Extra tartalom · projekt · prológus

Arthur-mondakörről szóló könyvek

Gyerekkorom óta rajongok az Arthur-mondakörről szóló filmekért, rengetegszer láttam az 1998-as Merlint, és hasonszőrű társait, azonban könyvek terén még van mit bepótolnom. Ezért úgy gondoltam, hogy ma összeszedem azt a négy Arthur-mondakörbeli regényt, amit szeretnék elolvasni.

1. Kiersten White: The ​Guinevere Deception

43568394From ​New York Times bestselling author Kiersten White comes a new fantasy series reimagining the Arthurian legend, set in the magical world of Camelot.

There was nothing in the world as magical and terrifying as a girl.

Princess Guinevere has come to Camelot to wed a stranger: the charismatic King Arthur. With magic clawing at the kingdom’s borders, the great wizard Merlin conjured a solution–send in Guinevere to be Arthur’s wife . . . and his protector from those who want to see the young king’s idyllic city fail. The catch? Guinevere’s real name–and her true identity–is a secret. She is a changeling, a girl who has given up everything to protect Camelot.

To keep Arthur safe, Guinevere must navigate a court in which the old–including Arthur’s own family–demand things continue as they have been, and the new–those drawn by the dream of Camelot–fight for a better way to live. And always, in the green hearts of forests and the black depths of lakes, magic lies in wait to reclaim the land. Arthur’s knights believe they are strong enough to face any threat, but Guinevere knows it will take more than swords to keep Camelot free.

Deadly jousts, duplicitous knights, and forbidden romances are nothing compared to the greatest threat of all: the girl with the long black hair, riding on horseback through the dark woods toward Arthur. Because when your whole existence is a lie, how can you trust even yourself?

Ez több szempontból is kakukktojás. Egyrészt, mivel még nem jelent meg, ugyanis 2019. novemberére van kiírva, másrészt pedig azért, mert Young Adult.

2. Bernard Cornwell: A tél királya

covers_87643Bernard Cornwell méltán híres Excalibur trilógiája kiválóan ötvözi a hiteles történelmi tényeket az Arthur- mondák világával. Az újra kiadott három kötet narrátora Derfel Cadarn angolszász harcos, Arthur jobbkeze, Merlin, a legnagyobb druida egykori kegyeltje. Az ő tolmácsolásában elmesélt három lebilincselő történet – A tél királya, Isten ellensége, Excalibur – a sötét középkorba visz vissza bennünket.

A trilógia első részében Uther király halála után belviszályok sújtják a druidák és keresztények lakta Britanniát. A trónon védtelen gyermekkirály, Moldred ül. Arthur, a nagybátyja, Uther törvénytelen gyermeke csak a kisded testőreinek egyike lehet. A hűséges, lovagias Arthurnak, akinek mindennél fontosabb a becsület, miután megküzd a brit királyságok viszályaival, fel kell vennie a harcot a szigetországot fenyegető rettegett germán törzsekkel is.

Mióta fenn van már a molyos várólistámon, és még mindig nem jutottam el az elolvasásáig!

3. Mark Twain: Egy jenki Arthur király udvarában

covers_71412Ez a regény a XIX. század irodalmának egyik legmaróbb szatírája. Egy jenki az amerikai Connecticut államban egy verekedésnél súlyos ütést kap a fejére, és amikor magához tér, a VI. század Angliájában találja magát, a legendás Arthur király udvarában. Mark Twain felvonultatja a lovagregények ismert hőseit: Lancelotot, Keyt, Merlint, a varázslót meg a többieket – nem beszélve magáról Arthur királyról és a gyönyörű Guinevra királynéról. Mulatságos epizódok egész során át mutatja be a VI. és a XIX. század találkozását. Humora és iróniája azonban elsősorban nem a lovagvilágot teszi nevetségessé: saját korának társadalmát gúnyolja ki ebben a mulatságos, nagyszerű regényben.

Amint elolvastam a fülszöveget, tudtam, hogy ezt nekem olvasni kell! Kíváncsi vagyok, az író hogyan kivitelezte ezt az abszurd ötletet.

4. T. H. White: Üdv ​néked, Arthur, nagy király

covers_480781A szerző a 40-es, 50-es évek angol irodalmának nagy reménysége volt, korai halála azonban derékba törte pályáját. Egyetlen terjedelmesebb munkája ez a könyv. Történelmi regény? – az is. Humoros olvasmány? – az is. Tanítás a mának? – az is, de tekinthetjük a romantikus történelmi regény fanyar angol humorral írt paródiájának ezt az Arthur királyról és vitézeiről, a Kerek asztal lovagjairól szóló legújabb kori krónikát, melyet a szerző hol historikusan, hol a lovagkor ékes nyelvén, hol a nagyvárosi szleng modorában ad elő.

Az eredetileg 1958-ban megjelent mű még az 1001 könyv, amit el kell olvasnod… listán is szerepel. Az 1967-es Camelot című film pedig ez alapján készült.

Ti szeretitek az Arthur-mondakört? Esetleg olvastátok már valamelyiket a felsoroltak közül?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s