Érdekességek · Extra tartalom · miniprojekt

Hazugság jelei – Avagy te felismered, ha hazudnak neked?

Miniprojektünk keretein belül a Menő Könyvek jóvoltából megjelent Hazudósok című novelláskötettel foglalkozunk. Aminek, mint ahogy az a címből kiderül a hazugság a fő témája, ehhez kapcsolódik következő kis cikkünk, amelyben összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, amiből kiderül, ha valaki hazudik nekünk.

Szemkontaktus kerülése

Szinte mindenki ismeri ezt a jelet. Ha valaki nem annyira jártas a hazudozásban, akkor nem mer a szemünkbe nézni, mert attól fél, hogy a szemei elárulják, ezért mindenfelé elkalandozik a tekintete, csak, hogy elkerülhesse a szemkontaktus. A rutinos hazudók már szemrebbenés nélkül képesek az arcunkba hazudni, de ez nem jelenti azt, hogy mással nem árulják el magukat. Kutatók szerint, ha valaki nem mond igazat jobbra néz, amely egy ösztönös cselekedet, nehéz rajta változtatni.

Mindig mindent meg tud magyarázni

Ha valaki hazudik, és a partnere kiszúrja, hogy valami nem kerek és netalántán belekérdez egy-két dologba, esetleg számon kéri az illetőt, azonnal tud mindenre válaszolni, megmagyarázza a helyzeteket.

Izeg mozog

Ha valaki nem rutinos hazudó, akkor a teste hamar elárulja, hiszen ideges, feszült amiatt, hogy hazudik. Tördeli a kezét, rázza a lábát, változtatja a testhelyzetét. Ez persze csak abban az esetben állja meg a helyét, ha nem olyan a beszédtéma, amely hazugság nélkül is feszültté teszi az illetőt. Ha beszéd közben sokat nyel, belezavarodik a mondandójába, az már egy árulkodó jel.

Megváltozik a hanglejtése

Kutatók szerint a beszédünk is változik/változhat miközben hazudunk. Van aki többet beszél, mint általában vagy éppen kevesebbet. Lassabban vagy gyorsabban beszél az illető, esetleg dadogni is elkezd.

Reagálás

Ha valaki hazudik, és valaki lebuktatja, felvetődik, hogy nem mond igazat hajlamos agresszívebben viselkedni, és kikéri magának, hogy ilyet feltételez róla valaki. A reakciója a kitérés is lehet, próbálja elterelni a témát, elvonni a figyelmet a lebukásáról.

Természetesen, ha a beszélgetőpartnereden a fent említett dolgok közül valamelyiket észleled nem biztos, hogy hazudik, tehát ezekből nem mondhatjuk meg, hogy 100%, hogy nem mond igazat.

timi_bio_2019

Hazugság jelei – Avagy te felismered, ha hazudnak neked?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s