Érdekességek · írói profil · Extra tartalom · projekt · prológus · YA

Maggie Stiefvater írói profilja

Maggie Stiefvater

Élete, mindennapjai

maggiestief.jpg

Maggie (Margaret) Stiefvater amerikai írónő, Heidi Hummel névvel született 1981 november 18-án, Harrisonburgben. A Stiefvater férje vezetékneve, Margaretre pedig 16 éves korában változtatta meg a nevét. Diplomáját a Mary Washington College-n szerezte, történelemből. Az írónő jelenleg Shenandoah Valley-ban él, Virginiában, férjével és két gyermekükkel. Az írónő és családja imádják az állatokat, ezt jól mutatja, hogy egy kisebbfajta állatkertet gyűjtöttek össze: macska, ló, kutyák és kecskék is élnek Maggiék háza körül. Főként a Hollófiúk és Mercy Falls farkasai könyvsorozatáról ismerheti a magyar olvasóközönség. Legtöbb könyve New York Times bestseller #1 lett.

Maggie már gyerekkora óta író szeretett volna lenni, már akkoriban is könyvek kiadásáról álmodozott. Emellett megfordult a fejében hogy forgatókönyvíró, rajzfilmkészítő, animációs filmkészítő vagy zeneszerező lesz – végül valamennyi álma beteljesedett, kivéve talán a vadászpilótává válást. Maggie ugyanis igazán sokoldalú művészlélek, nem csupán fantasztikus könyveket ír, de többféle hangszeren is játszik, sőt, még zenét is szokott írni, amit  ITT tudtok meghallgatni. Főként hárfára és skót dudára épülnek a számai. Az írás és zenélés mellett harmadik fő szenvedélye a grafika, főként színes ceruzával alkot, műveit ITT nézhetitek meg.

Mielőtt teljes állásban író lett, művészként dolgozott, állítása szerint főként cicafejeket rajzolt híres festők képeire, amelyeket aztán eBayen árult. Képei ezen kívül a lovasművészetről szóltak akkoriban. Maggie egy fura szerzet, de ezt nem is tagadja. A cicafejeket mára becserélte könyvekre, de örökké furcsa marad.

Az írónő sajnos egy ideje horogféreg (Ancylostoma duodenale) fertőzéssel küzd, annak is a súlyosabb változatával. Autoimmun betegségre hasonlító tünetei vannak, valamint migrénnel, demenciával, fokozódó étel-ital és allergénekkel szembeni allergiával, narkolepsziával és izomgyengeséggel küzd. Mindezekkel együtt is folytatja munkáját és próbálja pozitívan látni a dolgokat.

mswolf

Munkássága

Tündérdallam

covers_245798Első kötetét 2008-ban adta ki az írónő Lament címmel. A kötet egy be nem fejezett trilógia, második kötete a Ballad. Mindkét könyv megjelent magyarul is. A Tündérdallam-sorozat, ahogy az írónő többi könyve is a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg. A Lament a 16 éves Deirdre Monoghan történetét mesélik el, aki nem csupán egy rendkívül tehetséges zenész, de egy szép napot rádöbben, hogy Látó is: különleges képességének hála látja a mágikus tündéreket. covers_245803A fiatal lányra időközben a szerelem is rátalál, na meg egy szövevényes háború egy ősöreg tündérkirálynővel. A Ballada Dee első kötetben megismert legjobb barátjáról, Jamesről szól, aki szintén egy igen tehetséges zenész. A tehetségére azonban nem csupán a zeneszerető közönség, de egy lélekrabló tündérmúzsa, Nuala is felfigyelt. Hogy ne legyen egyszerű a helyzet, a fiatalok egymásba szeretnek… Vajon sikerül-e legyőzni a gonosz tündérkirálynőt és a holtak királyát? Megmenteni saját, és szerelme életét? A kötetből mindez kiderül. ITT olvashattok többet a könyvekről.

Hollófiúk

 

A Hollófiúk első kötete 2012-ben jelent meg, és azonnal a sikerlisták élén találhattuk. Nem is csoda, hiszen a kötet egy lenyűgöző, egyedi történet egy csapat fiatal srácról, és egy különleges lányról. A 4 kötetes sorozat végigköveti a srácok sorsát, Blue, Adam, Noah, Gansey és Ronan kalandos életét. Teli varázslattal, izgalommal, misztikummal kellő mennyiségű romantikával fűszerezve. A kis csapat egyébként egy halott walesi király és a varázserejű Ley-vonalak legendáját próbálja felderíteni, miközben egyre szorosabbra fűzik egymással a szálakat. Mindezekhez hozzátesz még Blue különc családja is, akik kizárólag nőből állnak és jóslással foglalkoznak. Minden kötet egy-egy új varázslatot mutat be nekünk, miközben egyre közelebb kerülünk a legenda megfejtéséhez és az egyik főszereplő, Gansey, első kötetben megjósolt halálához.

A sorozat kötetei: A Hollófiúk, Álomrablók, Kék liliom, A Hollókirály

31373184Dreamer trilógia

A kötetek egyfajta folytatása, de egyedülállóként is megállja a helyét a Dreamer trilógia, amelynek első kötete, aCall Down The Hawk idén novemberben fog megjelenni. A történet főszereplője Ronan, az események pedig a A Hollókirály befejezése után játszódnak. Az írónő igen titokzatos a könyvvel kapcsolatban, de a fontosabb információkat ITT olvashatjátok el róla.

