Érdekességek · Extra tartalom · történelmi vonatkozás

Tengerbe veszett kincsek

A héten ismeretlen vizekre evezünk az Elvitte a víz projektünk keretében, hiszen így nyáron igazán időszerűek ezek a történetek. Ki ne szeretne sellőkről hallani, vagy kalózokról olvasni? Éppen ezért, So-Soval egy kicsit utána ástunk azoknak a kincseknek, amiknek a történelem folyamán lába kelt és a mai napig nem kerültek elő.

Vadászatra fel!

Treasure of Lima

cocos-island-pirate
Forrás

Értéke: £160 000 000 ami kb. 58 000 000 forint
Eltűnés helye: Csendes óceán, valószínűleg Costa Rica partjai közelében
Története: Az “eltűnés” inkább lopás volt, hiszen a legenda szerint William Thompson lovasította meg a mesés kincset, aminek kimenekítésével megbízták. A 19. századi spanyol gyarmatbirodalomban nem mentek simán a dolgok, Chile és Peru épp hadban állt egymással, és utóbbiak álltak rosszabbul: Lima, az ország mai fővárosa veszélyben volt, ezért az ott felhalmozott inka kincseket a helytartó Mr. Thompsonra bízta, ami nem feltétlen volt a legokosabb húzás, tekintve, hogy kalózunk az első adandó alkalommal megpattant a szajréval. A sztori szerint Coco szigetére menekült a szerzeményével és ott rejtette el a kincset, ám mindez puszta spekuláció.
Később többen a keresésére indultak, az elsők között John Keating, akinek maga Thompson árulta el a kincs helyét, majd később az amerikai elnök Roosevelt és August Gissler híres felfedező is a nyomába eredtek. Maga Coco’s Island is afféle kincses szigetként híresült el, ahol Thompson mellett számos más kalózról is pletykálják, hogy rejtett el ott ezt-azt, mint például Benito Bonito, illetve Bennett Graham. Robert Luis Stevenson Kincses sziget című klasszikusát is ez a hely ihlette, így még irodalmi kötődése is van a szigetnek.
2016-ban két ranger, aki a szigeten helyet foglaló nemzeti parkban dolgoznak, találtak 5 ládányi 200 000 000 dollár értékű aranyat, amit egy különösen erős vihar tett újra hozzáférhetővé, de nem megerősített tény, hogy ezek valóban ahhoz a kincshez tartoznak, amit Thompson rejtett el, vagy valami egészen mást fedett fel a vihar. Talán éppen valamelyik másik kalóz elrejtett vagyonát.

 

Flor de la Mar

sebastian-d-oriola-nau-flor-de-la-mar
Forrás

A “Tenger Virága” névre hallgató portugál hajó, az 1500-as évek elején kezdte karrierjét, mely alatt számos fűszert és kincset szállított Indiából és a környező országokból Portugáliába. Annak ellenére, hogy a hajó alapvetően nagy mennyiségű áru fuvarozására épült, teljesen telepakolva igen nehezen volt csak irányítható, ám ennek ellenére, eredeti céljától eltérve még hadihajóként is többször bevetették.
Utolsó útján Malajziából indult haza 1511-ben. Feltehetőleg egy hónappal később nyelte el a tenger. Hollétéről senki nem tud biztosat mondani, többen is állítják azonban, hogy megtalálták a valaha volt egyik legnagyobb elsüllyedt kincs egy részét. Feltételezik, hogy a hajó nem az óceán közepén, hanem a part közelében süllyedt el, ám azon a szakaszon olyan zavaros  az aljzat, hogy a rossz látási viszonyok miatt közel lehetetlen lenne megtalálni, még ha valóban Szumátra környékén is feküdne. A szerencsétlenségnek egy túlélője biztosan akadt, méghozzá Afonso de Albuquerque portugál generális és India alkirálya személyében.

SS Port Nicholson

22_full
Forrás

A Port Nicholson angol teherszállító gőzhajót a második világháború alatt süllyesztette el egy német tengeralattjáró 1942-ben, Massachusetts partjainál. Az a mendemonda járja, hogy a hajó utolsó útján mintegy 3 billió amerikai dollárt érő platina rudakat szállított, valamint ékszereket és más nemesfémeket. Ám ez a becslés elég valószínű, hogy téves, hiszen amikor portlandi ügyvéd, Michael Kaplan összevetette mindezt a ‘40-es évekbeli ásványtermelési jelentésekkel, a világ éves platina termelése nem haladta meg a 15.5 tonnát, így egy 71 tonnás platina rakomány létezése 42-ben nem cseng túl hihetően.
Hosszas keresés után Greg Brooks hivatásos kincsvadász azt állította, megtalálta a roncsot, ám a költséges ásatást követően mindössze néhány értéktelen vacakot sikerült előállítani, úgy mint egy összetört iránytűt és egy tűzoltó készüléket. Az ügyet hosszú perek sorozata követte, majd 2015-ben a bíróság végül leállította a keresést, kijelentve, hogy a roncson semmilyen megmentésre váró érték nem maradt. Mindennek ellenére, akadnak még kincsvadászok, akik szentül hiszik, hogy a Port Nicholson vagyont érő rakománya ott lapul valahol az óceán fenekén.

