ajánló · Érdekességek · Extra tartalom · fantasy

Trónok harca – avagy az üzenet, amire kevesen jöttek rá

Nem telhet el úgy a Kastélyok és királyságok címet viselő projektünk, hogy ne említenénk meg néhány szóban azt a sorozatot, amelyik jelenleg az egész világot megmozgatja és gondolkodásra készteti. A nyolcadik évad egyben az utolsó is, Bronn egyre jobban szeretné azt a kastélyt, Cersei nem kapta meg az elefántjait, a negyedik részben pedig tanúi lehettünk annak, hogy a vízipók csodapók.

Innen SPOILERESEN folytatom, ha még nem láttad a harmadik részt, és semmiről sem akarsz tudni, akkor kerüld el a bejegyzést!

A harmadik rész azzal ért véget, hogy sokak kedvenc Arya Starkja egy határozott mozdulattal véget vetett az Éjkirály további tevékenységeinek, elporlasztva ezzel a Másokat, valamint  valóban halottá téve a halottakat. Logikusnak tetszett, hogy bár a sárkánytűz nem fog a falusi szóhasználattal élve “Jéglegényen”, de a valyriai acél az tökéletesen lefagyasztja a mosolyt az arcáról, és a következő percben már csak mesei elemnek könyvelhetik el a nézők: hol volt, hol nem. Saját magamnak ezt úgy magyaráztam, hogy a valyriai acél nyilván ősibb a sárkánynál, annak tüzénél, de lehet, hogy a Másoknál is, így egyértelműen hatásosabb.

Kétségkívül a történet legizgalmasabb és legtöbbet ígérő karaktereit veszítettük el, akik számost titkot eltemettek magukkal. Ők voltak a legveszélyesebbek, a főellenség, akiktől rettegett a Hét Királyság, és nézők százai. Biztosan sokan megfogalmazták a következő kérdéseket is: Miért nincs női Más? Biztosan csak a status quo-t akarják felállítani? Valóban az az egyetlen magyarázat, amit anno néhány évaddal ezelőtt megadtak a sorozat készítői? Mit akarnak ezek valójában? Ki ül a trónra, ha nem az Éjkirály? Ha a sorozat végén erre nem adnak magyarázatot, vagy ha az egyik előzménysorozat nem fejti ki konkrétan szerepüket, létrejöttüket, és úgy mondhatni mindent, akkor ezek a kérdések megválaszolatlanok és misztikusak maradnak, akár csak a Mások az egész 8 évad alatt.

A harmadik rész után ennek következtében sokan okkal tehettek szemrehányást a fontosabb közösségi oldalakon, és vethették szemére a sorozat készítőinek fenntartásaikat ezzel a húzással kapcsolatban. Nyilvánvaló volt, hogy az utolsó epizódok a Dany&Jon és a Cersei&Euron koprodukció közötti harcot fogják eldönteni, és hogy Deres megtartása után a túlélők lehetetlent nem ismerve bejelentik igényüket a vastrónra is Királyvár megostromlásának formájában. Csak néhány dolog, ami mindenkiben felmerült, és amit én is elcsíptem: persze, Cersei a skorpióival biztosan veszélyesebbnek néz ki az Éjkirály seregénél. Most komolyan, ebből lesz csata? Tényleg erre kell elpocsékolni a hátralévő részeket, hogy Cersei-t félreállítsák? (Arról nem is beszélve, hogy ment a gyűlölködés, szegény Cersei-t mindenki utálja. Távol álljon tőlem a védelmezése – annak ellenére is, hogy a kedvenc karakterem -, de azért harmadik gyermeke halálával (Tommen 10 pontos műugrása a szentély után) mindent elveszített… Nem tudom, a helyében ki ne lépne az őrület határára). Szóval, miután már titokban egyszer legalább mindenki szakrálisan kivégezte, és háromszor elátkozta Cersei-t a rémuralmával együtt, nézzük meg, hogy áll jelenleg a tábla.

A Másokat legyőzték, így maradt a két ellenség: Cersei, aki meg akarja tartani a trónt, és Dany, aki meg akarja szerezni. Cerseit nem érdekelte az északi fenyegetés, Danyék élni akartak, így Cersei koronáját csupán Danyék fenyegették. Mit tehetett volna a Lannister királynő, kotlott a babérjain, míg ellenfelei a két potenciális ellenségből egyet likvidáltak, aki történetesen nem ő volt.  Most kérdezem én, mi Danyék dolga? Odamászni Királyvárba és elfoglalni a vastrónt. Mi Cersei dolga? Igen, foggal körömmel védeni azt, ami az övé. Akár jogosan, akár nem. Az erőviszony, és hogy ki hogy veszi fel a harcot a másikkal, mennyire lesznek egymás egyenlő ellenfelei, nos az rengeteg mindenen múlik: a szerencsén is. Bizony.

De én ígértem egy üzenetet, hogy miért csináltak egy talán általatok “gyengének” ítélt ellenfélből főellenséget. (Amikor Tyrion kommunikál a nővérével a gyermekeiről figyeljétek Cersei és Dany arcát a negyedik részben!) Nos, mi az üzenete annak, hogy a kreált lények helyett az emberek egymás között fogják megvívni a nagy ütközetet? Az, hogy:

Az embernél nincs gonoszabb.

Ezt most némán itt hagyom további magyarázat nélkül.


cersei_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s