21. század kiadó · ajánló · Érdekességek · író · exkluzív · Extra tartalom · könyvek világa · projekt · prológus · személyek

4 író a 21. Század Kiadótól, akiket vétek lenne nem ismerned

Figyelmünk még mindig a 21. Század Kiadó felé irányul, ezúttal néhány olyan írót mutatunk be nektek, akik mellett nem szabadna elmenni. Könyveik, munkásságuk alapján méltó helyet foglalnak el a listán, hiszen a Kiadó a szerzők több könyvét is megjelentette hazánkban. A lista nem a legjobb írókat szedi össze, csak szemezget a Kiadó gondozásában megjelent kötetek szerzői közül, szempont volt továbbá, hogy többféle műfajban alkotó írót próbáltunk szerepeltetni. Na de ki is az az öt író, akiről beszélünk?

Paul Auster

paulaster

Paul Auster ismert amerikai író, költő és műfordító, emellett még forgatókönyvek írásával is foglalkozik. Már gyermekkorában is imádott olvasni, könyvtárba járni. Legnagyobb hatással Dosztojevszkij – Bűn és bűnhődés című kötete volt rá, ugyanis e mű hatására döntötte el: ő márpedig író lesz. Így is lett, és munkásságát mára számos díjjal elismerték, például 1990-ben megkapta a Morton Dauwen Zabel Award (American Academy of Arts and Letters díja) -ot, 2007-ben megkapta a Művészetek és Irodalom érdemrend tiszti fokozatát (Franciaországan), 2012-ben New Yorki Irodalmi Díjat nyert, és ez a kis lista csak töredéke az általa megnyert díjaknak, kitüntetéseknek. Emellett Auster a PEN amerikai elnök-helyettese (nemzetközi írói szervezet).

Leghíresebb kötetei a New York trilógia, amellyel az 1980-as évek végén egy csapásra vált világhírűvé. Ismert még az író továbbá Holdpalota című könyvéről, de nem szabad kifelejteni a sorból A brooklyni balgaságok-at,  a Láthatatlan-t, vagy Az illúziók könyve-t.

pauster.jpg

Sarah Perry

sarahperry
forrás

Sarah Perry angol írónő, Essexben született 1979-ben. Kreatív írásból PhD-zett az University of London-on. Írói munkásságára 2014-ben kezdtek felfigyelni, amikor kiadta az After Me Comes the Flood című első kötetét, a Serpent’s Tail gondozásában. Ettől kezdve felfelé ívelt a hölgy pályafutása, az előbbiekben említett kötetet több díjra is jelölték. Az írónő második megjelent könyve, Az essexi kígyó 2016-ban jelent meg eredeti nyelven és #1 bestsellerré vált szinte azonnal, valamint a Waterstones Book of the Year 2016 díjat is megkapta, ezen kívül további nyolc díjra is jelölték. Tudjuk, nem a külső a lényeg, de azért mégis megemlítendő, hogy a kötet 2016-ban elnyerte az Év legszebb könyve díjat az Egyesült Királyságban. Sarah könyvei rendkívül kelendőek, műveit 11 nyelvre fordították már le. Legújabb kötete a Melmoth, amelyben az írónő a varázslatos Prágába kalauzol el bennünket, és egy igazán különleges történetet mesél el a kegyelemről, megváltásról, szeretetről.

sarahperry2.jpg

P.D. James

P.D._James

A listánkon ő az egyetlen, aki sajnos már nincs köztünk, azonban munkássága örökre velünk marad. P. D. James világhírű krimiíró, Agatha Christie mellett az angol krimi klasszikusának tartják. Az írónő 1920-ban született Oxfordban, és 2014. november 27-én 94 éves korában érte a halál. Mint sok más író ő is már gyermekkora óta arra vágyott, hogy a fejében sorakozó történeteket papírra vethesse és kiadhassa. Híres, visszatérő karaktere Adam Dalgliesh detektív az író férfiideálját testesíti meg, azokkal a tulajdonságokkal ruházta fel, amelyeket a legjobban csodál a férfiakban (érzékenység, bátorság, intelligencia). A detektív  az írónő 13 kötetében játssza a főszerepet. Az írónő legismertebb kötetei: A halál jár Pemberley-ben, Az ember gyermeke, Takard el az arcát!, A hulla csónakon érkezett.
Az írónő számos díjjal rendelkezik, megkapta például 1978-ban a brit Krimiírók Társaságának Gyémánt Tőr életműdíját, 2005-ben a National Arts Club amerikai művészetpártoló egyesület irodalmi becsületrenddel tüntette ki, valamint a brit királynő II. Erzsébet bárói rangra is emelte James-t.

pdjames.jpg

Sarah Pinborough

spinborough

Sarah Pinborough többféle korosztály számára alkot, YA és felnőtt könyvekben is jártas. Műfajt tekintve főleg a thriller, pszichológiai thriller és fantasy jellemzi munkásságát, továbbá forgatókönyvírással is foglalkozik. Több, mint húsz könyve jelent meg, írt már forgatókönyvet többek között a BBC-nek is, jelenleg több ismert televíziós társasággal dolgozik együtt. 13 perc című könyvéből sorozat készül, amely a Netflixen lesz látható. Hazánkban az írónő a  az Ne higgy a szemének! című könyvével mutatkozott be, amely világszerte több mint húsz országban kiadásra került, valamint megfilmesítéséről is pletykák keringenek. Magyarul olvasható még az írónő 13 perc című könyve, illetve legújabb megjelent műve, a Ha addig élek is.

sarahpin

 

források:

regi_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s