fantasy · interjú · Percy Jackson

Rick Riordan és a gyakran ismételt kérdések

rick riordanNem is lenne teljes az urban fantasy hetünk, ha nem jönne fel a Percy Jackson sorozat. Az ókori görög mitológia a modern Amerikával történő varázslatos keveredése rengeteg rajongót szerzett Rick Riordan-nak világszerte. Ebben a bejegyzésben néhány gyakran feltett kérdésre adott válaszát fordítottuk le Nektek. Ha a teljes listát szeretnétek olvasni, ITT megtehetitek.

 


Honnan jött az inspiráció a Percy Jackson sorozatokhoz?

A fiam, Haley kért meg, hogy mondjak neki esti mesét az istenekről és a hősökről. Már sok éve tanítottam görög mitológiát, szóval örömmel teljesítettem a kívánságát. Amikor kifogytam a mítoszokból csalódott lett, és megkért, hogy találjak ki valami újat ugyanazokkal a karakterekkel.
Gondolkoztam ezen egy pár percig, aztán eszembe jutott egy kreatív írás projekt, amit a hatodikosaimmal csináltattam – engedtem nekik, hogy megteremtsék a saját félisten hősüket, bármelyik isten fiát vagy lányát, és egy görög-stílusú kalandot találjanak ki nekik. Ezen a gondolaton elindulva kitaláltam Percy Jackson karakterét és elmeséltem Haley-nek a történetét, hogy is juttatta vissza Zeusz villámát a modern Amerikában. Nagyjából 3 éjszakába telt elmesélni az egész sztorit, és amikor befejeztem, Haley azt tanácsolta, hogy írjak belőle könyvet.
Már így is sok dolgom volt, de valahogy mégis találtam időt arra, hogy a következő év során megírjam az első Percy Jackson könyvet. Egyszerűen csak élveztem írni. A történet nagyon szórakoztató volt és teljesen más, mint a felnőtt irodalom, így azon kaptam magam, hogy rengeteg időt töltök a megalkotásával. Most már örülök, hogy így tettem!

Ha két félistennek gyereke születne, akkor ő negyedvérű lenne, félisten, vagy mi?

A legtöbb félisten a Félvér Táborban nem él addig, hogy gyerekeik lehessenek, az életük egyszerűen csak túl veszélyes. Ha mégis születnének utódaik, ők valószínűleg normális emberek lennének, mivel az isteni erők minden generációval egyre jobban felhígulnak. Ha a szülők hihetetlenül erősek lennének, a gyerek esetleg lehet, hogy egy félistenre hasonlítana. A Jupiter Táborban a dolgok egy kicsit másként mennek, ahogy te is tudhatod, ha olvastad Az Olimposz hőseit.

Mennyiben más gyerekkönyveket írni, mint felnőtteknek szólót?

Amikor a Percy Jackson-t írtam, nem találtam nagyon másnak, mint a felnőtteknek szóló Tres Navarre írását. Szerintem a gyerekek ugyanazt várják egy könyvtől, mint a felnőttek – egy akciódús sztorit, olyan karaktereket, akikért megéri izgulni, humort, meglepetéseket és rejtélyeket. Egy jó könyv mindig felvet új kérdéseket benned és még egy oldal elolvasására késztet, hogy megtaláld a válaszokat.

Miért döntött úgy, hogy Percy-nek diszlexiája és ADHD-ja legyen?

Amikor a Percy Jackson-t írtam, a saját fiam is éppen tanulási nehézségek gyanújával volt tesztelve. Gondjai voltak az olvasással és a tanteremben való koncentrációval, és a tanárok diszlexiára és ADHD-ra gyanakodtak. Frusztrált volt, amikor olvasni kellett tanulnia, és meg kellett neki magyaráznunk, hogy a teszt arra szolgál, hogy őt és a tanárait segítse, nem pedig arra, hogy rosszul érezze magát miatta.
Amikor ez történt, rengeteg kutatómunkát végeztem a diszlexiával és az ADHD-val kapcsolatban. A könyvek, amiket olvastam megerősítették, mait már korábban is gondoltam: hogy a diszlexiás/ADHD-s gyerekek kreatív, újszerű gondolkodók. Annak kell lenniük, mert nem úgy látják és oldják meg a problémákat, mint más gyerekek. Percy-t is ADHD/diszlexiássá tenni volt a saját módszerem arra, hogy kimutassam tiszteletemet az iránt a potenciál iránt, amit olyan gyerekekben fedeztem fel, akiket ismerek, és ilyen problémákkal küzdenek. Nem rossz dolog másnak lenni. Néha ez a jele annak, hogy nagyon-nagyon tehetséges vagy. Ez az, amit Percy felfedez magában a Villámtolvajban.


petra_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s