Extra tartalom · YA

Dolgok, amelyeket utálunk a sulikezdésben

Nyakunkon a szeptember, ez pedig egyet jelent. Nem, nem a gyerekek arcára kiülő végtelen szomorúságról beszélek. Na jó, mégis. Ez azt jelenti, hogy kezdődik az iskola, kopogtat az ajtón az új tanév, ezúttal a 2019/2020-as. Ennek örömére összeszedtünk néhány dolgot, amit mi sem kedvelünk, kedveltünk ebben az időszakban.

1., Tanévnyitó+ünneplő+40 fok

A legjobb kombó, ami körülbelül a 2,5 hónappal korábban lezajlott tanévzáró megismétlése. A plusz poén az egészben, hogy ilyenkor legalább fél órával előbb célszerű elindulni, mert a legelső napon igyekszik mindenki jó benyomást tenni az osztályfőnökére, ezért tépet az iskolába. Főleg, ha elsős az ember. Persze ennek ellenére valaki mindig elkésik.
Ez a nap olyan különleges, hogy a tanulók a hátuk közepére sem kívánják. Ha 40 fok van, akkor az udvaron tartják. Ájuldozó diákok, ájuldozó tanárok. Vers, ének, zene. Ha nem az udvaron tartják, mert Zeusz bemutatja villámait, akkor a fülledt tanteremben rádióról sugározzák a műsort, ami egészen addig recseg, míg végre az osztályfőnök fel nem teszi a várva várt kérdést: Nem lehet ezt valahogy kihúzni?
Olyan is akad, aki az ünneplőjét otthon hagyja, útközben balesetet szenved – mármint az ünneplő. Természetesen az a legjobb ha mindenki hosszú nadrágban (feketében), hosszú ujjú ingben, blúzban, fiúk lehetőleg öltönykabátban jelennek meg.
Ha pedig beüt a tanévnyitó, negyven fok és ünneplő-kombó, akkor azt hiszem, hogy mindenki jogosan átkozza a tanév legfeleslegesebb napját.

2., Az órarend

A meg B hét és olykor C hét. Nem hogy a diákok, de a tanárok is nehezen igazodnak el rajta. De most akkor ideje, hogy megbeszéljük azt is, amikor 2. nap már a harmadik órarendjét kapja meg a diák, mert valami továbbra sem jó. Emlékszem, mi két hét alatt valami nyolcat fogyasztottunk el. Mind tudjuk, ha nincs felszerelés, akkor irgum-burgum, hiszen ez azt jelenti, hogy az órára sem készültél. Sad, but true.

3., Év eleji felmérés

Ez úgy rögtön az első órán a szemedbe röhög. Beülsz nyelvtanra, hétfő reggel nyolc, azt sem tudod hol vagy, de: Milyen helyesírási alapelvek érvényesülnek a következő szavakban? Ugye, hogy még a tegnap esti marhapörkölt is visszajön? Ugyanez matekon. Analitikus geometria: Számítsa ki a háromszög súlypontját és súlyvonalát akkor, ha az egyenlő szárú háromszög két szára együtt 8 cm. Na, ha ettől valaki nem lát csillagokat az első matekórán, én megemelem a kalapomat.
Könyörgöm, szerencsétlen gyerek mit csinál nyári szünetben? 2,5 hónapig az év eleji felmérőkre gyakorol, amelyekre legjobb esetben jegyet sem kap? Az az igazság, hogy NEM. De ha mégis, akkor ott valami nagyon nagy gond van. Jaj, de hát központilag van kiadva, jaj, de hát kötelező. Központilag és kötelezően is el kell venni már az első napon a gyerek kedvét az iskolától?
De hát ez iránymutatás a tanárnak, hogy mennyit felejtett a gyerek… Nem, ez arra jó, hogy mindkét felet jó erősen bosszantsa. Másra nem nagyon.

4., Tankönyvek: hiányzik vagy kutyaszája-effektus

Biztosan vagytok páran, akik a könyvtárból kapnak használt tankönyveket. Így ti is szembesültetek már azzal, amikor úgy néz ki szegény könyv, mintha a kutya szájából húzták volna ki. Ekkor pedig megfordul az ember fejében, hogy ezt inkább kifizetted volna, mert konkrétan becsomagolni sem lehet, nem hogy házit megoldani benne.
Akik a fizetős részbe esnek bele, ők meg már a fejüket fogják, hogy vajon minden berendelt könyvük a helyén lesz-e vagy rohangálhatnak a könyvük pénzük után.

5., Véget ér a jó világ

Megszakad az éjféltől délután kettőig alvás, de búcsúzni kell a diákmunkától is. A kedvtelésből olvasott könyvek mellé bekéredzkednek a kötelező olvasmányok. Már egyre kevesebb idő jut a horgászásra, varrásra, autókázásra, barátokra. És így megy ez tovább, hiszen szeptembertől a tanulásé a főszerep.


Mindenkinek sikeres tanévet kívánunk, próbáljátok meg átvészelni ezt az időszakot! Várjuk kommentben, hogy titeket mi bosszantott leginkább a sulikezdésben!


cersei_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s