Érdekességek · író · írói profil · Extra tartalom · fantasy · könyvmolyképző · projekt · prológus · YA

Leigh Bardugo írói profilja

Élete

leighbardugo.png

Leigh Bardugo #1 New York Times bestseller szerző, aki a Grisaverzum létrehozásáról lett ismert. A legtöbb könyvét ebben az univerzumban írta. A szerző eredetileg Jeruzsálemből származik, 1975 április 6-án született, Izraelben, de Dél-Kaliforniában nőtt fel, szülei egyetlen gyermekeként. A Yale Egyetemen diplomázott angolból 1997 tavaszán. Az írás főként tinédzser korában kezdett fontossá válni számára, ez ugyanis egy nehéz időszak volt az életében. Édesanyja újraházasodott, elköltöztek egy teljesen új környékre, új iskolába kezdett járni. Ekkoriban fedezte fel a sci-fi és fantasy irodalmat, az olvasás és írás pedig segített neki a nehéz időket túlélni.

Napjainkban Leigh Los Angelesben él, és teljes állású íróként munkálkodik. A legtöbb íróval együtt azonban ő sem így kezdte: mielőtt kiadta első könyvét, dolgozott sminkesként, újságíróként és reklámszövegíróként is.  A Grisaverzum ötlete még 2009-ben merült fel benne, elkezdett az első köteten szorgosan dolgozni, miközben teljes munkaidős munkája volt, sőt, még egy bandában is énekelt. Végül megérte, hiszen a Grisa trilógia mindhárom könyve bestseller lett, több, mint 2 millió példányban kelt el, és 22 nyelvre lefordították. Az írónő könyveit több, mint 50 országban lehet kapni.

Munkássága

Grishaverzum

Grisha trilógia

35825-1

Bardugo első, kiadott könyve az Árnyék és Csont, amely 2012-ben jelent meg, és számos díjra jelölték, mint például a Romantic Times Book Award, South Carolina Children’s Book Award, megemlítette az Indie Next List Book és írt róla a The New York Times is. Az Ostrom és Vihar 2013-ban, a Ruin and Rising (amit egyelőre magyarra még nem fordítottak le) 2014-ben jelent meg. Az első kötet 2014-ben került kiadásra hazánkban, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Az írónő összes, magyarul megjelent kötetét a Kiadó adja ki.

Shadow ​and Bone – Árnyék és csont 

Alina ​Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.

Siege and Storm – Ostrom és vihar

A ​sötétség nem hal meg soha.
Az Igaz-tengeren át menekülő Alina, akit a Zónában meggyilkoltak szellemei kísértenek, új életet kezd Mallal egy ismeretlen földön, miközben igyekszik titokban tartani napidéző voltát. Ám sokáig nem hagyhatja maga mögött sem a múltját, sem a sorsát.
Az Éjúr rettenetes új hatalom birtokában hagyta el az Árnyzónát, és veszedelmes tervet sző, ami a végsőkig próbára teszi a természeti világ határait. Alina egy hírhedt kalóz segítségével visszatér a szeretett országba, elszántan, hogy elszántan szembeszálljon a Ravkára törő erőkkel. De ahogy a hatalma növekszik, Alina úgy süllyed egyre mélyebbre a tiltott mágiába és az Éjúr játszmájába, és távolodik el egyre jobban Maltól. Választania kell hazája, a hatalom és a szerelem között, amiről mindig úgy hitte, az vezérli – különben azt kockáztatja, hogy mindent elveszít a közelgő viharban.
„Amikor az Éhezők viadala, a Harry Potter, a Twilight, a Gyűrűk ura és a Trónok harcatalálkozik! Varázslatos epikus fantasy, nem gyerekeknek.” – Sylist Magazine
„Az Ostrom és vihar igazi gyöngyszem. Leigh Bardugo Grisa-trilógiájának második darabja telis-teli van kalanddal és varázslattal – szerintem talán még jobb is, mint azÁrnyék és csont.” – Wendy Darling

Image result for alina starkov shadow and bone

Ruin and Rising

A trilógia befejező kötete magyarul tehát még nem olvasható. A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az előzőnek vége lett: Alina és néhány társa sikeresen kimenekül az Apparátus segítségével a palotából, hogy egy föld alatti rendszerbe vonuljanak, ahol a Sankta Alina hívei várják őket. A harmadik kötet innen indul, és egy megtört, erejétől megfosztott Alina képe tárul elénk. A felszínen eközben az Éjúr uralkodik árnyéktrónján. Alina és megmaradt grisa társai a tűzmadár keresésére indulnak, hiszen az egyetlen remény a győzelemre az erősítő megtalálása.  Ám az erősítő megszerzése közben veszélybe kerül az a jövő, amiért Alina és csapata harcol.

