Érdekességek · író · projekt · prológus · YA

Marissa Meyer írói profilja

Marissa Meyer

marissameyerMarissa Meyer hazánkban egyre ismertebb amerikai írónő. A diplomáját a Pacific Lutheran Universityn szerezte kreatív írásból és gyermekirodalomból, mesterdiplomáját pedig “publishing” (kb. kiadói ismeretek) szakon szeretné a Pace Universityn. Már egészen kiskorában megmutatkozott benne az írói – vagy legalábbis a könyvszerető – véna, az egyik első szava az volt, hogy „story” (aztán a „bath” és a „cookie” következett, azaz fürdés és a süti). Nem csak a verbális fejlődésében nyilvánult meg a történetek kedvelése, de a kedvenc játéka is egy puha kis könyv volt. Nem csoda tehát, hogy amióta az eszét tudja író szeretett volna lenni.

14 éves korában ismertette meg egy barátja az anime és a fanfictiönök világával, amelybe bele is szerelmesedett. Ennek következtében Alicia Blade írói álnéven összesen több mint negyven Sailor Moon fanfictiont publikált – művei még mindig olvashatók a fanfiction.net weboldalán. Mielőtt teljes munkaidős íróvá vált, öt évet töltött könyvszerkesztéssel Seattle-ben. Szabadidejét főként gyermekeivel és férjével tölti, imádnak utazni és családi programokat szervezni.

Munkássága

cinderA hírnevet a Cinder című kötet (Holdbéli Krónikák 1. része) hozta meg neki, ami hazánkban is kiadásra került, még az Alexandra Kiadó gondozásában 2012-ben, nemrég a Könyvmolyképző Kiadó újra megjelentette ezt a fantasztikus kötetet. A Cinder egy újramesélés, azaz retelling, a híres Hamupipőke sztori fantasy-sci-fi változata, amelyben Cinder egy kiborg, aki egyben Új Peking legjobb műszerésze is. A koronaherceg, Kai a műszerészeti tudása miatt fel is keresi Cindert, Szerepel a történetben egy különös holdbéli királynő, Levana is – vajon sikerül  gonosz uralkodónak a földet meghódítania? Cinder kezében a megoldás és a jövő kulcsa – lélegzetállító kalandjait pedig nem csupán egy, de 4 kötetben olvashatjuk.

scarletMarissa további magyarul megjelent művei közé tartozik a Scarlet, ami a Piroska és a Farkas újramesélése, és a Cinder folytatását képzi. 2014-ben került kiadásra a kötet szintén az Alexandra gondozásában, reméljük újra kaphatóvá válik a közeljövőben. A sztori ott veszi fel a fonalat, ahol az előző véget ért, de számos új szereplő megjelenik, köztük természetesen Scarlet, azaz Piroska is.  Megismerkedhetünk Farkassal is, aki egy vonzó – de persze ijesztő is – pankrátor, akivel együtt erednek Scarlet nagyanyjának nyomába, aki eltűnt. Később persze Cinderrel is összefutnak és közösen próbálják Levana királynő fondorlatait megakadályozni.

covers_492625Marissa harmadik magyarul megjelent kötete a legfrissebb, Heartless – Szívtelen című története. Marissa az újramesélések mestere, ez a kötet az Aliz Csodaországban feldolgozása. Főszerepben Catherine, a jövendőbeli szívkirálynő, aki azonban inkább cukrászati babérokra törne, pékséget szeretne nyitni legjobb barátnőjével. Igaz, hogy a Szív Király kedvence, de az ő szíve az udvari bolond, Jest felé húz. Kapcsolatukat azonban a király és Cath szülei miatt csak titokban folytathatják. A helyzet persze nem egyszerű, a sorsnak más tervei vannak, mint a lánynak, ez a varázslatos és őrült, szörnyekkel teli vidék számos meglepetést rejt.

Angolul több kötete olvasható az írónőnek, többek között a Cress, a Holdbéli krónikák harmadik kötete, amely az Aranyhaj újramesélése, valamint a Winter, ami pedig a Hófehérke történet más aspektusból való megközelítése. A Stars Above pedig egy novelláskötet szintén a Holdbéli Krónikák univerzumban, valamint a Fairest című kötet is ide kapcsolódik, Levana sztoriját meséli el.  Meyer két másik kötete is megjelent már angolul, a Renegades és annak folytatása, a Archenemies.

Érdekességek az írónőről

  • Marissa házas, egy lány ikerpárt fogadtak örökbe férjével, Jesse Taylorral
  • Egyetemi évei alatt dolgozott levélválogatóként is – az ő feladata volt a kollégiumba beérkezett posta szétválogatása
  • Tinédzser korában abban az étteremben dolgozott, ahol 25 évvel azelőtt a szülei megismerkedtek
  • A Cinder volt az első befejezett kötete.
  • Újévi fogadalmai közé tartozott tavaly az, hogy megtanul egy hangszeren játszani: az ukulele volt a választottja. Idén úgy döntött, egy új hangszert választ, de még nem jutott dűlőre.
  • Ha bármilyen fantasy vagy sci-fi világot választhatna, egyértelműen a Roxfortba költözne – a Hollóhát házát erősíti az írónő.
  • Kedvenc nasija az étcsokiba mártott dió.

A cikk 2019. január 17-én íródott.

Források:

regi_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s