21. század kiadó · Érdekességek · író · Extra tartalom

Naomi Alderman, az író a könyvek mögött

“Sokkoló!” – írja az Observer Naomi Alderman legújabb könyvéről, A hatalomról, ami villámként csapódott bele a kortárs irodalomba és futótűzként terjedt tova a világ országaiban. A releváns társadalmi kérdésről nyílt, nyers hangvételben íródott könyv nem csak az irodalmi, hanem a politikai életet is megmozgatta. Vitákat, eszmecseréket generált. Mondhatni az elmúlt tíz év egyik legjelentősebb alkotása lett, ami még azokat is megmozgatta, akik alapvetően nem szeretnek olvasni. De ki is az író a történet mögött? Ki az, aki megálmodta azt a nők számára egyszerre elrettentő és lenyűgöző világot? Egyes regények élvezetesebbek, érdekesebbek lesznek azután, hogy megismertük a szerzőjét, A hatalom mindenképp egy lenyűgöző történet, de talán hozzátehet valamit az olvasási élményhez, ha kissé közelebbről megismerkedünk a “szülőanyjával”.

Kezdetnek az írónő saját szavait idézném, hiszen ki tudná jobban bemutatni őt, ha nem saját maga? Oké, talán a barátai és a családja, de mivel én egyik sem vagyok, csak a gyönyörű internetre hagyatkozhatom.

“Azon töprengesz, hogy az a Naomi Alderman, aki a Zombies, Run! játékot írta és kreálta, ugyanaz-e, mint az a Naomi Alderman, aki azokat a szépirodalmi regényeket írta? Elfogadható, ha a szíved mélyén felmerül a kérdés, ugyanaz lenne, mint, aki a Radio 4-en beszél a tudományról? A válasz igen, barátom. Az egyik karrierem ellentmond a másiknak, de addig fogom csinálni ezeket a dolgokat együtt, amik érdekelnek engem, amíg valaki azt nem mondja, hogy nem, nem bírsz már többet csinálni.”

Az alábbi sorokból is látszik, hogy Naomi Alderman egy meglehetősen sokrétű személyiség, aki az írás mellett számos más dolog irányába is érdeklődik. A tudományok felé érzett vonzalma például remekül megfigyelhető A hatalomban, hiszen több tudományos magyarázat is feltűnik a könyvben, illusztrációk és leírások jelennek meg kitalált történelmi dokumentumokról. Az egész könyv kissé egy régész naplójára hajaz a rengeteg rajz és feljegyzés miatt. Na, de. Jöjjenek a tények és adatok.

Az írónő 1974-ben született Angliában és ott is nevelkedett. A tanulmányait az oxfordi egyetemen és az UEA-n végezte. 2006-ban Engedetlenség című regényéért elnyerte az Orange Awards díjat, amit az újonnan debütáló írók között szoktak kiosztani. Első regénye tehát az Engedetlenség, ami tíz nyelven jelent meg és az Orange Awards díjon kívül még számos elismerést hozott az írónőnek. A regény témáját tekintve nem kevésbé meredek és polgárpukkasztó, mint A hatalom. Ismét az írónő szavait idézném: “… vallás és a modern élet között, szexualitás és spiritualitás között, a saját vágyaink és a közösségünk elvárásai között, amiben élünk és az Isten között, akihez imádkozunk…” Ha esetleg ez a néhány gondolat felkeltette az érdeklődésedet, adok egy linket, ahol  most kedvezményesen beszerezheted a regényt. Így karácsony közeledtével akár egy szép ajándék is lehet. 🙂

covers_502162
Kiadó: 21. Század
Sorozat: Kult könyvek
Fordító: Freig András
Kiadás éve: 2018

megrendelem

Egy kis érdekesség: A regényből Amerikában film is készült, melyet Magyarországon A rabbi meg a lánya címmel vetítettek. 

 

2012-ben Alderman egy kreatív program keretében ismerkedett meg Margaret Atwooddal. A program lényege az volt, hogy a “mentor”, ez esetben Atwood és a “mentorált”, azaz Alderman egy éven át egy kreatív eszmecserét folytat. Ennek hatására született meg 2016-ban Alderman első disztopikus regénye, A hatalom, melyet Margaret Atwoodnak dedikálva adott ki. A regény amellett, hogy több nemzetközi elismerést is hozott az írónőnek, még Barack Obama kedvenc könyveinek listájára is felkerült.  Stílusosan ismét idéznék, hiszen olyan jó sorai vannak Aldermannak! “A regény szívénél van a hatalom kérdése: kinek van hatalma? Hogyan kapod? Mivé tesz, miután megkaptad? És milyen sokáig tart az, hogy te kezeled a hatalmat és nem ő téged?” 

covers_474771.jpg
Kiadó: 21. Század
Sorozat: Kult könyvek
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Kiadás éve: 2018

megrendelem

“Dermesztő. Egy irodalmi bomba.” – Financial Times

 


fanni_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s