ki, melynek vezetője Piastun, Popiel egyik volt kapitánya és a fiatal vadász Ziemek. A vadász beleszeret Dziwaba, akit apja papnőnek ajánlott fel az isteneknek, Ziemek nem tud beletörődni kedvese elvesztésébe, utánamegy a kolostor-szigetre…

Természetesen a lengyel barátaink sem maradhatnak ki a szórásból. Már az ajánlóból is kiderül, hogy ez bizony megint nem a jelenkort mutatja be, de a kereszténység előtti barbárságba mindenképpen elvezeti lelkes nézőit. Érdekes meglátások, szerethető szereplők, mindenképpen érdemes belekóstolni.


Reméljük, hogy ebből az öt, általunk ajánlott és tesztelt filmből mindannyiótoknak sikerül kiválasztani egyet, amelyik tökéletes lesz az egyre hosszabb estékre. Ti mit írnátok még fel a listára? Nektek melyik szláv csoda a kedvencetek?


cersei_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s