ajánló · Extra tartalom · projekt · prológus

Rémtörténetek a karácsonyfa alá, avagy karácsonyi horror könyvajánló

Ha karácsonyi didergés, akkor mindenkinek elsőre a hideg időjárás jut eszébe. Kint havas táj, bent meleg tea és takarók. De mi van, ha nem a hidegtől szeretnénk borzongani ebben a fagyos időszakban? Erre az esetre hoztunk el nektek egy horror-thriller könyvajánlót. Ezeket olvasgatva garantáltan a puha takarótok alatt is ki fog rázni a hideg!

Joe Hill: NOS4A2

covers_324317.jpg
Kiadta: Európa, 2014
904 oldal

Ha karácsonyi időszak és horror könyv, akkor nem is lehet mással kezdeni a listát, mint Joe Hill zseniális regényével, a NOS4A2-val. Karácsonyországba szeretnél utazni, te is, hiszen imádod a csillogó díszeket, a cukorpálcákat és persze a sok-sok játékot? Minden nap ajándékot szeretnél kapni – ki nem? Hát akkor pattanj be Charlie Manx öreg Wraithjébe, és uccu neki, irány Karácsonyország! Ha életben szeretnél maradni, akkor viszont inkább ne. Bár eléggé csábító az örök karácsony, nem igaz?

„Fantasztikus ​író. Kísérteties, pörgős, ötletes sztori remek stílusban.” 
– Neil Gaiman

Egy szörnyeteg vénember, Charlie Manx a veterán, 1938-as fekete Rolls-Royce-ával (rendszáma a könyv címe, amely így olvasandó: Nosferatu) kisgyerekeket rabol el többnyire egyedülálló anyáktól, hogy elvigye őket „Karácsonyországba”, ahol mindennap karácsony van, és a boldogtalanságot törvényen kívül helyezték. Mondja ő. Ez a Karácsonyország valahol a realitás határán túl található, de hogy pontosan hol, azt senki sem tudja, még borzalmas segédje, az elmebeteg Bing Partridge sem, aki az anyákat öldösi le, hogy a gyerekek elhurcolása könnyebben menjen. 
Charlie Manx nyilvánvalóan át tud járni a valóság és valamiféle más világ között. Amire sose számított: ugyanilyen képességei vannak egy kislánynak, Vic McQueennek, a Kölyöknek is – az egyetlen gyereknek, akinek sikerül elmenekülnie előle. 
Amikor évek múltán Manx bosszúból az immár felnőtt Vic fiára kezd vadászni, elkerülhetetlenné válik kettejük között a nagy leszámolás…

Joe Hill A szív alakú doboz és a Szarvak után ezzel a regényével a horror és dark fantasy sztárjai közé emelkedett.

Stephen King – Ragyogás

covers_509635.jpg
Kiadta: Európa, 2018
440 

A horror-rajongóknak, és talán még a laikusoknak is ismerős ez a kultuszkönyv (a kultuszfilmmel együtt), amely ugyan nem karácsonyi témára épül, de kétségkívül télen játszódik. Történt ugyanis, hogy főhősünk, Jack és családja egy hóval körülzárt, isten háta mögötti hotelben tölti a telet, hiszen Jack – végső elkeseredésében – elvállalja a hotel gondnokságát. A patinás épület azonban olyan titkokat rejteget, amelyekre nem számítottak. Egy jó ital egy régóta halott csapossal? Kell ennél jobb karácsonyi elfoglaltság? A könyv beharangozójaként még egy kis rejtélyt is hoztunk a könyvből: kellögem. (vagy angolul: redrum).

A ​ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy ún. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés.

A regényből sikeres film is készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack Nicholsonnal a főszerepben.

Dan Simmons – Terror

covers_481241
Kiadta: Agave Könyvek,  2018 
720

Szintén egy jeges, téli kalandra hív bennünket Simmons. Ez a kaland azonban nem olyan vidám és cukormázas, mintha a Mikulás szánján repülnénk, inkább olyan, mintha lezuhanna a szán, Rudolf pedig a sürgősségin kötne ki a többi szarvassal együtt. A Mikulásnak kampec.

Azoknak ​a férfiaknak, akik a brit birodalom Terror és Erebus nevű hajóin indultak felfedezőútra, minden reményük megvolt a diadalra: Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútján vettek részt – a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján –, és ők indulhattak a világon először gőzhajóval a legendás észak-nyugati átjáró felkutatására. 
De a hajókat most már majdnem két éve csapdában tartja a sarkvidéki jég. A szén és az élelem kezd kifogyni. Ugyanakkor nem a fehér, de folyamatosan átformálódó táj, a dermesztő hideg vagy a készletek felélése jelenti a legnagyobb fenyegetést a tengerészekre, sőt, még csak nem is az, hogy a hajóikat szép lassan összezúzza az óceán engesztelhetetlen ereje. 
Nem, egy sokkal félelmetesebb veszély is leselkedik rájuk: valami, ami odakint vadászik a jeges sötétségben, ami követi a hajókat, és egyesével végez a legénység tagjaival, akiket megcsonkít és felfal. Egy névtelen valami, ami sehol sincs, és mégis mindenhol ott van: a tőle való rettegés az expedíció legnagyobb ellensége. 
Amikor maga Franklin is borzalmas halált hal, Francis Crozier kapitányra hárul a feladat, hogy átvegye az irányítást, és egy utolsó, elkeseredett próbálkozást tegyen arra, hogy kimenekítse a legénység maradékát dél felé, a jégen át. Egy eszkimó nő is velük tart, aki nem tud beszélni. Lehet, hogy ő lesz a túlélésük záloga – vagy a haláluk okozója. És miközben a skorbut, az éhség és az őrület sorra szedik az áldozataikat, a jégen leselkedő borzalom is egyre vakmerőbbé válik, Crozier és az emberei attól kezdenek tartani, hogy nincs menekvés…

