Agave kiadó · ajánló · Extra tartalom

Mesél a homok, avagy keleties történetek

Ma kiválogattunk számotokra pár történetet, ahol megismerkedhettek egy teljesen más világgal, méghozzá a homok földjével, a Kelet által inspirált sztorikkal:

Könyvek:

Ezer éjszaka

covers_460516.jpgAz Ezer éjszaka egy különleges hangvételű YA regény, amelyben a jó és a rossz szembenállásáról van szó keleti misztikummal övezve. Felejtsd el a romantikát, felejtsd el az életképtelenséget, mert ha ebben a világban valaki hibázik, az életével fizet érte.

Megölt háromszáz hajadont, mielőtt a falunkba jött volna, hogy feleséget keressen magának. 
Mikor a hatalmas és veszedelmes uralkodó megérkezik a sivatagbeli faluba, hogy magával vigye leendő asszonyát, lesz egy lány, aki kiáll elé, hogy megmentse a nővérét – még azon az áron is, hogy önmagát áldozza fel. 
Az uralkodó palotájában a lány a biztos halálra vár. 
Ám éjre éj jön, és a lány elbűvöli a királyt a történetével, amely különös mágiát sző kettőjük közé, megelevenítve a lány szavait. Ahogy a történet kanyarog, és színnel telik meg, a lány varázsa is egyre erősödik. Ám elég erős lesz-e ahhoz, hogy megmentse az életét?

Molyos adatlap

A gólem és a dzsinn

covers_350119.jpgSzokatlan párosítás és érdekes koncepció. Ez A gólem és a dzsinn!

Chavát egy kabbalista mágiát űző rabbi keltette életre a tizenkilencedik század végén egy férfi kívánságára, aki feleségre vágyott – ebbe az agyaggólembe azonban szokatlan módon emberi kíváncsiságot plántáltak. Miután Chava gazdája meghal a tengeren, a gólem egyedül érkezik meg New Yorkba, ahol útmutatás nélkül, önmagának kell boldogulnia.

Ahmad dzsinn, a tűz teremtménye, aki az ősi szír sivatagban született. Évszázados rabságából egy manhattani bádogos szabadítja ki, Ahmadot azonban egy törhetetlen vaspánt továbbra is ehhez a világhoz láncolja.

A gólem és a dzsinn a helyüket keresik az Újvilágba özönlő emigránsok között. Hiába ellentétes a természetük, egy véletlen találkozást követően barátságot kötnek. Hamarosan ráeszmélnek, hogy egy óvilági hatalom a nyomukba eredt – és ez a létüket fenyegető sötétség fontos döntés elé állítja őket.

Molyos adatlap

Az égi palota

covers_107302.jpgDiana Wynne Jones nagy mesélő volt és a Palota sorozat második részével hamisítatlan keleties hangulatot varázsol még ma is az olvasói képzeletébe.

„Ajánlom ​ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti a mágikus történeteket.”

„Iszonyatosan nagy meglepetés volt a vége! Percekig csak ültem, és a fejemet fogtam.”

„Úgy gondoltam, egy folytatás nem lehet jobb, mint az első kötet. Tévedtem. Howl, Sophie és Calcifer az Ezeregy éjszaka világában. Bámulatos, csavaros, zseniális.”

„Abdullah hihetetlen körmondatai és mézesmázossága egyszerűen lehengerlő. Teljesen elvarázsolt.”

„Először nem értettem, hogy ez mitől folytatása A vándorló palotának, de ahogy haladt a történet, egyre inkább magával ragadott, és persze a régi kedven szereplők is előkerültek…”

„Ajánlom minden korosztálynak, hogy kikapcsolódhasson, kacaghasson egy jót. Szerintem még A vándorló palotánál is jobb.”

„Diana Wynne Jonesnak nem szokása folytatásokat írni. És a lelked mélyén te sem ezt várod tőle. Ő pedig – szokásához híven – meglep, megdöbbent, sokkol, kacagtat, szórakoztat, kikapcsol.”

„Ez a könyv önmagában is megállja a helyét, ám ugyanúgy jobb lesz minden egyes olvasás után, mint A vándorló palota.”

„Vadonatúj szereplők, vadonatúj helyszínek, vadonatúj kalandok, a régi humor, valamint számtalan meglepetés. Főleg az zseniális, ahogy az előző kötetből ismert szereplők felbukkannak.”

„Howl rajongói ezúttal sem csalódnak majd!”

„Alig néhány óra alatt elolvastam, pedig a vizsgáimra kellett volna készülnöm…”

Újabb történet a világhírű szereplőkkel. 
Varázslat, kaland, ármány, szerelem… 
A dzsinnek legyenek veled!

