Borítómánia · dream válogatás · Extra tartalom · Maxim Könyvkiadó · projekt · prológus

Borítómánia – Maxim Könyvkiadó módra

Évzáró hetünk utolsó napján megosztjuk veletek – szokásunkhoz híven – a kedvenc borítóinkat. Mivel a hét fő témája a Maxim Könyvkiadó, ezért most maximálisan lenyűgöző könyveket mutatunk meg nektek. Bevallom, nem volt egyszerű kiválogatni a legszebbeket, hiszen rengeteg gyönyörű kötet látott napvilágot a Maxim gondozásában. Különböző témakörök, illetve színek szerint csoportosítva mutatnunk meg most nektek néhányat ezek közül.

maxim2

A fenti kollázson látható kötetek mindegyikén dominál a piros-narancs szín, amely egyébként viszonylag gyakori a borítók között. A legfrissebb megjelenés, a bal alsó sarokban látható Ink egyébként élőben sokkal szebb, ugyanis metálfényű az egész. A többi kötet sajnos nincs a birtokomban – bár biztosan beszerzésre kerül közülük egypár – de mindegyikben van valami különleges. Alapvetően nem kedvelem túlzottan a személyeket ábrázoló borítókat, de itt kettőt is megmutatok: A dachaui varrónő borongós hangulatot sejtet, amely a témájához maximálisan passzol (2. világháború), az Alice hálózata  borítóján pedig egy olyan stílusosan szép hölgy szerepel, aki visszarepít minket a 40-es évekbe. A kalitkába zárt álmokon szereplő kép a címet is megjeleníti, amit szintén imádok, valamint a reménytelenség érzését is kelti, ami nem csoda a könyv nehéz helyzetű főszereplőjét tekintve. Pauline Peters és Jamie Mcguire kötetei hideg fenyegetést árasztanak magukból, ahhoz képest, hogy a piros egy meleg szín…

maxim5 (1).jpg

A piros válogatás után egy pasztellesebb kollázst mutatok most meg nektek. A legtöbb  itt szereplő kötet témája bár nehéz és komoly, mégis egyfajta pozitív kicsengést sugall a lágy színviláguk, legalábbis a külsőt nézve. A 40 ősz és a Flamingó fiú kellően érzékelteti a történelmi témát, az Amikor búcsúzunk pedig a címéből és a témájából kifolyólag is melankóliát áraszt, a kellemes színek ellenére is. A meghívó borítója bár „csupán” egy fotó, mégis különleges hangulatú, a felirat betűtípusa sokat dob ezen, és az ötvenes évek hangulata is átjön, amelyben játszódik ez a romantikus történet.

maxim1Ezek a kötetek első látásra nem tűnhetnek egybetartozónak, de mégis azok: mindegyiken egy lenyűgözően szép grafika szerepel. Az Everless a kedvencem mindegyik Maximos könyv közül, ezért muszáj volt megmutatnom nektek, mennyire csodálatos a borítója. Egy időről szóló fantasyt sejtet, és pontosan ezt is kapjuk a könyv történetében. A királynő felemelkedése kevésbé díszes, de a szépen kerettel igazi nemesi családhoz illő borítót kapott. A rózsa vére a második a képzeletbeli Maximos borítóverseny dobogóján nálam, bár nem mondanám meg belőle, hogy az Operaház fantomja című klasszikus feldolgozását foghatom a kezemben ilyen borítóval.  A Vér és csont gyermekei sötétebb mágikus világba kalauzolnak el bennünket, amit a könyv borítója is megtestesít.

maxim4

Ha címet adnék a kollázsaimnak, ennek az összeállításnak biztosan a „Bezárva” címet adnám. Mindegyik köteten szerepel valaki vagy valami, ami egy üvegbe lett száműzve. Az idő vándorai és a A világok utazói egy duológia kötetei, a két könyv csodásan megy egymáshoz,  az üvegpalack és a búra alatti fa képével A fenti kötetek közül picit kilóg a sorból a Vigyázz, Holly Chase!  hiszen egy hógömbben csücsül a leányzó, ami egy téli történetet sejtet – és azt is kapunk a könyv olvasása során. A gyönyörű sorscsapás kissé szomorkásnak tűnik, egy csapdába esett lepke látható rajta. A pillangó egyébként gyakori, visszatérő motívum a borítótervezők körében, talán szimbolikus jelentése miatt is, amely kontextustól függően jelentheti a változást, átalakulást de magát az emberi lelket is. Törékenysége miatt a drámaibb és nehezebb témák bemutatására is alkalmas, szépsége pedig a nőiséget is közvetíti.

maxim3

A borítók színeinek majdhogynem koronázatlan királya, a fehér és a kék: ezeken a borítókon is e színek dominálnak nagyrészt. A 7 nap szerelem a kivétel ezek közül, de a színpompás kis fa ami kirajzolódik az egyszínű háttéren szerintem figyelemfelkeltő, egy vidám,romantikus történetet sugall, amihez a betűtípus is jól megy. A sötétség oldalai címétől ellentétben világos borítót kapott, amely majdnem teljesen megőrizte a könyvsorozat első részének, A betű mágusának borítóját, csak a színeken változtatott. A 7esével a világ egy fiatal, különc lány küzdelméről szól, az árral szemben úszó, kirívó színű hal megjelenítése tökéletes reprezentációja ennek.

Nektek melyik a kedvenc Maximos borítótok? Mit hagytunk ki szerintetek a válogatásból? Írjátok meg nekünk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s