Érdekességek · Extra tartalom · projekt · sci-fi

Az időutazásról – 2.rész

A hét elején már foglalkoztunk az időutazás alapjaival, most pedig azt vizsgáljuk meg, milyen alternatívák léteznek a megvalósítására.

Alternatív időutazó teóriák

Fekete lyukak

Az időutazás egyik lehetséges módját jelenthetné, ha egy űrhajót gyorsan mozgatnának egy fekete lyuk körül vagy mesterségesen hoznának létre egy hatalmas, forgó szerkezetet.

„Körbe-körbe mennének, mindössze a felét tapasztalva meg annak az időnek, amit mindenki más átélne a fekete lyuktól távol. A hajó és a legénysége az időn át utaznának” –írta Stephen Hawking 2010-ben a Daily Mailben.

„Képzeljétek el, hogy öt éven át repülnék folyamatosan körbe a fekete lyukat. Mindenhol máshol 10 év telne el ez alatt az idő alatt. Amikor hazautaznának a Földre, az ottaniak 5 évvel többet öregedtek volna náluk.”

“Bár –tette hozzá-, ennek a megvalósításához a legénységnek a fénysebességhez közeli tempót kellene elérnie.” Amit ugyebár az emberi szervezet nehézkesen viselne el. Amos Iron fizikus egy másik buktatóra is rámutatott az időutazó gépek használata esetén: lehetséges, hogy szétesne a szerkezet, mielőtt képes lenne olyan sebesen forogni.

Kozmikus húrok

Egy másik teória szerint az időutazást úgynevezett kozmikus húrok segítségével lehetne megoldani. Ezek energiából álló keskeny csövek, amelyek kiterjednek az örökké-bővülő univerzum teljes hosszán. Ezek a vékony régiók a világegyetem korai állapotából maradtak hátra és úgy becslik, hogy hatalmas mennyiségű tömeget tartalmaznak, így meg tudnák hajlítani maguk körül a tér-időt.

Ezek a húrok vagy végtelenek, vagy vég nélküli hurkot alkotnak. Két ilyen párhuzamos húr közelítése olyan mértékben hajlítaná meg a tér-időt, ami talán lehetővé tenné az időutazást. Elméletben.

Időgépek

Általánosan elfogadott koncepció, hogy ahhoz, hogy utazz az időben, szükség van egy eszközre, egy szerkezetre, ami elrepít az úticélodhoz. Az időgép-kutatások gyakran említik a tér-idő meghajlítását, olyan mértékben, hogy az idővonalak visszahajlanának önmagukba, létrehozva egy hurkot.

Ahhoz, hogy ezt elérjék gyakran gondolják úgy, hogy az időgépeknek egy különleges, egzotikus anyagra van szükségük. Egy ilyen anyagnak különleges tulajdonságai vannak, például amikor meglökik őket, ellentétes irányba mozognak más, normális anyagokhoz képest.

Nagypapa paradoxon

A fizikai problémák mellett az időutazás számos egyedi helyzettel együtt járhat. Erre egy klasszikus példa a nagypapa paradoxon, ami azt jelenti, hogy az időutazó visszamegy a múltba, ahol megöli a szüleit vagy nagyszüleit, vagy bármiféle módon beleavatkozik az életükbe (gondolj csak a Vissza a jövőbe vagy Terminátor című filmekre), ezzel megakadályozva, hogy ő maga megszülessen.

Fizikusok szerint, ha ez megtörténne, akkor egy párhuzamos univerzumban valóban nem születnél meg, de egy másikban meg igen.  Más kutatók szerint a fényt alkotó fotonok az állandóságot preferálják az idővonalakban, ami megakadályozna téged a gonosz, öngyilkos tervedben.

Szóval végülis lehetséges az időutazás?

Nem tűnik megvalósíthatónak, legalábbis abban az értelemben, hogy az emberi lények túl is éljék a kalandot. A kvantumelméletek talán segíthetnének abban, hogyan is lehetne átlépni a feloldhatatlan ellentéteken.

Egy érdekes kutatási terület lenne annak a felfedezése, hogyan képesek egyes részecskék a fénysebességnél is gyorsabban kommunikálni egymással.

lorelei_bio

Forrás: https://www.space.com/21675-time-travel.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s