Molyos link

Bronzváros

Természetesen a hetünk főszereplője sem maradhat ki a sorból!

bronziNahri ​sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.

De amikor Nahri véletlenül megidézi maga mellé Dárát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dára megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Dévábád, a legendás bronzváros, melyhez Nahrit eltéphetetlen kötelék fűzi.

Dévábád bűbájokkal átitatott díszes bronzfalai és a hat dzsinntörzs kapui mögött régi ellentétek húzódnak. Amikor Nahri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Nahri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen. Még a mágia sem védheti meg a nemesi intrikák veszélyes hálójától, és a legagyafúrtabb cselszövések is végzetes következményekkel járhatnak.

Az elsőkönyves S. A. Chakraborty különleges utazásra invitálja az olvasót a Bronzvárosban. 2017 egyik legnépszerűbb fantasy debütálása elképesztő kaland egy olyan világban, amit egyhamar nem felejtünk el.

Molyos adatlap

Anime:

Magi

s-l640.jpg

A Magi az arab világ számos történetét felhasználta, többek között Aladdinét, illetve Alibabáét, bár nálam sokkal jobban összefoglalta az Animeaddics oldal az ismertetőjében, hogy miről is van szó:

“Rég találkoztunk már utoljára anime formájában az arab mesékkel. Viszont most visszatértek; a Magi több történetet is magába foglal az Ezeregyéjszaka meséiből. Terítékre kerülnek elsősorban Aladdin vagy Alibaba kalandjai, de szerepet kapott az utazásairól híres, tengerjáró Szindbád is. Jellemző a feldolgozásokra, hogy olykor eltérnek az eredeti történetektől. Ez a Magira nagyon is igaz, hiszen kevés közös vonásra bukkanhatunk az anime és az arab mesegyűjtemény között.

A Magi sok más animéhez hasonlóan egy manga alapján készült, melyet Shinobu Ohtaka írt és rajzolt. A kalandos történettel rendelkező mű 2009 júniusa óta fut, és nagy rajongótábornak örvend. Ugyan a kezdeti cselekmények kissé lassacskán és egyhangúan indulnak, a későbbi fejezetekre igazán izgalmassá válnak. Ezt az animében nagyon ügyesen megoldották, hiszen az első részeket ügyesen átdolgozták, érthetőbbé és pörgősebbé tették.”

Folytatása itt.

Játékok:

Fable III

The_Veiled_Path.jpg

A méltatlanul elhanyagolt és mostoha sorsú széria különleges világgal rendelkezik… vagy fogalmazzunk úgy, hogy a humora nem való mindenkinek. Ennek ellenére a játék sokszínű és különféle tájakon játszódik kezdve a havas hegyeken folytatva a steampunk városon át a sivatagi népekig és már témánál is vagyunk! Bár dzsinn nincs benne, Aurora városa kiérdemelte a poszt írójának teljes figyelmét és szeretetét: nem elég, hogy atmoszferikus és fenomenális érzés az ősi romok között illetve a városban mászkálni, hanem egy elég nagyívű történet középpontja is. A csirkefélelem mögött egy epic történet húzódik meg, ha valami keleties fantasy, akkor ez az – vagy legalábbis az itt játszódó része biztosan!

A Shantae széria

header

Ez a sorozat elég népszerű a 2D platformert kedvelő játékosok körében, amiért nem is hibáztatom őket. Shantae aranyos, humoros és rengeteg kreatív ötlet szorult a játékmenetbe és ezekről írni és spoilerezni… nos vétek lenne. És hogyan kapcsolódik a mostani témánkhoz? A főszereplőnk egy fél dzsinn hős, aki különleges képességeivel és ugrálási technikákkal veszi fel a harcot a gonosz ellen. Szerethető történet, jó zenei aláfestéssel, nagyon ajánlom!

League of Legends

Shurima_The_Rebirth.jpg

A LoL világa szintén színes és egy-két keleties sztori is helyett kapott benne, mint például Shurima a maga felemelkedettjeivel és az egyébként megkapó, több hőst magába foglaló mítoszával. A játék készítői egyre jobban figyelnek a háttérben meghúzódó világra, ami így egyre bővebb, de egy biztos: Shurima nemcsak az e sorokat író blogger kedvence, hanem a készítőké is az alapján, amilyen szeretettel és odafigyeléssel kezelték az alapanyagot.

+1: Akinator (A játék linkje)

Akinator egy netes dzsinn, akivel egy Gondoltam egy személyre típusú játékot lehet játszani. Érdemes egy-két próbát tenni vele, hogy vajon mindenkit ismer-e, aki csak eszünkbe jut vagy ki tudtok fogni rajta? Nekem már sikerült!

Nektek van kedvenc keleties történetetek?

liliane_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s