Érdekességek · Extra tartalom

4 ősi legenda az álmokról

Az embereket mindig is próbálták megfejteni az álmaikat, Mezopotámiában már Krisztus előtt 5000 évvel is próbálták feljegyezni őket az emberek. A régmúlt emberei kultúránként eltérően próbálták magyarázni az alvás ezen misztikus tulajdonságát, így igen érdekes legendákat szőttek köréjük. Ebben a bejegyzésben négyet mutatunk be közülük, reméljük Ti is olyan érdekesnek találjátok őket, mint mi.


morpheus

 

Morpheusz

Csak néhány kultúra merült olyan mélyre az álmokba, mint a görögök. Mint az élet legtöbb területén, az álmoknak is volt egy istene: Morpheusz. Hüpnosz, az alvás istenének fia volt, és képes volt behatolni halandó emberek álmába, hogy üzeneteket közvetítsen számukra az istenektől.
Morpheusz először Ovidiusz: Átváltozások című művében jelent meg. Bár emberi alakot vehetett fel, amikor üzeneteket közvetített, az igazi alakja egy démon-szerű figura volt erős, fekete szárnyakkal, aminek segítségével gyorsan tudott közlekedni az álomvilágban. Morpheusz azért lett kiválasztva erre a feladatra, mert Hüpnosz ezer fia közül ő tudta legjobban önmagát emberként álcázni.

mara_

Mara

A német folklórban a mara egy ördögi szellem, aki a mellkasodra ül, miközben alszol, megnehezítve ezzel a szabad lélegzést és átváltoztatja az álmaidat rémálmokká. Érdekesség, hogy az angol szó a marára a „mare”, amiből a „nightmare” (rémálom) eredezik. A horvátok úgy hiszik, hogy a mara egy gyönyörű nő alakját veszi fel éjszakánként. Meglátogatja a férfiakat álmukban, hogy kínozza őket és lassanként elszívja az életerejüket egy évtized alatt. Más kultúrákban a mara egy vastagbőrű kobold.

baku

Baku

Japán legendákban a Baku egy álomfaló – egy szellemállat, aki éjszakánként látogatja az otthonokat és felfalja az alvó emberek rémálmait. Általában tapírként írják le. Az álomszellemek birodalmában a Baku egy jóindulatú szellem, aki megvédi az embereket a rossz álmoktól.
A történet igazából Kínából eredezik, de a japánok átvették a 14. században. A szörny leírása idővel változott, a 17. századra a Baku fizikai formája egy kiméra lett – egy tigris lábaival, egy elefánt fejével és egy rinocérosz szúrós szemeivel rendelkezett. A neve Mo-ra változott és felmerült az a hiedelem, hogy ha a Baku védelmét szeretnéd, le kell őt rajzolnod, mielőtt elmész aludni.

sandman

Homokember

Minden gyerek ismeri a Homokember történetét, egy szeretett alakét, aki az alvó kisfiúk és kislányok szemébe homokot szór, hogy azok álmodjanak. Ha csipás szemmel ébredsz fel, azt jelenti, hogy a Homokember meglátogatott álmodban előző éjszaka.
A Homokember az irodalomban először Hans Christian Andersen történetében,az Ole Lukoje-ban tűnt fel. De az 1816-os sztori, Der Sandman volt az, ami évekig rémisztgette a gyerekeket. Abban a feldolgozásban a Homokember csak olyan gyerekeket látogatott meg, kaik nem akartak aludni. A homokjától kiesett a szemük, amit összegyűjtött és megetette démoni gyerekeivel a Holdon található vas erődjében.


petra_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s