Agave kiadó · Érdekességek · Extra tartalom · lények · projekt · történelem · történelmi vonatkozás

A dzsinnek eredete

Valószínűleg mindannyian jól ismerjük Dzsinit, az éneklő kék dzsinnt az Aladdinból, de valójában honnan ered az ő alakjuk, mitológiájuk? Ezt próbáltuk most kideríteni.

Mi is az a dzsinn?

Hitrendszertől függően a dzsinneket különleges képességekkel megáldott lényeknek tartották, akiket Allah teremtett. Ám akadnak olyanok, akik nem kötik  őket teremtéstörténethez.

Az iszlám vallásban kétféleképpen említik a dzsinneket. Az első szerint képtelenség emberi érzékeléssel észlelni őket. Viszont ez nemcsak a dzsinnekre igaz, hanem az angyalokra és démonokra is. A szabály szerint minden démon és angyal dzsinn de nem minden dzsinn angyal vagy démon.

A második említési mód szerint a dzsinnek láthatatlan entitások, akiket füstmentes tűzből hoztak létre. Ezeknek a lényeknek az ismérvei közé tartozik, hogy az emberekhez hasonló motivációval és szükségletekkel rendelkeznek. Szükségük van táplálékra és képesek a szaporodásra is. Rendelkeznek életciklussal, de sokkal tovább képesek életben maradni az embereknél. Bár hozzájuk hasonlatosak voltak, ám a dzsinnek gyorsabbak és erősebbek voltak az embereknél. A dzsinnek is lehettek hívők és nem hívők valamint ítélet elé állították őket, ami alapján a mennybe vagy pokolba kerültek.

Volt interakció az emberek és dzsinnek között?

Bár az emberek többsége nem rendelkezett a képességgel, hogy lássa őket (kivéve, ha a dzsinnek is úgy akarták), mégis  volt pár figyelemreméltó figura a történelem során, akiről úgy hírlik, képesek voltak kommunikálni a dzsinnekkel.

Az iszlám hagyomány szerint Mohamed nemcsak az embereknek, hanem a dzsinneknek szánt próféta is volt. Rajta kívül más prófétákat és hírvivőket is küldtek a dzsinnekhez, hogy megismerjék Allahot és általa a megváltást. A Korán 72.fejezete (szúra) a dzsinnek létezésének lett szentelve, amiben azt is leírják, hogy Iblist –az iszlám megfelelője a Sátánnak- szintén dzsinnek tartották.

A dzsinnek teremtése

A feljegyzések szerint a dzsinn fajt csütörtökön teremtették –azután a nap után, hogy létrehozták az angyalokat. Ezek a lények vagy egy tűzkeverékből vagy füstmentes tűzből jöttek létre. Sokan szó szerint értelmezték ezeket a feljegyzéseket, míg mások inkább egy speciális energiaként tekintenek a tűzre. Ez indokolná azt is, hogy miért élnek tovább a dzsinnek, mint az emberek.

Az is egyértelmű, hogy a dzsinneket több ezer évvel az emberek előtt teremtették. Ám felmerült néhány probléma ami aggasztotta Allahot. A dzsinnek úgy döntöttek, hogy büszke lények lesznek, akik többre tartják magukat Allahnál. A világukat megrontotta a korrupció és az igazságtalanság. Allah figyelmeztetést küldött a dzsinneknek, ám  ők figyelmen kívül hagyták azt.

A hitetlenség következtében Allah angyalokat szabadított rájuk, hogy megtisztítsa tőlük a földet. A csata végeztével néhány gonosz dzsinn kivételével mindannyian elpusztultak. Ekkoriban határozta el Allah, hogy létrehozza az emberi fajt. Egy pénteki napon teremtették őket. Ezután Allah arra utasított minden angyalt és dzsinnt, hogy hajtsanak fejet az első ember, Ádám előtt.

Mennyiben volt újdonság számotokra a fenti információ? Leginkább mi lepett meg benneteket?

Forrás: https://mythology.net/mythical-creatures/jinn/

lorelei_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s