Agave kiadó · Érdekességek · írói profil · Extra tartalom · projekt · prológus

S.A. Chakraborty írói profilja

Élete

16002992.jpg
forrás

Shannon/S. A. Chakraborty amerikai írónő, 1985 december 7-én  született, New Yerseyben. Jelenleg Queensben él férjével és lányával. Szeret túrázni, kötni és szükségtelenül bonyolult középkori ételeket elkészíteni a családjának. Történelmet tanult a főiskolán, amelyet folytatni szeretett volna, de közben megszületett a kislánya.
Érdeklődik a politika, a történelem és az iszlám művészet iránt, az utóbbi talán abból is fakad, hogy 17 éves kora óta muszlim. Szereti a népmeséket és a régi tradicionális történeteket. Nagy rajongója Ms. Marvel-nek, és G. Willow Wilson köteteinek. Hatalmas Sci-Fi fan és valójában jobban szereti ezt a műfajt, mint a fantasyt, amiben alkot.

2.jpg
forrás

Munkássága

A Bronzváros (The City of Brass) volt az első könyv, amit valaha megírt, ami egyszerűen csak egy kis világépítő kísérletnek indult, majd szépen lassan kiforrottá vált, annak ellenére, hogy eleinte senkinek nem szerette volna megmutatni. Második könyve a The Kingdom of Copper már ennél jóval szervezettebb módon született. Itt már figyelnie kellett a határidőkre, a kiadó és az olvasók reakcióira, véleményeire. Elmondása szerint ez utóbbi sokkal stresszesebb volt, mint gondolta.

A Daévabád-trilógia után egy újabb könyvsorozattal jelentkezik az írónő, amely szintén egy történelmi fantasy lesz. A kötetek Szindbád világában játszódnak, ahol  egy rossz hírű nyugdíjas – vagyis visszavonult –  kalóz(nő) tér vissza mesterségéhez és egy legendás kincs keresésére indul. Természetesen nem könnyű feladatra vállalkozott, nem csupán a régi legénysége összeverbuválása okoz gondokat, de egy kegyetlenségéről híres volt kereszteslovag is közte és a kincs között áll. Nem is beszélve a kincset övező legendáról – főhősnőnk pedig saját bőrén tanulta meg, hogy az ilyen kincsek mögött veszélyes igazságok rejtőznek, amelyekre fény derül. A trilógia első kötete 2022-re várható.

Daévabád-trilógia

A Bronzváros című könyv egyébként több rangos írói verseny döntőjébe bekerült (Compton Crook, Crawford, World Fantasy, Locus, British Fantasy), de díjat sajnos nem szerzett. A második kötet, a Kingdom of Copper nemrég jelent meg eredeti nyelven, reményeink szerint az Agave Könyvek hamarosan ezt is elhozza nekünk magyarul. A trilógia befejező kötete a The Empire of Gold, ami 2020-ban fog megjelenni.

Bronzváros (The City of Brass)

bronziNahri ​sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.

De amikor Nahri véletlenül megidézi maga mellé Dárát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dára megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Dévábád, a legendás bronzváros, melyhez Nahrit eltéphetetlen kötelék fűzi.

Dévábád bűbájokkal átitatott díszes bronzfalai és a hat dzsinntörzs kapui mögött régi ellentétek húzódnak. Amikor Nahri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Nahri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen. Még a mágia sem védheti meg a nemesi intrikák veszélyes hálójától, és a legagyafúrtabb cselszövések is végzetes következményekkel járhatnak.

Az elsőkönyves S. A. Chakraborty különleges utazásra invitálja az olvasót a Bronzvárosban. 2017 egyik legnépszerűbb fantasy debütálása elképesztő kaland egy olyan világban, amit egyhamar nem felejtünk el.

The Kingdom of Copper

thekingdomofcopperA fülszöveg spoilert tartalmaz!!!

Nahri’s life changed forever the moment she accidentally summoned Dara, a formidable, mysterious djinn, during one of her schemes. Whisked from her home in Cairo, she was thrust into the dazzling royal court of Daevabadand quickly discovered she would need all her grifter instincts to survive there.

Now, with Daevabad entrenched in the dark aftermath of the battle that saw Dara slain at Prince Ali’s hand, Nahri must forge a new path for herself, without the protection of the guardian who stole her heart or the counsel of the prince she considered a friend. But even as she embraces her heritage and the power it holds, she knows she’s been trapped in a gilded cage, watched by a king who rules from the throne that once belonged to her familyand one misstep will doom her tribe.

Meanwhile, Ali has been exiled for daring to defy his father. Hunted by assassins, adrift on the unforgiving copper sands of his ancestral land, he is forced to rely on the frightening abilities the maridthe unpredictable water spiritshave gifted him. But in doing so, he threatens to unearth a terrible secret his family has long kept buried.

And as a new century approaches and the djinn gather within Daevabad’s towering brass walls for celebrations, a threat brews unseen in the desolate north. It’s a force that would bring a storm of fire straight to the city’s gates . . . and one that seeks the aid of a warrior trapped between worlds, torn between a violent duty he can never escape and a peace he fears he will never deserve.

Érdekességek

  • Mikor New Yorkba költözött csatlakozott egy írói körhöz (Brooklyn Speculative Fictions Writers), amely sokat segített első könyve kiadásában, és aminek mai napig lelkes tagja
  • A Daévabád-trilógia főhösnőjének megalkotásához inspirációt jelentett számára fiatalkora egyik kedvenc kitalált karaktere, Buffy a vámpírvadász
  • az írónő honlapján található egy rendkívül részletes és érdekes leírás Daevabád világáról, amelyet IDE kattintva érhettek el
  • népes olasz-ír családból származik az írónő, aki számára nagyon fontos a család
  • 17 éves korában tért át a muszlim hitre, amely nagyban befolyásolja írói munkásságát is
  • Shannon nagy sci-fi rajongó, egyik kedvence a Star Trek univerzum
  • írói munkásságát főként N. K. Jemisin és Laila Lalami kötetei befolyásolták az írónő saját bevallása szerint, főként a karaktereit tekintve
  • kedvenc köteteit a The Moor’s Account az előbb említett Laila Lalami tollából, és az Arabian Nights and Days című kötet, ami Naguib Mahfouz (irodalmi Nobel-díjas író) nevéhez fűződik
  • családi hátterét tekintve a munkásosztályból származik, ő az első a családban, aki továbbtanult és egyetemre ment
  • eredetileg történész, majd történelem tanár pályára készült, de amióta az eszét tudja, igazi könyvmoly

Források:

regi_bio_2019

timi_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s