21. század kiadó · Érdekességek · összehasonlítás · Borítómánia · Extra tartalom · projekt · prológus

Borítómánia – 21. Század Kiadó módra

Mint már megszokhattátok tőlünk, az egyes tematikus heteinken össze szoktunk állítani nektek egy válogatást szebbnél szebb, olykor csúnyábbnál csúnyább borítókból. A borítómánia rovatunk most a különböző kiadásokat ragadja meg, méghozzá a 21. Század Kiadó sikerkönyvei kapcsán. Bemutatjuk nektek tehát a népszerű 21. Százados könyvek külföldi – és magyar – borítóit, ti pedig döntsétek el, melyik a kedvencetek, és írjátok meg nekünk!

Jane Corry – A halott ex

deadex2.jpg

Ez a sikeres thriller kötet még nem sok kiadást ért meg, hiszen egészen új, eredeti nyelven 2018 nyarán jelent meg. A kevéske opció azonban így is tartalmaz nem egy közös elemet: a legtöbb kiadásnál a kék szín dominál, valamint megjelenik a rózsa motívum, ezen kívül komor hangulat jellemzi őket.  A magyar és az angol kiadás majdhogynem teljesen ugyanolyan, ahogy a lett borítótervezők sem vitték túlzásba az egyediséget. (jobb felső sarokban látható borító). Feltűnően más a kép közepén látható kanadai kiadás, amelyen egy vörös hajzuhatag látható. Nekem őszintén szólva ez a kedvencem, ugyanis a lány arca nem látszik, így megfelelően titokzatos, azonban mégis rendkívül kreatív: a lány hajába “akadó” betűk nagyon ötletesek. Egy jól eltalált felirat sokszor többet ér, mint bármilyen grafikai csoda, szerintem ez esetben is erről van szó.

Josie Silver – Egy decemberi nap

decemberinap

Itt már sokkal bővebb a borítókiadások tárháza, mint az előző esetben. Egy mostanság eléggé felkapott könyvről beszélünk, így rohamtempóban, rengeteg országban kiadásra került a kötet. A borítók is változatosak, bár itt is megfigyelhetők a közös elemek: a kék szín általában dominál; a borítók mindegyikén egy szerelmes pár látható, különböző verziókban. Mivel egy igazi romantikus könyvről beszélünk, ezért a borítók is ezt adják vissza, kellemes hangulatot árasztanak. A magyar borító egyébként az UK kiadás külalakját vette át, amely fentről a második. Egy kicsit elüt a többi borító közül a svéd kiadás (jobbról az első kép), amelyen külön láthatóak a pár tagjai, ugyanezt figyelhetjük meg az amerikai borítón is (középső One Day in December címmel). Az amerikai és az olasz ( Ogni voltra noi címmel, balról a második az alsó sorban) borító közös vonása a híres angol double-decker, azaz emeletes busz motívuma.

Imogen Hermes Gowar- A hableány és Mrs. Hancock

sellő

Szintén újdonság a 21. Század Kiadónál  A hableány és Mrs. Hancock című kötet, amelynek mindegyik borítója varázslatosra sikerült véleményem szerint. Az itt felsorakoztatott borítók két kategóriára oszthatók: a kagylós és a sellős változatokra. A 21. Század Kiadó az Egyesült Királyság verziójára szavazott, a jobb oldalon látható borítót vette át, amely személyes kedvencem. Csodaszép a kagyló, illetve annak háttere is a különféle barokkos motívumokkal, és a színvilága egy icipicit kellemesebb, mint a rikítóbb amerikai változatnál. A hollandok (balra, első kép) és a spanyolok (középtájt, világos borítóval) a hableányokra szavaztak, mindkettőn félmeztelen sellő látható, rajzolt verzióban. Nem annyira kedvelem az ilyen explicit borítókat, de kétségkívül megragadja az ember figyelmét mindkettő.

Laura Marshall – Ismerősnek jelölt

ismerősnekjelölt

Laura Marshall könyve szintén az idei újdonságok közé tartozik, de már most hatalmas népszerűségnek örved, egy igazán egyedi pszicho-thriller, 21. századi köntösben, nem véletlenül került a 21. Század Kiadó gondozásába. A magyar borító egyébként szintén az Egyesült Királyságban megjelent külsőt vette át. Kellően titokzatos és sötét hangulatot áraszt a vízben lebegő haj képe, azonban nekem nagy kedvenceim az amerikai kiadások (harmadik sorban mindkettő borító). Nagyon ötletes, hogy a Q betű egy kikapcsológomb formáját öltötte, utal a cselekményre és modernné teszi a könyvet. A víz motívumot megtartó és átdolgozó, süllyedő alakot ábrázoló észt borító szerintem kevésbé szépre sikerült, az olasz (alsó sor, jobbról a második) pedig teljesen újat alkot, elhagyja mind a víz motívumot, mind  a tech vonalat. A francia (felső sor, jobbról az első) és a lengyel (felső sor, jobbról a második) borítók megálmodói ugyancsak újat alkottak, és bár mindkét borító sötétséget áraszt és tökéletesen illik egy thrillerhez, mégsem sikerült annyira megszeretnem őket.

Sarah Pinborough – Ha addig élek is

haaddigélekis

Újabb izgalmas thrillert és újdonságot mutatunk be nektek, Sarah Pinborough új kötetének különböző borítóit. Az írónő neve egyébként ismerős lehet sokatoknak, hiszen 13 perc és Ne higgy a szemének! című kötetei itthon is sikert arattak az olvasóközönség köreiben. Na de térjünk vissza a borítóra: azt hiszem, az eddigiekben bemutatott könyvek közül a Ha addig élek is kiadásai a legkülönfélébbek. A szomorú női alaktól a karcolásokon át a tűpárna szívig minden megtalálható a palettán. Szerintem egyébként pont a tűpárna-szív motívum a legötletesebb, legfigyelemfelkeltőbb: a magyar kiadás ezt vette át, az amerikai mintájára. Ugyanezen motívum figyelhető meg az olasz borítón is, kicsit talán minimalista stílusra hangolva. Merőben más, mind színeiben, mint jellemző mintázatában a görög verzió (balról az első, alsó sor), amely az egyszerű, fekete háttér mellett döntött, fotózott alakkal.  A cseh (felső sor, első borító) és az alatta látható holland kiadás szerintem nem sikerült jól, bár a holland visszaadja a könyv nyomasztó stílusát, valahogy kevés fantáziát látok benne.

Nektek melyik kiadás a kedvencetek a fentiek közül? Melyiknek örültetek volna, ha  elhozza a 21. Század Kiadó nektek? Személyes véleményem szerint majdnem minden esetben a legszebbet, legfigyelemfelkeltőbbet és leghangulatosabbat választotta a magyar kiadó, így csodaszép könyveket tarthatnak a kezükben a kiadó jóvoltából a magyar könyvszerelmesek.

regi_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s