Extra tartalom · Körkérdés · projekt · prológus

Körkérdés – kötelező olvasmányok

Körbekérdeztem a Prológus berkein belül, hogy kinek-mi volt a kedvenc kötelező olvasmánya iskolaévei során. Persze mindnyájunknak volt olyan is, amit a legkevésbé sem szerettünk, nekem például a Kőszívű ember fiai volt a legnagyobb falat. Sokat is álmodoztam róla, mennyivel jobb lenne valami más, így tagjainkat megkérdeztem arról is, ki, milyen könyvet tenne kötelezővé, ha a kezében lenne ez a hatalom.

Melyik volt a kedvenc kötelező olvasmányod és miért?

azemberRavenS: Az ember tragédiája magasan viszi a prímet, mert azon kívül, hogy Lucifer rendkívül szórakoztató, arról szól, hogy kik vagyunk és mégis mit keresünk itt. De dobogós helyen szerepel az Egri csillagok és A gólyakalifa is.

Fancsali: Amikor ezt megkérdezik tőlem, kicsit mindig meg vagyok lőve, mert ilyenkor azonnal elfelejtem az összes létező kötelezőt a Vukon kívül. Szóval most újraindítom a processzort… Valójában én egész sok kötelezőt szerettem, az egyik kedvencem talán Az ember tragédiája volt Madáchtól. Szeretem, ha filozófiai kérdésekről olvashatok. A másik legnagyobb kedvencem pedig a Vadkacsa Ibsentől. Ibsen maga zseniális, szerintem nem tud rosszat írni. Imádtam a Vadkacsa komplex szimbólumrendszerét, a karaktereit és a társadalomkritikáját.

Cercei: A kőszívű ember fiai volt a kedvencem, mert – és most kövezzetek meg – szerintem a kilométeres tájleírások ellenére ez egy izgalmas könyv volt. Imádtam Alfonsine húzásait. Emlékszem, egyszer csapatversenyen is voltunk, s hiába a nyolc fő, kb. az osztályfőnökkel ketten tudtunk valamit. Ennyit a csoportmunkáról, fiaim.

abigélTimi: Szabó Magda Abigél. Ha jól emlékszem ez volt az egyetlen olyan kötelező amiben nő volt a főszereplő és nem férfi. Valahogy ez a történet állt a legközelebb hozzám, a többi nem tudott megfogni.

dosztojevszki

Liliane: A Bűn és bűnhődés. A Death note miatt nagyon vártam, hogy elkezdhessem (volt egy cikk a Mondóban és ott hasonlították össze a kettőt), de amikor megtörtént meglepődtem, mennyire élveztem a két pólus egymásnak feszülését és a lélektant benne.

araynemberLorelei: Nehéz választanom, mert az idő sokukat megszépítette. Nagyon szerettem Az arany embert a rengeteg kaland miatt, az Anyegint a különös hangulatáért, Az ember tragédiája pedig úgy, ahogy van zseniális. Na, sikerült háromra leszűkíteni.

Arwen: Az arany embert nagyon szerettem. A történet, a stílus, a hangulat. Minden tetszett benne.

Melyik kötelező olvasmányt törölnéd ki még az emlékezetedből is, nemhogy a tantervből?

wertherLiliane: Én szerettem a kötelezőket, ezért egyiket sem, viszont az egyik ajánlott kiváltotta az ellenszenvem: Az ifjú Werther szenvedései, na azt törölném ki. El sem tudtam olvasni még.

tamásiáronRavens: Ábel a rengetegben. Nem mintha végig bírtam volna olvasni. De a kecskével való közösülés rémlik.

Lorelei: Moliére: Tartuffe. Az egyetlen pozitívuma, hogy rövid.

egricsillagok

Timi: Hm. Ez egy nehéz kérdés. Bevallom őszintén, nem olvastam el az összes kötelezőt. Arra emlékszem, hogy az Egri csillagokkal nagyon szenvedtem és 2 hónap alatt sikerült csak elolvasnom, annak ellenére, hogy maga a történet nem volt rossz. Csak hát, gyerek fejjel ez engem nagyon megviselt.

Arwen: Az Egri csillagokat… Végig se tudtam olvasni.

Cercei: Túl a Maszat-hegyen. Igen, nekem ez kötelező volt, nem, képtelen voltam elolvasni. Rémálmaim netovábbja.

Fancsali: Ömm… Én vagyok az a stréber gyerek, aki még A kőszívű ember fiait sem égetné el máglyán. Ha nagyon muszáj választanom, akkor talán Az arany embert nevezném meg. Nincs benne semmi rossz, egyszerűen csak nem kötött le.

Ha választhatnál egy könyvet, amit kötelezővé tennél, mi lenne az?

rekviemegygyilkosasszonyertCercei: Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért. A tájleírások gyönyörűek és nem unalmasak, a valódi bűnös – nem bűnös kérdés pedig itt kezdődik, nem az Édes Annánál.

Liliane: Szerintem a Harry Potter első részét. Én is a sorozat miatt szerettem meg az olvasást.

frankenstein.jpgRavens: Alapvetően, semmi olyan könyvet nem szívesen tennék kötelezővé, amit én élveztem, mert szvsz a fele élmény máris kimegy az ablakon, amint kiejted a szót, hogy “kötelező.” Ennek ellenére, Mary Shelley Frankensteinjével bőven lehetne mit kezdeni, mert egyrészt tök jól lehet kötni a popkultúrához, ami talán meghozná a kevésbé irodalmi lelkületű diákok kedvét is hozzá, másrészt az Istent játszó ember tematika kifejezetten releváns manapság.

Timi: Nagyon nehéz kiválasztani, hogy melyik könyv az ami fiúknak, lányoknak egyaránt megfelel és a korosztály sem mindegy. Sokan gondolom a Harry Potter könyveket mondják. Szerintem az lenne a legjobb, ha lenne egy szabadon választható könyv, persze legyen megadva egy minimum oldalszám és egyéb kritériumok, de lényegében a diák saját maga választhatna.

covers_438047.jpg

Fancsali: Nagyon sok… Moskát Anita összes könyve középiskolásoknak. Egyrészt mert kortárs magyar, és ez tök király. Másrészt zseniális írónő. Harmadrészt a jelenünkről is szólnak a könyvei, kicsit felnyitná a fiatalok szemét, lehetne az órán társadalmi kérdéseket boncolgatni, amit én személy szerint elég  fontosnak tartok.

Arwen: A szolgálólány meséje, mondjuk középiskola utolsó vagy utolsó előtti évében.

Lorelei: Alice Walker: Kedves Jóisten. Fantasztikus bildungsroman (fejlődésregény), gyorsan olvasható, de közben rendesen oda tud vágni az ember arcába. Nagyon sokat lehet belőle tanulni, de ahhoz, hogy ez sikerüljön, kell egy kis komolyság és pici történelmi tudás is.


regi_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s