Érdekességek · Extra tartalom · projekt · prológus · romantikus

5 érdekes tény a Brontë nővérekről

Nem tudom, ti hogy töltitek a Valentin-napot, de én Emily Brontë művével, az Üvöltő szelekkel, így gondoltam össze is szedek a három nővérről pár információt, hogy még jobban megismerhessük őket.

375px-painting_of_brontu00eb_sisters1. Nagy családban éltek

Hatan voltak testvérek, a két legidősebb nővér, Maria és Elizabeth 1825-ben meghalt. A három ismert nővéren kívül volt még egy fiú is, Branwell, akinek szenvedélyeként a portréfestést és a költészetet tekinthetjük. Ezt a képet is ő festette, amin három testvére, Anne, Emily és Charlotte látható. Középen pedig önmaga árnyéka, mivel “kifestette” magát a képből. Harmincegy évesen hunyt el valószínűleg tuberkulózisban. Sajnos rászokott az alkoholra, és az ópiátokra, ez is okozhatta korai halálát.

late-night-thursday-at-bronte-parsonage-museum-1741_large2. Egykori otthonuk ma múzeum

Életük nagy részét a yorkshire-i Haworthban töltötték, az ottani paplakban. 1820-ban ugyanis apjukat jelölték ki városi plébánosnak. Édesapjuk, Patrick Brontë egyébként szintén imádta az irodalmat, jelentek meg költeményei és fikciós művei egyaránt, így a gyerekek könyvek között nőttek fel.  A múzeum becses neve a Brontë Parsonage Museum, és a Brontë Society tartja fenn. Rajta van Anglia nemzeti örökségi listáján is.

3. Emily 50 fontot fizetett, hogy kiadják az Üvöltő szeleket

Ma már nehéz elhinni, mivel tudjuk, hogy mekkora siker övezi ezt a könyvet, de anno nem akarták kiadni. Ezért, hogy kárpótolja a kiadót az esetleges jövőbeli bukástól, 50 fontot fizetett. Sajnos valóban nem kapkodták el, s Emily a publikáció utáni évben úgy halt meg, hogy kudarcként tekintett könyvére. A sors fintoraként 2007-ben 114 000 fontért kelt el egy első példány. (Mai napon ennyi az átváltása: 50 font = 18 038 Ft, 114 000 font = 41 104 424 Ft)

61cbigxhwdl4. Charlotte barátja volt Elizabeth Gaskellnek

Gaskell neve ismerősen csenghet, ha jártas vagy a viktoriánus irodalomban. Itthon nem annyira népszerű, de azért főbb művéről a legtöbben hallottak már (Észak és Dél). A két nő akkor találkozott, amikor már mindketten sikeres írók voltak. Habár barátságuk nem volt annyira szoros, sokat segítettek egymásnak. Gaskell bátorította Charlotte-ot a házasságra, és ő segített pénzügyi támogatást szerezni a házaspárnak. A leginkább említésre méltó dolog mégis Charlotte halála után történt, amikor is 1857-ben megjelent a Brontë nővér első életrajza. Akkoriban nagy kuriózumnak számított, hiszen egy nő írta egy női íróról, és leginkább a személyes életére koncentrált. Kritikaként főként azt lehetne felhozni az írás ellen, hogy nagyon próbált az akkori kor igényeinek megfelelő női képet alkotni az írónőről.

5. Anne, a legkevésbé ismert a három nővér közül

Ő született legutoljára, és nagyon fiatalon, huszonkilenc évesen elhunyt. Emilyvel elválaszthatatlanok voltak, még egy sagát is írtak egy fikcionális szigetről, Gondalról. Sajnos próza nem maradt fenn, pár verset viszont el lehet olvasni. Charlotte-al viszont nem volt felhőtlen a kapcsolatuk, pontosabban ő nem tartotta nagyra húgát. Charlotte írta húga első önéletrajzát, s mivel Anne élete nem volt túlzottan dokumentált (csak pár levél maradt fenn), ezért úgymond muszáj megbízni nővére írásában. Nem rejtette véka alá negatív véleményét húga második regényéről, a Wildfell asszonyáról. 1950-ben pedig, amikor már befutott íróként elég nagy hatással bírt, konkrétan visszautasította a lehetőséget, hogy újranyomják Anne könyvét, mondván, hogy szerinte a Wildfell asszonya nem tűnik kívánatosnak ahhoz, hogy fennmaradjon.

Olvassunk tehát mind a három nővértől, hiszen mindegyikőjük valami rendkívülit hozott létre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s