exkluzív · Extra tartalom · Könyvmoly problémák

Könyvmolyproblémák író szemmel – Szaszkó Gabriella

A könyvmolyok élete bizony nyáron sem könnyű, hát még ha a könymoly író is egyben! Ezúttal Szaszkó Gabriella érkezik a Könyvmolyproblémák író szemmel rovatunkba, hogy tovább boncolgassunk a könyvmolylét legnagyobb dilemmáit. Az már csak hab a tortán, ha az embernek saját kiadott könyve is van!

  1. A lista listájának a listája

spongebob-listsMondhatjuk, hogy az élet minden területén kényszeres listázó vagyok. Hogy lehetne ez másképp pont a könyvekkel? Nálam az egyszerű „TBR” lista nem működik. Van klasszikus listám, nyári listám, őszi listám, hangoskönyv-listám stb. Ráadásul szeretek évszakhoz megfelelően illeszkedő könyveket olvasni. Egy-egy könyvre előre ráindulok, hogy az év melyik időszakában is kellene olvasni. A listázás bizony nyomást szül az olvasás terén, aminek persze, kikapcsolódásnak kellene lennie. De egy könyvmolynál ez komoly ügy.

  1. Mindig az újabb kerül előre

Az előzőhöz kapcsolódóan a listákat sosem tudom tartani. Ugyanis mindig jön egy újabb könyv, amit hirtelen meglátok valahol, és úgy érzem, most azonnal el kell olvasnom. A nagyobb beszerzéseknél sokszor évekig porosodik egy-egy kötet a polcomon, amit akkor halaszthatatlanul meg kellett vennem, de aztán egy újabb halaszthatatlan kötet kiszorította a helyéről. A hangoskönyveknél is pont ez a helyzet. A telefonon képtelen vagyok ötnél kevesebbet tárolni, pedig egyszerre csak egyet hallgatok (aztán mindig előrébb veszek valami újabbat itt is, és letörlök egyet a helyéről).

  1. Jó könyv = frusztráció

proposal-writing-writers-blockEz biztos íródolog. Nálam egy jó könyv olvasása sokszor hangos sóhajok mellett zajlik, és képtelen vagyok csak úgy élvezni a kötetet, hiszen úgy érzem, azonnal írnom kell. Sokszor frusztrálódok, hogy mikor – ha valaha – tudok majd ilyet írni, és legszívesebben félredobnám a kötetet, hogy billentyűzetet ragadjak.

  1. Könyvhalmozás – avagy sehol egy talpalatnyi hely

A mi lakásunkban mindenfelé könyvkupacok vannak. A kanapé karfáján, az éjjeliszekrényen, az írósarokban.  Arról nem is beszélve, hogy két országban vannak a könyveim. Az álmaim netovábbja, hogy egyszer összegyűjtsem mindenhonnan a könyveimet, és egy nagy könyvespolcban egyesítsem őket. Ráadásul, mivel Angliában élünk, így komoly problémát okoz, hogy minden egyes alkalommal minimum tíz könyvvel utazok, ami tetemes súlyt ad a poggyászhoz, de ennek ellenére képtelen vagyok Magyarországon hagyni a vásárolt könyveimet, még akkor se, ha csak két év múlva kerítek sort rájuk.

  1. Sosincs kikapcsolás a szerkesztői/fordító üzemmódból

grammarHa magyar könyvet olvasok, akkor azonnal bekapcsol a fordító/szerkesztő/író énem. Ha nem a cselekményhibákat látom, akkor a vesszőhibákat, esetleg a fordítási bakikat szúrom ki. Ebből leginkább úgy tudok kikapcsolni, ha angolul olvasok/hallgatok könyvet, akkor jobban el tudom engedni magam.

  1. Az ismerősök félnek nekem könyvet venni

Tulajdonképpen senki sem vesz nekem könyvet. A szüleim végképp nem. Két barátnőm és néha a férjem vetemedik arra, hogy ajándékba könyvet adjon (a férjem főleg kérésre). Nem is mondhatjuk, hogy ez kockázatmentes vállalkozás, hiszen ami nagyon kell, arra lecsapok szinte azonnal, akik pedig nem ismernek közelről, nem tudják, mi van a polcomon és mi nincs.

  1. A könyvajánlatok és kölcsönadott könyvek is frusztrálnak

ron-panicMivel bebetonozott listája van a listáimnak is, ezért ha más olvasóbarátaink könyveket ajánlanak, neadjisten kölcsönadnak egy kötetet, az mindent felborít. Akkor bizony érzem a nyomást, hogy minél előbb el kellene olvasnom az adott kötetet. Vagy ha tényleg megtetszik mondjuk az ajánlott könyv, akkor felborítja a listámat, és azt azonnal be kell szereznem és el kell olvasnom.

  1. Az új sztoriötlet sokszor érdekesebb, mint a régi

Szintén alapvetően íróprobléma, de szorosan kapcsolódik a mindig az új kerül előre témához. Majdnem tíz éves írói pályafutásom alatt se sikerült megtanulnom, hogy két regényt futassak egyszerre a fejemben. Azonban a regények között mindig van egy fejetlen időszak, amikor egyszerre több mindenbe belekapok, és egy újabb sztoriötlet azonnal kiüti azt, amibe már épp belekezdtem.

  1. Mikor is olvassak?

bellebooksEz nálam szintén komoly problémát jelent, hiszen a munkám is az olvasás. Egész nap szerkesztek és fordítok, aztán pedig képes vagyok pihenésképp leülni olvasni. A férjemmel általában közös programként filmeket nézünk, így kiszorul a „szórakozásként” olvasott könyv, és sokszor az általam választott olvasmánnyal nem haladok sehová. Van hogy a napomat öt könyvben elmélyedve töltöm: reggel szerkesztem az egyiket, ebéd közben a hangoskönyvemet hallgatom, délután fordítom a másikat, estefelé írom a sajátomat, este pedig olvasok csak úgy, szórakozásból (ha marad rá erőm).

  1. Az író és a kritika

Kényes vagyok erre a kérdésre. Sosem voltam nagy csillagozós/könyvértékelős, de mióta saját könyveim vannak, inkább csak ajánlok könyveket. Nem szeretek nyíltan kritikát fogalmazni könyvekről, mivel úgy érzem, én magam sem vagyok hibátlan az írás terén, és nekem is van hová fejlődnöm. Íróként ez vékony jég, főleg, ha magyar kollégák kérnek tőlem nyíltan véleményt.


Ezúton is nagyon szépen köszönjük Szaszkó Gabriellának a közreműködést! Ha többet szeretnétek megtudni róla és a könyveiről, az alábbi linkeken érhetitek el őt:

FACEBOOK
INSTAGRAM
MOLY

bizbasz_bio_2019_v2

Könyvmolyproblémák író szemmel – Szaszkó Gabriella” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s