A következő két kötetet az angolul olvasóknak ajánljuk. Sajnos magyar nyelven elég kevés karácsonyi rémtörténet látott napvilágot, angolul szintén inkább a telet, mint magát az ünnepet középpontba helyező könyv született. Ebben a hideg időben közül hoztunk most nektek néhányat.

Jennifer McMahon: The Winter People

21413846
Kiadta: Hachette Books, 2015 376 oldal

A történet West Hall városkájában zajlik, amely mindig is a furcsa eltűnések és régi legendák övezte hely volt. A legfurcsább eset 1908-ban történt, amkor Sara Harrison Shea-t holtan találták a háza mögött, pont egy hónappal a lánya tragikus halála után. Napjainkra ismét benépesült a ház, a 19 éves Ruthie és húga, valamint anyja, Alice költöztek be nemrég a farmra. Az ideálisnak szánt vidéki élet azonban meghiúsul, amikor Alice nyom nélkül eltűnik. Ruthie nyomok után kezd kutatni, így talál rá a régi lakó, Sara naplójára, ezzel pedig a régi rejtély nyomára akad is akad. A napló lehet a kulcsa annak, hogy a történelem megismételje önmagát, és Aliceék is Sara családjának sorsára jussanak.

West Hall, Vermont, has always been a town of strange disappearances and old legends. The most mysterious is that of Sara Harrison Shea, who, in 1908, was found dead in the field behind her house just months after the tragic death of her daughter.

Now, in present day, nineteen-year-old Ruthie lives in Sara’s farmhouse with her mother, Alice, and her younger sister. Alice has always insisted that they live off the grid, a decision that has weighty consequences when Ruthie wakes up one morning to find that Alice has vanished. In her search for clues, she is startled to find a copy of Sara Harrison Shea’s diary hidden beneath the floorboards of her mother’s bedroom. As Ruthie gets sucked into the historical mystery, she discovers that she’s not the only person looking for someone that they’ve lost. But she may be the only one who can stop history from repeating itself.

Cecilia Ekbäck:Wolf Winter

18007535
Kiadta: Doublay, 2014 317 oldal

Egy szétmarcangolt holttestre bukkannak Lappföldön a falusiak. Úgy tűnik, egy farkas áldozatává vált az egyik falubeli, azonban a Blackåsen hegységben élőkre ennél sokkal sötétebb dolog les a sötétből… Történet egy emlékezetes télről és annak következményeiről, amely más színben világítja meg a Mikulás hazáját. Vérbe borítja.

“Wolf winter,'” she said, her voice small. “I wanted to ask about it. You know, what it is.”
He was silent for a long time. “It’s the kind of winter that will remind us we are mortal,” he said. “Mortal and alone.”

Swedish Lapland, 1717. Maija, her husband Paavo and her daughters Frederika and Dorotea arrive from their native Finland, hoping to forget the traumas of their past and put down new roots in this harsh but beautiful land. Above them looms Blackåsen, a mountain whose foreboding presence looms over the valley and whose dark history seems to haunt the lives of those who live in its shadow.

While herding the family’s goats on the mountain, Frederika happens upon the mutilated body of one of their neighbors, Eriksson. The death is dismissed as a wolf attack, but Maija feels certain that the wounds could only have been inflicted by another man. Compelled to investigate despite her neighbors’ strange disinterest in the death and the fate of Eriksson’s widow, Maija is drawn into the dark history of tragedies and betrayals that have taken place on Blackåsen. Young Frederika finds herself pulled towards the mountain as well, feeling something none of the adults around her seem to notice.

As the seasons change, and the “wolf winter,” the harshest winter in memory, descends upon the settlers, Paavo travels to find work, and Maija finds herself struggling for her family’s survival in this land of winter-long darkness. As the snow gathers, the settlers’ secrets are increasingly laid bare. Scarce resources and the never-ending darkness force them to come together, but Maija, not knowing who to trust and who may betray her, is determined to find the answers for herself. Soon, Maija discovers the true cost of survival under the mountain, and what it will take to make it to spring.

Alan Robert – The Beauty of Horror: Ghosts of Christmas Coloring Book 

91qqviGSeHL

A karácsonyi horrorok szerelmesei egyébként már színezhetnek is a témában, az amazon nagyon ajánlja. Színezni imádók figyelem!

This new addition and format in the popular adult coloring series will fill even the longest nights of the year with the Beauty of Horror.
61EPHnlV4KLMay your days be scary and bright! Ghouliana sinks her fangs into The North Pole, causing all kinds of chaos and havoc on Christmas Eve with this spooktacular holiday-themed coloring book! 

A vidám karácsonyi színezőt ITT rendelhetitek meg.

Források:

regi_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s