Extra tartalom · könyvek világa · projekt · prológus · szuperhősök

Hogyan írjunk szuperhősös történetet?

A héten a szupererőké és szuperhősöké a főszerep, így elgondolkodtunk, vajon milyen lenne egy szuperhősökről szóló könyv (vagy akár film), amit mi alkotnánk. Megmutatjuk most nektek, szerintünk hogyan is kell egy ilyen történetet megalkotni, mi az, aminek elengedhetetlenül szerepelnie kell benne. Hiszen, ha a Marvelnek és a DC-nek bejött, nekünk is bejöhet!

A traumatizált gyermek- és fiatalkor kötelező elem

A szuperhősöknek gyakran erőszakos, megrázó története van. A gyermekkorban elárvulás nem ritka a hősök között, válogatott brutális események következtében. Ilyen például szülők meggyilkolása – lásd Bruce Wayne. De Wanda, azaz Skarlát Boszorkány és testvére, Pietro Maximoff, alias Higanyszál sem rendelkezik éppen rózsás múlttal: a testvérpár szülei ugyanis bombázás áldozatai lettek.

A világnak fogalma sincs róla, hogy kik is valójában a szuperhősök

Akikről nem köztudott, hogy kik rejtőznek az álarcok, jelmezek alatt, azok foggal-körömmel küzdenek az ellen, hogy fény derüljön az igazságra. Sokszor még közvetlen környezetük sem tudja, hogy kik ők, a világ meg végképp nem – ilyen például Pókember, aki szerelme elől is titkolta valódi kilétét. Bár előfordulhat, hogy a végén mégis kiderül, kit rejt a ruha, legalábbis közvetlen környezetük elől nem titkolhatják a végtelenségig.

joker

Szuper közeli szupergonosz

A legnagyobb ellenség, aki mindenáron a világ – vagy legalábbis egy része, esetleg kizárólag főhősünk- elpusztításán dolgozik szüntelen, kihagyhatatlan egy jó szuperhősös történetben. Adott esetben még kevésbé gonosz idejéből ismeri is, mint Lex Lutort Clark Kent (a Smallville-s verzióban). De egészen közeli, egyedi a kapcsolata Batmannek és Jokernek is, persze a legrosszabb értelemben. Ennek az ellentéte is népszerű elem, amikor a szuperhős és a gonosz ismeri egymást civilként, de nem tudják egymásról, hogy valójában egymás esküdt ellenségei.

A nagy erő – és nagy felelősség – nem kedvez a szerelmi életnek

A szuperhősös történetek főszereplőinek általában nem jött be az élet, ha a párkapcsolati dimenziót vizsgáljuk. Hiszen a világ megmentése kemény meló, és nem éppen veszélytelen. Szerencsétlen hőseink, ha rálelnek a szerelemre, akkor is viszontagságos sors vár párjukra. Az evidens, hogy elrabolja és az életével zsarolja szuperhősünk választottját a gonosz főszereplő, de ennek extrém verziója sem jön rosszul egy ilyen történetben, amikor is a szuperhősnek választania kell egy rakás ártatlan ember életének megmentése, és a szerelme élete között hősünknek. Fő az izgalom!

cap

Aki meghalt, az mégsem – és nem zombi

A halottnak maradás napjainkra kiment a divatból, legyen szó akár az emberevő zombik népszerűségéről, vagy az Odaát című sorozatról, de ide sorolható a szuperhősös történetek szereplőgárdájának gyakori feltámadása is. Persze ez a feltámadás sokféle formát ölthet: kiolvadás egy jégtömbből, saját halál megrendezése, esetleg időutazásos-megmentős téma.

Hihetetlen technikai vívmányok

A különleges képességek elmaradhatatlanok a megfelelő technikai háttér nélkül, sőt, vannak, akiknek ez adja meg szuperhős státuszukat – és persze lehengerlő személyiségük, akárcsak Vasember esetén. De a Hangya is a fantasztikus emberi elmének, és az általa született zseniális technikai vívmányoknak köszönheti világot megmentő képességeit. Megemlítendő még, hogy a “kvantum” szó minél gyakoribb előfordulása mindig a technikai haladás fokát jelzi.


Biztosan ti is ráismertetek, még magyarázat nélkül is a kedvenc szuperhőseitekre. Ugye, milyen sok közös van bennük? Egy hasonlóképp összerakott történet garantáltan kasszasiker lenne. Ti milyen elemet raknátok még a szuperhősös történetetekbe? Írjátok meg nekünk!

regi_bio_2019

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s