21. század kiadó · ajánló · Extra tartalom · projekt

A világirodalom könyvsikerei – KULT könyvek

21szazad

A 21. század kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt elindította új könyvsorozatát KULT könyvek névvel, melyben modern szépirodalmi remekeket hoznak el az érdeklődő olvasók számára. Azóta már 10 könyvvel gyarapíthattuk polcunkat, és már a következő, 11. cím sem titok az érdeklődők számára. Azon túl, hogy az írások minőségileg méltán viselhetik a KULT jelzőt, hiszen valóban fantasztikus remekekre lelhetünk bennük, a könyvek külsejére is érdemes néhány pillantást vetni. Ezt a fajta minőséget ugyanis azon is éreztetni szerette volna a kiadó, a keménytáblás, védőborítóval ellátott könyvek nagyon masszívak és esztétikusak is. És bár nem összefüggő kötetekről beszélünk, az ebben rejlő egységességgel csak még inkább emelheti a könyvmolyokban azt az érzést, hogy a kiadói sorozat összes kötetét együtt lássák polcukon. A továbbiakban górcső alá vesszük, hogy pontosan milyen kötetekkel találkozhatunk a kínálatban, ezzel is egy kis irányt mutatva az ajándékvásárlás időszakában.

Naomi Alderman neve tűnhet ki talán elsők között a könyvek írói közül, ugyanis már két történetével is találkozhatunk a KULT könyvek között. Az éppen 44 éves írónő nem éppen a könnyed témákat szereti boncolgatni. A hatalom című könyvében egy különleges képességgel látja el a nőket, amivel aztán teljesen felborít mindenféle társadalmi elképzelést. Sok méltatás tekint Az éhezők viadala és A szolgálólány meséje ütős kombójaként erre a nagyszerű történetre. Másik könyvében, az Engedetlenségben vallási vonalat erősítve, betekintést nyerhetünk az ortodox zsidók életébe, ráadásul mindezt megspékelve egy leszbikus szállal, amely aztán rengeteg problémát és kérdést biztosít számunkra.

Nincs ez másképp Sarah Perry-vel sem. Az essexi kígyó történetében, mint ahogyan címéből is kiderülhet, egy legendás kígyó köré épülnek az események. A hit, különleges kapcsolatok kérdésköre itt sem maradhat el. Másik könyve, a Melmoth egy különös szellemre utal, aki a bűn és bűnhődés megtestesítőjeként járja a Földet. Főszereplőnknek éppen vele kell “megküzdenie” ebben a komor hangulatú történetben.

sarahperry2

Listánkat két New York Times Bestseller könyvvel folytathatjuk, bár szinte bármelyik könyvet kiválasztva sorolhatnánk a különböző elnyert díjakat, elismeréseket. Colson Whitehead A föld alatti vasút egy rabszolgasorban lévő lány szökési akcióját mutatja be. A könyv akkora sikereket ért el, hogy sorozatot is terveznek készíteni a történetről. Michael Chabon – Ragyog a hold című könyve sem egy könnyed történet. Az író különös eszközökkel élve zsugorít egy egész kort egy életbe. “A könyv egy olyan hazugság, amely igazat mond, olyan kitaláció, ami tény” kell ennél hatásosabb figyelemfelkeltés?

A hableány és Mrs. Hancock egy érdekes hangulatú fikció, mint ahogyan címéből is adódik, a sellők életébe nyerhetünk betekintést. Természetesen mindezt a fikciót a lehető legélethűbb köntösben tálalva tapasztalhatjuk. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a könyv külseje a valaha látott eddigi kiadványok egyik legszebb darabja.

IMG_1453

Utolsó könyvtriónkban Az utolsó aratás szerepelteti elsőként magát. A történet egy eldugott angol falu életébe enged betekintést, ahol két tűz rázza meg az ottani, elzárt világban élő lakosok életét. Hallgasd a holtak énekét!-ben egy fiú keresi a válaszokat a férfivé válás útján, nem megszokott módon egy szellem segítségével járja körbe a témát. Végezetül pedig a Gustav-szonátában egy nem mindennapi gyerekbarátság rajzolódik ki szemünk előtt.

Kétség sem férhet hozzá, hogy egy különleges felhozatalt hoz el számunkra a 21. Század Kiadó. Szerencsénkre a KULT könyvek listája csak bővülni fog. Legközelebb a Drága kis szívem címmel. Addig is bőven akad mit olvasnunk. Nektek melyik keltette fel legjobban az érdeklődéseteket? Írjátok meg nekünk! 🙂

uszáma_bio.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s