Érdekességek · Extra tartalom · projekt · sci-fi

Az időutazásról – 1.rész

Az idő homokja hetünk keretében számos időutazással kapcsolatos könyvvel fogtok találkozni vagy mi magunk repülünk a múltba 1-1 regény által. Úgy gondoltuk, utánajárunk, hogy melyek a legnépszerűbb időutazással kapcsolatos teóriák, paradoxonok, tények és két extrán keresztül bemutatjuk őket.

Az időutazás, vagyis mozgás az idő különböző pontjai között a sci-fik népszerű témája már évtizedek óta. A jól ismert műsorokban, mint a Ki vagy Doki?, Star Trek vagy a Vissza a jövőbe, a szereplők valamilyen járműbe szállnak, amivel aztán a múltban vagy a jövőben kötnek ki. Mindegyik történetnek külön időutazós teóriája van.

Ám a valóság ennél sokkal zavarosabb. Nem minden tudós hiszi, hogy az időutazás megvalósítható. Sőt, egyesek azt állítják, hogy egy ilyen kísérlet végzetes lenne arra az emberre nézve, aki megpróbálkozik vele.

Értsük meg jobban az időt

Mi is az idő? Míg a legtöbb ember egy állandó és folyamatos fogalomként értelmezi, addig például Einstein bebizonyította, hogy az idő csupán illúzió és relatív –eltérhet attól függően, hogy milyen sebesen szeled át a teret. Einstein számára az idő a negyedik dimenzió. A teret egy háromdimenziós területként írja le, ami koordinátákat biztosít az utazó számára, úgy mint, hosszúság, szélesség és magasság, ezáltal lokációkat ad meg. Az idő ehhez hozzáad még egy koordinátát, az irányt, ami hagyományos értelemben csak előrefele haladhat (bár egy új teória szerint az idő pont, hogy valóságos és nem illúzió).

Einstein elmélete szerint az idő lelassul vagy felgyorsul attól függően, hogy milyen gyorsan mozogsz relatíve egy másik dologhoz. A fénysebességhez közeledve, egy ember az űrhajóban lassabban öregedne, mint az ikertestvére otthon. Mi több, Einstein általános relativitáselmélete szerint a gravitáció meghajthatja az időt.

Képzelj el egy négydimenziós anyagot, amit tér-időnek hívnak. Bármikor, ha valami olyan dolog ül az anyagon, aminek tömege van, az anyagon gödrök, bemélyedések keletkeznek. Ennek a meghajlásnak a következtében a tárgyak egy görbe úton haladnak és ezt a görbületet hívják gravitációnak.

Mind az általános, mind pedig a speciális relativitás-elméletet alátámasztották GPS műhold technológiával, aminek a fedélzetén nagyon pontos időmérő eszközök vannak. A gravitáció, valamint a műhold megnövekedett sebességének hatására (földi megfigyelőihez képest) az órák 38 ezredmásodpercet nyertek naponta.

Bizonyos értelemben ez a hatás, amit időtágulásnak hívnak, azt jelenti, hogy az asztronauták időutazók, hiszen a Földre visszatérve nagyon-nagyon kicsivel fiatalabbak, mint az ikertestvérük, aki a Földön maradt.

Át a féreglyukon

Az általános relativitás arra az eshetőségre is megoldást kínál, aminek következtében a kalandorok visszafele utazhatnak az időben. Az elméletet azonban elég nehéz lenne a gyakorlatban elérni.

Az egyik lehetőséget az jelentené, hogy gyorsabban kellene utazni a fénynél, aminek a sebessége 299 792 km/s egy üres térben. Einstein képletei szerint, ha egy tárgy fénysebességgel utazna, az azt jelentené, hogy végtelen tömege van és 0 hosszúsága. Ez fizikailag képtelenségnek tűnik, bár néhány tudós kiegészítette az egyenletét és azt állították, talán meg lehetne valósítani.

Egy másik opció a NASA szerint az lenne, hogy az idő és tér különböző pontjai között féreglyukakat kellene létrehozni. Ám ezek nagyon hamar összeomlanának és csak nagyon gyorsan, egy nagyon kis részecske számára lenne kivitelezhető. Sőt, a tudósok nem figyelték meg részletesebben ezeket a féreglyukakat, valamint a ma ismert technológia sem éri el azt a szintet, ami képes lenne létrehozni egyet.

A cikk következő részében az alternatív időutazós teóriákat, a nagypapa paradoxont, valamint az időgépeket fogjuk megvizsgálni

lorelei_bio

Forrás: https://www.space.com/21675-time-travel.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s