Hat varjú duológia

A  Hat varjú duológia első kötete, az azonos címet viselő Six of Crows 2015-ben látott napvilágot.  A könyv olyan nívós helyeken került megemlítésre, mint a  New York Times Notable Book és a ALA-YALSA Top Ten Pick of 2016. A duológia második része, a Crooked Kingdom 2016-ban jelent meg, magyarul egyelőre nem olvasható. A történet hat, veszélyes fiatalról szól, akik Ketterdam városában tengetik mindennapjaikat. A duológia kötetei szintén a Grisaverzumban játszódnak.

Six of Crows – Hat varjú

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…
Egy bosszúszomjas elítélt.
Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.
Egy különleges múltú szökevény.
Egy Kísértet néven ismert kém.
Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.
Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.
Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

Egyéb, magyarul még nem olvasható kötetei

Az írónő a fentieken kívül tartogat még számunkra meglepetéseket a Grisaverzumból, a The Language of Thorns című novelláskötete 6 történetet mesél el a grisák világából. Találkozhatunk ismét kedvenc szereplőinkkel, a kötet ráadásul igazi mesekönyvhöz hűen még igen részletes illusztrációkat is tartalmaz.

A King of Scars Leigh legújabb megjelent kötete, Nikolai Lantsov történetét meséli el. A Ruin and Rising eseményei után játszódó könyv egyébként egy duológia első része. Elég sötétnek ígérkezik a fülszöveg alapján, Nikolainak ugyanis külső, az országot fenyegető ellenségek mellett saját sötét énjével is meg kell küzdenie.

Az írónő a Grishaverzumon kívül is tett már kalandozásokat, 2017-ben jelent meg a Wonder Woman: Warbringer (DC Icons #1) az ő tollából. Ennek a sorozatnak a további részeit írta egyébként Sarah J. Maas és Marie Lu. Leigh kiadott továbbá egy varázslatos naplót is, tele idézetekkel a könyveiből. Idén megjelenő könyve pedig még újabb vizekre evez, hiszen a Ninth House az írónő első, felnőtteknek íródott kötete. A műfaj nem változott, egy vérbeli fantasy kerül kiadásra 2019 októberében.

Érdekességek az írónőről

  • Leigh csontritkulásban (osteonecrosis) szenved, ami miatt néha csak bottal képes járni.
  • Ő az énekes egy Captain Automatic nevű bandában, ami saját bevallása szerint geek rock zenét játszik.
  • Élete egyik legrosszabb munkája volt, amikor az amerikai Nagy Ő készítésén dolgozott. A feladata végtelen hosszú videók megnézése volt, aminek tartalmát ki kellett jegyzetelnie, hogy a sorozat készítői valamiféle történetet tudjanak kreálni belőle. Visszagondolva Leigh úgy nyilatkozott a munkáról, hogy olyan volt, mintha szemen döfték volna.
  • Az íróvá válása előtti legjobb munkája  a filmbemutatók írása volt.
  • Első könyvét 37 évesen adta ki. Nyilatkozataiban mindenkit biztat arra, sose adja fel az álmait, hiszen neki sem elsőre sikerült elérnie azt.
  • Az írónő szereti a hokit, kedvenc csapata az L.A. Kings.
  • Kedvenc könyvei közé tartozik Frank Herbert: A Dűne, és William Goldman: A ​herceg menyasszonya című könyve, illetve minden, amit Stephen King, Diana Whynne Jones és Neil Gaiman írt.
  • 2019 januárjában a Netflix berendelt egy 8 epizódos sorozatot, amely a Grisa-trilógia és a Hat varjú duológia történetein fog alapulni.

Íródott: 2019.08.04.

Források:


regi_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s