Érdekességek · Extra tartalom · napi dilemma · projekt · prológus · személyek · szerelem · történelem · YA

Kincsek, amelyek rejtve maradhattak volna…

Néhány kincsnek nem árt, ha a föld mélyén marad. Emlékeztek még a Múmia-filmek átkaira, a halálos veszélyekre, a több áldozatot követelő értéktárgyakra? Ezúttal azokat a könyveket gyűjtöttem össze nektek, amelyeknek nem ártott volna, ha nem lelek rájuk, vagy legalább is nem abban az  időpontban, amikor sikerült őket végre valahára befejeznem.

Sarwat Chadda – Az ördög csókja

Ó, jaj. Pedig a borítója igazán ígéretes volt, és az első 50 oldal még tetszett is, de a könyv egésze után nagyon nehéz szóhoz jutni.  A könyv – a jó kezdet után – teljesen elindult lefelé a lejtőn, és a lavinát nem volt, ami megállítsa. Van a könyv hátlapján egy szöveg, amely  a következő, idézem: “Semmi sem olyan félelmetes, mint maga a félelem… és Billi SanGreal. Mered követni?” Nos, ha Billitől valaki elkezd félni a könyvben olvasottak alapján, akkor annak iszonyatosan komoly pszichés problémái lehetnek, vagy gyermekkorában nem azzal ijesztgették, hogy elvisz a Rigóbácsi, hanem azzal, hogy Jön a Billi SanGreal, aztán lesz neked ne mulass! Esküszöm, a könyvben még csak meghalni sem tud tisztességesen, mindent készséggel mások csinálnak meg helyette, és még arra is béna szegény, hogy egy hihető hazugságot kitaláljon az iskolában, amiért körülbelül állandóan monokli van a szeme alatt. De a legviccesebb az egészben, hogy a karaktert komolyan gondolták. Csak saját felelősségre ajánlom!

Valerio Evangelisti: Indulj, inkvizítor!

Hihetetlen, mennyire megszenvedtem ezzel a kötettel annak idején. Nem, nem, nem, nem és nem, a szóismétlést nem kerülve elárulom, hogy továbbra sem értem, hogy mi akart ez lenni igazából. Kezdjük azzal, hogy három szálon fut a történet, amelyeknek látszólag semmi közük egymáshoz, aztán pedig majd valamikor nagy sokára természetesen megtudjuk, hogy de, van. Ez a három szál három különböző időben játszódik, amelyek közül csak az egyik értékelhető, ám végül ezt is sikerült elrontani. Talán ha ezt az egyetlen, XIV. századi történést mesélte volna el a regény, akkor tudtam volna szeretni. Így viszont egy kozmikus űrkatyvasszal állunk szemben, ami nyomokban történelmet is tartalmaz(hatott).

Peter Sanawad: Hollóvér

Annak ellenére, hogy mennyire műveltnek kell lenni a régi századok szavaiból, a könyv néhol meg már hihetetlenül gagyi lett. Először is attól, hogy a regény mindenkit meg akart menteni, és mindenkinek meg akarta adni a második esélyt. Minek? Igen, látom a korosztályi besorolást, de az első két esetnél ez még el is ment, a huszonharmadiknál már idegesített. A párbeszédek is akadoztak néha, de ami végleg kiverte nálam a biztosítékot az a következetlenség volt. Sanawad mintha nem kalkulálta volna be előre a fordulatokat, időközben a szereplői pedig önálló életre keltek. Így instant megoldásokhoz kellett nyúlni, és a legutolsó utáni információelejtés inkább lett nevetséges, mintsem hatásos. Nincs kézzel fogható ötleted, ami előremozdítaná a cselekményt? Tegyél be egy instant penészes fát, amiből Nagy Katalin orosz cárnő, II. ezen a néven az erejét nyeri, és probléma megoldva. Szegény felvilágosult abszolutizmust megvalósító uralkodó emlékét mérhetetlenül sajnáltam.

Elle Kennedy: The Deal – Az üzlet

Ejnye-bejnye. De beszéljenek helyettem a zanzásított indokok. Adott két klisével felruházott tucattermék, egy fiú és egy lány, akik tökéletesen el vannak foglalva a saját kis tökéletes életükkel. Látszólag, merthogy a színfalak mögött bizony komoly sérelmek húzódnak meg. A hímnemű egyedpéldányunk a hokicsapat kapitánya, a szex királya, a tanulás császára, Garrett. Nem elég, hogy lehoz az életről, olyan jóképű, de mindezek mellett sportol, és a tanulásban sem utolsó! Azt hiszem, itt az ehető bugyi sok lányról le is olvadt bárminemű ajkak érintése nélkül. A női nemet erősíti a piros sarokból megismert Hannah, aki legalább annyira műanyag agyban, mint mellben. Kész is a tökéletes páros. És mindez leszűrhető KŐKEMÉNY 10 oldal után. Garret etikadolgozata a véletlen folytán annyira jól sikerül, hogy máris magáénak tudhat egy elégtelent, ami annyira kilóg az internetes naplóból, mint a megbízhatóság a Neptunból. Pont kapóra jön neki Hannah, aki történetesen ötösre nyalta be magát Tolbertnél. Nem mellesleg, vagyis pont de, a leányzó természetesen még csinos is, rajta Sába keblei erősen domborodnak.

Szappanos Gábor: A Királynő mélyén

A Királynő mélyén - Szépirodalom

Ez nem egy jó könyv. Pedig lehetett volna. Voltak elvárásaim a regénnyel kapcsolatban, szeretni akartam, tekintve, hogy történelmi és erotikus, de mit kapunk, ha keverjük a kettőt? A próbálkozás nem rossz, az eredmény förtelmes. Minket, olvasókat pedig egyetlen kérdés tart lázban mindvégig: Hogyan lehet közösülni egy kockakővel?

Ashley Carrigan: Ikrek hava

Olvastam már jobbat is, de őszintén megmondom, rosszabbat csak elvétve. Akadt néhány gyengébb példány ennél, de ha tanácsolhatok valamit, akkor ezt a kötetet inkább a mazochistáknak ajánlom vagy azoknak, akik szeretik az olyan történeteket, amelyekben csak úgy történnek az események, és egyáltalán nem kell gondolkodni rajtuk, mert valljuk be, ha gondolkodni kezdenénk, az fájna. Nekem fájt. Én gondolkodtam. Skylar, aki már igen kimunkált aszfalt, merthogy majdnem minden létező úthenger átment már rajta (igen, a pasikra gondolok), egyébként belsőépítész. Jim, azon felül, hogy veterán, véletlenül még meg is menti Skylart az utcán néhány jól betanított támadótól. De itt jön a csavar: korábban Skylar is katona volt amúgy, és kész csoda lenne, ha nem illenének össze valamilyen véletlen folyamán, de azt hiszem az írónő túl sok szappanoperát látott, s igencsak beleálmodta ebbe a sztoriba a rétestészta-effektust. Feleslegesen. A történet egyik része sem lepett meg. Sajnos.


Nos, nekem ezek lettek volna azok a kincsek, amelyek maradhattak volna a föld alatt is jó mélyen, elrejtve. A kérdés már csak az, hogy ti olvastátok-e valamelyiket, és ha a válaszotok igen, írjátok meg nekünk Facebook-oldalunkon, hogy nektek miért tetszett vagy éppen nem tetszett az adott könyv. De arról is regéljetek nyugodtan, hogy melyik könyvet adnátok még hozzá a listához! A címre/linkekre kattintva elérhetitek az értékelések egészét.


cersei_bio_2019

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s