Lake Toplitz

videoblocks-flight-over-toplitzsee-toplitz-lake-and-kammersee-mountain-lakes-in-salzkammergut-styria-austria_r6iszep197_thumbnail-full01
Forrás

Az ausztriai Toplitz-tó Salzburgtól negyven mérföldre fekszik és az év 5 hónapjában jég borítja.Több mendemonda kering arról, hogy a II. világháború végén a nácik a tóban rejtették el kincseiket. Sűrű erdő veszi körül és a völgy falai igen meredekek, így a benne helyet foglaló tavat egyedül egy földúton lehet csak megközelíteni. A felső 18 méteren friss víz és a tó élővilága található, ám ezalá már nem jut oxigén és az alsóbb vízrétegeknek a sótartalma is magasabb, tehát semmi nem fog elrohadni, ami a tó fenekére süllyed. Az 1940-es években a németek kisebb torpedókat teszteltek itt, de nagyobb felhajtás csak akkor alakult ki a tó körül, amikor kicsivel később a helyi lakosok brit bankjegyeket váltottak be a bankoknál, melyeket a partra sodorva találtak meg.
A bankjegyek egy náci,  brit font destabilizáló programnak voltak a részei, és a felfedezésük indította el a találgatásokat, hogy vajon mik lehetnek még rejtve a vízréteg alatt. Hitler 1945-ben utasította a német pénzügyminisztert, hogy Reischbankban helyet foglaló aranyraktárakat, ékszereket és értékeket helyezze biztonságba. ’46-ban két hegymászót találtak a hóban a tónál. Mind a kettejüket megölték. Ezek után is folytatódtak a rejtélyes gyilkosságok, de számos kincset kereső búvár is halálát lelte a tóban. Többízben kerültek elő dobozok brit bankjegyekkel, de semmi nagyobb értéket nem találtak, vagy legalábbis nem hoztak ilyen felfedezést nyilvánosságra. A tó környékén egy víz alatti bunker is helyet kapott, ám ennek bejárata régen beomlott, és azóta sem tettek kísérletet ennek a felszabadítására. Marad tehát a kérdés: Vajon tényleg a tóban van a nácik aranya vagy csupán mítosz az egész?

Az aranybagoly

220px-sur_la_trace_de_la_chouette_d27or_front_cover
Forrás

Paul Régis Hauser francia puzzle tervező és író volt, akinek több kincskereső könyve is megjelent, ám ezek közül a leghíresebbé az “On The Trail Of The Golden Owl” vált. Nem véletlenül, ugyanis akinek sikerül megfejtenie a könyvben található utolsó feladványt  is, az elvezeti egy 15 kg tömegű aranyból és ezüstből készült, gyémántokkal ékesített bagoly formájú szoborhoz. Az író eredeti becslése szerint  maximum egy éven belül rájött volna valaki a megoldásra, ám ez mindmáig senkinek nem sikerült, ellentétben az összes többi könyvével, melyeknek megvan a megoldása. Régis 2009-es halálát követően a feladvány megoldását ügyvédje őrzi.

Feketeszakáll kincse

pirates
Forrás

Edward Thatch, azaz Feketeszakáll a világ egyik leghírhedtebb kalóza, és hajója, az Anna királynő bosszúja legalább olyan híres mint ő maga, így természetesen lehagyhatatlan a listáról. Thatch 1722-ben North Carolina közelében lelte halálát, a kincse pedig vele együtt tűnt el. Bár a hajójára archeológusok rábukkantak 1996-ban, ugyanebben a térségben, a kincsvadászok továbbra is úgy gondolják, hogy az óceán mélyén valahol ott lapul az a hatalmas vagyon, amit viszonylag rövid pályafutása alatt felhalmozott. Elméletek egész garmadája található arról, vajon hol is található pontosan ez a mesés kincs, de konkrét információ annál kevesebb, sőt gyakorlatilag nulla. Az esélyek tovább romlottak az Anna királynő megtalálása után, így elég valószínű, hogy soha nem bukkannak a nyomára.


Nos, ez lett volna a mi kis listánk a legérdekesebb elveszett kincsekről, de természetesen nem vagyunk szakértők a témában. So-Soval közösen megegyeztünk abban, hogy még ha lenne is akkora mázlink, hogy megtaláljuk valamelyiket – ami elég valószínűtlen, lássuk be – akkor is fennhagynánk a vonaton az első adandó alkalommal, magunkat ismerve. De azért jó néha eljátszani a gondolattal.

Ti melyiket találnátok meg legszívesebben?

szonja_biobizbasz_bio_2019_v2

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s