Mercy Falls farkasai

 

A Mercy Falls farkasai egy sorozat, amelynek főszereplője Grace és Sam. Adott egy lány, akit gyerekkorában megtámadtak a farkasok és majdnem belehalt – ez azonban furcsa módon mégsem kellemetlen emlék számára.  Grace beleszeret egy farkasba, aki történetesen Sam. Sam ugyanis vérfarkas: amikor hideg van farkas, amikor meleg van ember. Az ő szerelmi történetüket olvashatjuk a kötetekben, váltott nézőpontból. A második kötettől két újabb főszereplő nézőpontját és történetét is megismerhetjük, Cole és Isabel se veled-se nélküled kapcsolatáról olvashatunk – hogy ne legyen egyszerű, a srác vérfarkas, a lány pedig egy “egyszerű lány”. A negyedik kötet, a Sinner szintén ebben az univerzumban játszódik, azonban egyedülálló könyvként is megállja a helyét. A bűnös Cole és Isabel se veled-se nélküled kapcsolatárának i-jére teszi fel a pontot.

A könyvek rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig, a Shiver megjelenésekor 40 hétig tündökölt a New York Times Bestseller listáján. Olyannyira tetszett az olvasóközönségnek, nem kevesebb, mint 1,5 millió példány fogyott el belőle. Világszerte ismertté vált, több mint 36 nyelvre fordították le.

A sorozat kötetei: Shiver – Borzongás, Linger – Várunk, Forever – Örökké, Sinner – A bűnös

Különálló kötetek

covers_439459.jpgMaggie két egyedülálló kötetet is megjelentetett, az egyik az All ​the Crooked Saints amely magyarul még nem olvasható. A kötet az 1960-as évek Amerikájában, pontosabban Bicho Raro nevű helyen, Coloradoban játszódik, és a Soria család három tagjának sorsát követi figyelemmel. A család a csodatételükről volt híres mindig is, és bár nem önszántukból költöztek Bicho Raro-ba – az egyházzal volt egy kis összetűzésük -, mégis folytatták a csodatevő tevékenységüket és segítenek az őket felkereső zarándokoknak. E különleges család életét,  három tagjának (Daniel, Beatriz és Joaquin) sorsát követhetjük figyelemmel, akik mindannyian saját, külön bejáratú csodájuk nyomába szegődnek.

covers_318151.jpgAz írónő második, különálló kötete A Skorpió Vágta, szintén egy fantasy, amely Maggie egyik szerelméről, a lovassportról szól. A fülszövegét itt olvashatjátok:

A Skorpió Vágtát november elején rendezik. A lovasok mindent elkövetnek, hogy megzabolázzák tengeri lovaikat, és célba jussanak.
Van, aki túléli.
Van, aki belehal.
Idén a tizenkilenc éves Sean Kendrick a címvédő bajnok. Nem a szavak embere, és ha fél is, mélyen hallgat róla.covers_323027.jpgPuck Connolly más. Soha nem gondolta, hogy egyszer majd indulni fog a Skorpió Vágtán. De a sors úgy hozza, hogy kénytelen benevezni a versenyre – egyedüli lányként. Sejtelme sincs, mi vár rá.
A nagysikerű Shiver-trilógia szerzője, Maggie Stiefvater, megint megmutatja, milyen az, amikor a szerelem és az élet komoly akadályokba ütközik, és csak az marad életben, akinek a helyén van a szíve. A Skorpió Vágta minden olvasó számára felejthetetlen élményt nyújt.

 

Harmadik  “egyedülálló” kötete A hajsza a Szellemállatok sorozat második része egy gyermekkönyv, fülszövege ITT olvasható.

maggiest

Érdekességek

  • Maggie imádja az autókat, főleg a két sajátját: van egy Mitsubishi Evo-ja és ey ’73-as Camaroja – Ganseynek, a Hollófiúk sorozat egyik főszereplőjének ugyanilyen verdája van.
  • Az előbbiek után talán nem annyira meglepő, de Maggie autós magazinokba is szokott cikkeket írni, például a Road & Track vagy a Jalopnik című lapokban jelennek meg írásai.
  • A Hollófiúk kötetek a közeljövőben a képernyőre kerülnek sorozat formájában, az írónő is részt vesz ennek alkotásában. A sorozatot egyébként a The Magicians-t is készítő stáb fogja készíteni nekünk, reméljük minél hamarabb!
  • A Hollófiúk első kötetét 19 évesen kezdte el Maggie írni.
  • A Camaroját Lokinak hívja. Megveszekedett egy autó lehet!
  • Maggie készített egy vicces, zenés videót, kizárólag arra a célra, hogy az emberek végre valahára jól ejtsék ki a nevét. ITT meg is nézhetitek.
  • Az írónő nagyon aktív mindenféle közösségi portálon, mélyebb betekintést nyerhettek életében az INSTAGRAM, TUMBLR, FACEBOOK vagy TWITTER posztjait böngészve.
  • Egyetemista korában nem csupán hobbiból, de versenyszerűen is játszott kedvenc hangszerén, a skót dudán.
  • Ballynoola néven egy zenekart alapított szintén egyetemi évei alatt, amely kelta zenét játszott. A zenekar még turnézott is, egészen a USA keleti partjáig jutottak

Források

A bejegyzés 2019.02.27-én íródott.

regi_bio_2019

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s