Érdekességek · Extra tartalom · fantasy · projekt · prológus

Owain Glyndwr története

Hacsak nem vagytok Walesi-ek, akkor eddigi életetek során nem találkozhattatok gyakran Owain Glyndwr nevével. Hogy miért? Nos, azt mondják, a történelmet a győztesek írják, és szegény Owainből végül sok minden lett, de győztes, az nem.

Glyndwr legendája A Hollófiúkból lehet picit ismerős, és habár nekem még nem volt szerencsém Maggie Stiefvater könyvéhez, most megpróbálkozom bemutatni Nektek Wales hercegének kalandos életútját!

Owain élete sokáig hatással volt Walesre, azonban ne gondoljátok, hogy ez csupa pozitív dolgot eredményezett. Sokak a Walesi nacionalizmus atyjaként emlegetik, valamint 2002-ben 23. helyezettként bekerült a 100 legnagyobb brit közé. Arról nem is beszélve, hogy ő volt az utolsó walesi, aki büszkén viselhette a Wales hercege címet. (Ja, és sétáló utcát is neveztek el róla, of course.)

Owain Glyndwr StatueCorwenDenbighshireNorthTowns and Villages

A kis Glyndwr jómódú családban nőtt fel észak-kelet Wales-ben. Esküje az angol koronához kötötte, melynek szolgálatára 1394-ben katonának állt, ahol megtanult igazán jól harcolni. Micsoda hűség! Kár, hogy nem tartott soká…

Egy szomszéd, név szerint Grey de Ruthyn báró igényt tartott egy darabkára Owain földjéből, ami egy jó kis határvitát szült, ezért főhősünk megjelent az angol parlamentnél, hogy fellebbezzen. Sajnos Baron Grey jó barátja volt a királynak, így szegény Owain kérését meg sem hallgatták, sőt, mégtöbb földet kellett szomszédjának adnia. Greyt mindenki úgy ismerte, mint minden Walesi ellenségét, így tovább folytatta áskálódását Glyndwr ellen. Háborús időkben, mint minden nemesnek, Glyndwrnek is kötelessége volt katonákkal szolgálni, és így is tett mindig.

220px-Owain_Glyndwr_Siegel_2Aztán egyszer IV. Henry újabb hadjáratot tervezett a skótok ellen, és a parancsot Grey-nek kellett volna továbbítania. A báró azonban visszatartotta az üzenetet egészen addig, míg Owain számára túl késő nem lett: szegénykénket árulásért bűnösnek találták. Pontosan úgy reagált, ahogy a korban bárki tette volna, számüzetése első percében már felkelést tervezgetett. Azonban kissé átesett a ló túloldalára, hiszen a következő néhány évben sok-sok várost felégetett és elrabolta a Grey-rokonságot, hogy bosszút álljon a báró tetteiért.

Sikerei minden fülbe eljutottak, és egyre több támogatója lett a lehetőségnek, hogy kiutasíthatják az angolokat és visszaszerezhetik az irányítást Wales felett. 1404-ben két kastélyt is megszerezett magának (Aberystwyth és Harlech), és még ebben az évben meghódította az első Walesi parlamentet is Machynlleth városában, ahol Wales hercegévé koronázták.

Parliament House at Machynlleth

Minden csodálatos volt egészen addig, amíg néhány év elteltével a dolgok kezdtek rosszra fordulni. Kulcsfontosságú csatákat veszítettek el, 1408 nyarán pedig Aberystwyth kastélya angol ostrom alá esett. Hónapok múltán kifogytak az élelemből, így nem maradt más választásuk, mint megadni magukat. Sajnos ez nem minden, 1409-re Harlech kastélya is fehér zászlót lengetett, ekkor vitték el és zárták börtönbe Glyndwr feleségét és lányát is.

Owain hamarosan a legtöbb támogatóit elvesztette, és csupán 1412-ig folytathatta harcait, ekkor ugyanis túszul ejtették. Ami mindezek után történt, meglehetősen bizonytalan. Owain ugyanis felszívódott és bujkálni kezdett. Wales szabadsága sajnos oda lett, és minden irányítás újra angol kezekbe került.

Ami Owaint illeti, senki nem tudja merre ment, mikor és hol halhatott meg. Sokan azt mondják, Herefordshireben töltötte élete utolsó napjait, mások szerint a hegyekbe vándorolt. Akárhová is ment, a szabadság álma is vele tartott.


mancs_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s