ajánló · Értékelés · fantasy · filmajánló

A Grincs – animációs mese (TESZTELTÜK!)

Cím: A Grincs
Eredeti cím: The Grinch
Könyv: >>>Megrendelem<<<
Besorolás/műfaj: animációs mese
Időtartam: 86 perc
Megjelenés éve: 2018
Ismertető: A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről.
A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mindenféle találmánnyal és szerkentyűvel, melyek a házigazda mindennapi kényelmét szolgálják, így a Grincs csak akkor látja szomszédait Kifalván, amikor kifogy az élelemből.
Kifalva minden évben karácsonykor megzavarja hősünk magányát az évről évre egyre nagyobb, fényesebb és hangosabb ünnepléssel. Amikor a Kik bejelentik, hogy idén háromszor nagyobb lesz a karácsony, a Grincs rájön, hogy csupán egy módon biztosíthatja a csendet és a békességet: el kell lopnia a karácsonyt. Úgy dönt tehát, hogy Mikulásnak adja ki magát, sőt, terveihez csapdába ejt egy nyafka rénszarvast is, hogy legyen, aki húzza a szánját.
Eközben odalent Kifalván Cindy-Lou Ki, egy kislány, akiben túlcsordul a karácsonyi vidámság, a barátaival azt tervezi, hogy csapdába ejti a karácsonyi köreit rovó Mikulást, hogy megköszönhesse neki a sok segítséget, amit túlterhelt édesanyjának nyújt. Ahogy közeledik a karácsony, félő, hogy a jó szándékú terv ütközni fog a Grincs jóval ármányosabb ügyködésével….
Vajon Cindy-Lounak sikerül végre találkoznia a Mikulással? És vajon sikerül-e a Grincsnek egyszer s mindenkorra elnémítani a Kik karácsonyi jókedvét?


Nincs karácsony Kevin – akarom mondani Grincs nélkül. Azonban mi is szerettük volna felfrissíteni egy kicsit tudásunkat erről a figuráról, aki 1957-ben kapott értelmet Dr. Seuss által, és akiből kíváncsiak voltunk, hogy mit hoz ki az animációs filmipar. Nem titok, hogy mi, ProBloggerek is rajongunk a kis kleptomániás, karácsonyra specializálódott morcos egyedért, így amikor megpillantottuk az előzetest, egyből tudtuk, hogy erre bizony ELMEGYÜNK.

A Grincs nem akarja ugyanazt megvalósítani, mint a film, amiért én személy szerint igazán hálás voltam, így a szerelmi sztori ment is a kukába. Ehelyett kaptunk egy teljesen korrekt mesét, amely szerintem sokak számára élvezhető. Ezt a véleményt támasztja alá az is, hogy nem csak gyerekek ültek a moziban, hanem szinte minden korosztály képviseltette magát. Ennek függvényében büszkén állapítottam meg, hogy ez a kis mese mindenkinek, és mindenkihez képes szólni, és a nézőnek szíve joga eldönteni, hogy miről.

Hiszen a Grincs maga is egy összetett jellem, és a készítők is eléggé kihasználták ezt – jól tették. A humor, a segíteni akarás, az anyai szeretet, és a gyerekek őszintesége, valamint a karácsonyi túlbuzgás mind-mind ott van ebben a mesében. Ugyanakkor az üzenet is nagyon szépen átjön a vásznon, hiszen ennek az ünnepnek nem az ajándékokról kell szólnia, hanem a szeretetről. Valamint arról, hogy nem az ajándékon múlik, hogy van-e karácsony. Sajnos azt hiszem, hogy ezt feledjük el leginkább manapság, hiszen rengetegen képesek a szeretetet ajándékokban mérni. Akár tudat alatt is.

A szereplők egytől egyig szerethetők, de engem azért a kislány néhol idegesített a bandájával, azonban belátom azt, hogy a fiatalabb korosztály meg pont értük fog izgulni, hogy elkaphassák a Mikulást. A Grinch egy ilyen meséhez mérten szerethető antihős, amolyan főgonosz, aki esendő, és ha valaki a jellemfejlődést vizsgálná karakterek szintjén a klasszikusokban egy esetleges szakdolgozathoz, hát azt is találni fog benne. Maxi kutya aranyos és cuki, jókat kacagtunk rajta.

Azoknak, akik havat akarnak látni karácsonykor legalább a filmvásznon, és azoknak is, akik szeretik a zöld morcos szörnyecske történetét. Bizony, Ő a Grincs, és kár lenne ezt az ünnepet nélküle eltölteni. Azoknak, akik szeretik a könnyed szórakozást, a télen játszódó történeteket, és azoknak, akik már oly sokat vagy éppen semmit sem hallottak a Grincsről. Azoknak, akik szeretik az állatokat, esetleg a nagyon bénán ábrázolt ember-kik-figurákat. Azoknak, akiknek a karácsonyba belefér egy kis borzongás, na meg a gonoszsággal való leszámolás.

Minden hibája ellenére A Grincs egy szerethető animációs film lett, amelyet bárkinek szívesen ajánlok, egyszer mindenképpen meg lehet nézni.

Értékelés: 8/10


cersei_bio


Velem moziztak még:

bizbasz_bio

szonja_bio

zsebi_bio

 

A Grincs – animációs mese (TESZTELTÜK!)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s